Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Gladys píše:
A co vlastně tak pořád povídá? Mladej se mě totiž furt ptá a to je snad ještě horší než prosté komentování, tisíckrát denně „co to děláš maminko“, do toho začal prostřední „co to je“ a já se jen děsím, až promluví i ten nejmladší, ten zatím naštěstí jen huhlá.
Na tohle u nás doma zabírají protiotázky: na „Co to děláš, mami?“ odpovídám: „Co myslíš, že to dělám?“ Ono mi kolikrát přišli, že se neptali, aby něco zjistili, ale aby navázali kontakt. A když je protiotázka donutila k zamyšlení, hned naše komunikace získala na kvalitě, čímž neměli potřebu kvantity ![]()
Mám doma kluka 2,5 roku -mluví, mluví a mluví. bohužel je mu rozumět už dobře, ale ne vše se mu dá vysvětlit, on fakt je schopnej vymluvit nám díru do hlavy, ani v okolí se nestydí s každým si začne povídat -zaťim máme otázky -a kde bydlí ten pán -u popelnice bezdomovec. Proč není pindík modrej. Nedávno v pekařství vykládal, že dělá taťka doma šišku protože ho tlačí v zadečku a mamka, že nemá pindíka, ale pulinu
![]()
přidávám se do diskuze ráda zjistím nějaký rady ![]()
@zikado to mi připomíná toho mýho!!!
Sice bezdomovce ještě „neulovil“, ale jinak se dá do řeči se všema, je schopnej se i slíknout, aby jim ukázal, co má na tričku. Nedávno se jednoho pána chytl za ruku a vyprávěl a vyptával se, zjistil, že pán jde na oběd (bude mít řízek), a jaký má auto a jestli chodí plavat… málem ho vzal na oběd k nám! Pán mu ochotně odpovídal, jen tak mimoděk utrousil „Tohle kdyby viděla teta, tak z toho se nevykecám!“
(on za ruku s malým klukem a já vedle s kočárkem!)
Jinak taky vypráví sotva otevře oči a mluví mluví mluví.. nevím po kom to má, já i přítel jsme spíš zamlklí introverti ![]()
Nedávno jsem jela s dcerou vlakem a přisedly jsme si k nevidoucím, se slepeckým psem. To bylo dotazů, a jak se malá rozkecala, bavila celé kupé…odkud jede, kam, co dělala celý víkend, že má k obědu nejradši řízky a sní nejmíň 4 (kecala), že chodí do školky a má paní učitelky Katušku a Marušku…a vrcholem všeho bylo, když jim řekla, ať se přijedou PODÍVAT k nám do města
, že je u nás hezky. Naštěstí měli smysl pro humor ![]()
O jejích proslovech bych mohla sepsat knížku ![]()
Zkousel mluvit pod vodou
,parada
.
Neporadim, nas kluk mluvi uplne stejne jako Tvuj
,ale ta veta me dostala.
Taky si říkám, že pusou by se nejspíš dobře uživil, a jestli to tak dopadne, tak na tom špatně nebude
Slovní zásobu má velkou, řečí plno, dokáže argumentovat, že mě občas nachytá, ale holt je to asi na úkor jiných dovedností. Protože mu pořád v hlavě něco rachuje, za minutu zapomíná, co se po něm chce. ![]()
Promiň, neporadím, mám syna malýho a zkušenost zatím žádnou.. Ale musím napsat, přijde mi to strašně vtipný, jak jsi to napsala a ta fotka syna k tomu - roztomilej brepta
Prý mluvit pod vodou ![]()
Zkusila jsi zahrát si s ním Bobříka mlčení? A u toho aby dělal nějakou svou oblíbenou aktivitu…
Bobříky mají děti rády, rády soutěží a dokazují si, že jsou nejlepší..
Bobříka mlčení by moje malá nedala, nejspíš by pukla ![]()
Teď jsem ji hnala do koupelny („šup, šup, a bez komentářů“) a ona mi na to odpověděla, že teda v koupelně mluvit bude a hotovo. A proč by jako mluvit nemohla ![]()
@Theodora92 Bobříka mlčení jsem zkoušela asi jednou, ale bez úspěchu. „Maminko, já ti to ale MUSÍM říct!“ A bylo po bobříkovi…
Ha, tak tuším, že něco podobného nás do budoucna taky čeká, protože už teď, ve 2 letech tu pusu nezavře.
Neustále něco nebo někoho komentuje, dnes jsme byli na vycházce a naproti nám šel stařík, celý ohnutý, opravdu starý pán a ona hned, „Pán něco hledá, mami, pán něco hledá?“. Nebo komentuje procházející, občas se nějaké paní zeptá, jestli je bába. No, zatím spíš komické situace. Ale do budoucna taky nevím nevím, s tím soustředěním např. ve školce, škole…
Mám doma to samé v rúžovým.
Ale zase mám tu kliku, že mě naše prcková k diskuzi jako takové vždycky nepotřebuje - stejně dobře si pokecá třeba s plyšákama. ![]()
Ovšem jít s ní mezi lidi začíná být poněkud dobrodružství. Poslední dobou začíná dokonce svoji ukecanost využívat ke zištným účelům. Zjistila totiž, že když se třeba v drogerii postaví před prodavačku a spustí (Ahoj, jak se máš? Já se mám dobře. Jmenuju se Janička a je mi už tolik let a jak se jmenuješ ty? A máte mejdlo? A líbí se ti moje čepice…), tak z toho většinou něco kápne. Už takhle na omámenejch prodavačkách vydělala pexeso, dvoje omalovánky, balzám na rty a asi půl kila sladkostí. ![]()
Tak to pak babo raď! Věřím, že je to fakt vyčerpávající, tak promiň, že to zlehčuju, třeba se mi to jednou vrátí a syn bude ukecanej po mě ![]()
Naše malá to samé
Dokáže slovo od slova zopakovat pohádku-mění hlasy. Od rána do večera nezavře pusu, má výbornou slovní zásobu, ale někdy bych si dala opravdu špunty do uší ![]()
Dcera si dneska asi hodinu hrála s ramínky na šaty, měla je za ptáčky. A celou dobu za ně mluvila, každý měl jiný hlas ![]()
I když si třeba maluje, tak jsou to hotové příběhy, celou dobu to komentuje. Je sranda ji poslouchat, ale jsem ráda, že má svůj pokoj, protože mluví i ze spaní.
V obchodech to samé, nejradši má masnu ![]()
Příspěvek upraven 07.04.13 v 23:01
@Bersaba ten náš taky komentuje, hned jak otevřeme dveře obchodu tak hlásí na prodavačku: Ahóój! Máte kopřivové bonbóny? ![]()
A u pokladny se nedávno taky vykecával a když mi pokladní oznámila, že budeme platit 104Kč, tak se okamžitě zeptal: A tobě je 104 roků???
Paní se teda pořádně zarazila (a nic mu teda nedala
) ![]()
Příspěvek upraven 07.04.13 v 23:00