Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jo a k hrám na PC - jednu v počítači mám, výukovou, pouštím jí to v momentě, kdy potřebuju mít akutně klid (např. když jsem s nimi doma sama a potřebuju uspat mladší), nehraje to každý den, jen občas a aspoň se naučila klikat ![]()
na jednu stranu ji nechci na počítač nějak moc učit, na druhou stranu ale je to dneska vcelku nezbytné, navíc u toho vidí oba rodiče (zejména tatínka), protože pracujeme z domu…
Já sice ještě vlastní mimčo nemám, jsem těhotná, ale s malýma dětma nějaké ty zkušenosti mám - zkusila jsi třeba s malou zpívat? Některé děti zpívají fakt rády, ještě když jim dáš vařečku místo mikrofonu
Já když jsem byla malá tak na mě fungovalo kreslení - mamka mi našla nějaký hezký obrázek a já se ho snažila nakreslit - když se mi ten původní obrázek líbil, tak mě to dost bavilo, ale z mého kreslení teda vycházely dost hrůzy ![]()
@alli_li píše:
Nejsi spatna, to si vubec nemyslim. Jsem taky takova povaha ze sis detmi neumim hrat. Mas stesti ze Ti chodi do skolky, ma 3leta dcerka se nedostala, ale ma 2leteho sourozence, takze se hodne zabavi spolu. Ted jsou taky nejaky nachrchlany, ale ven s nima na chvilku jdu - teda na zahradu - to je taky vyhoda.
Jinak PC hry bych ji nenechala hrat, ja chci drzet detti od PC co nejdele to pujde. Na TV se koukaji rano a pak vecer pred spanim. Jinak je hodne zabavi : strihani papiru, lepeni a tvoreni celkove - ja jen dohlizim. Bavi je se mnou pect - dam jim kus testa a at si vytvori svuj dezert. Z hracek - vlackodraha, lego.
Jinak decka si zabavu vymysli sami, hrajou si.sami - obcas neco chteji precist ci namalovat, malokdy prosi abych si s nima hrala.
No sourozenec takhle blízko, jaké to je? Já si to nedokážu představit, kromě toho, že by si spolu zahráli
budu muset vymyslet vic tvoření, teď jsme vystřihovali sovičky z časáku a dělali závěs, to jí bavilo.Tu vláčkodráhu taky zvažuju, viděla jsem dřevěnou v Tescu a mám pro ní k Vánocům krájení ovoce na suchý zip, tak snad ji to zaujme.
@Simba.77 píše:
Já sice ještě vlastní mimčo nemám, jsem těhotná, ale s malýma dětma nějaké ty zkušenosti mám - zkusila jsi třeba s malou zpívat? Některé děti zpívají fakt rády, ještě když jim dáš vařečku místo mikrofonuJá když jsem byla malá tak na mě fungovalo kreslení - mamka mi našla nějaký hezký obrázek a já se ho snažila nakreslit - když se mi ten původní obrázek líbil, tak mě to dost bavilo, ale z mého kreslení teda vycházely dost hrůzy
Jojo, zpíváme kolikrát, ale někdy se rrozčilujee a nedchce abych zpívala. to s tím obrázkem zkusím
Máme i foukací fixy, zkusím namalovat nějaké šablony.
Jinak kromě toho, co bylo zmíněno, u nás teď dost frčí schovávání hraček-jako hra na schovku… já zavřu oči, malá vezme plyšáka nebo dva a někam je v pokoji schová a já hledám… a pak se vyměníme, já schovávám a ona hledá
akorát to hledání nesmí být moc dlouhý, ani její, ani moje, když to dlouho trvá jí, tak chce nápovědu, když to dlouho trvá mě, tak mi to prozradí ![]()
Hm, tak špatná máma budu já. Děti 3 a 1 rok, jsme pořád doma, páč se tu zvesela střídají nemoci a já je nechávám, ať se zabaví jak umí.
@Anonymní píše:
No sourozenec takhle blízko, jaké to je? Já si to nedokážu představit, kromě toho, že by si spolu zahrálibudu muset vymyslet vic tvoření, teď jsme vystřihovali sovičky z časáku a dělali závěs, to jí bavilo.Tu vláčkodráhu taky zvažuju, viděla jsem dřevěnou v Tescu a mám pro ní k Vánocům krájení ovoce na suchý zip, tak snad ji to zaujme.
Je to občas náročné na nervy.
Ale na druhou stranu u nich neznám žárlivost - protože dcerka na to byla malá (15 měsíců) když se syn narodil a teď jsou spolu jako parťáci, ale to víš i oni se někdy hádají o hračky apod. A syn začal být teď mámánek, takže dojít si na WC je očistec
Ale nelituji toho ![]()
Vláčkodráhu máme taky z Tesca a koupila jsem jim tam i tu mašinku na baterie - pustí si jí na koleje a dokážou hodiny na ni čučet ![]()
Jinak je oba hodně zapojuji do domácích prací - pomáhají mi při praní, uklízení, věšení prádla, při péči o naše zvířata ![]()
Pokud nejsme venku, tak stavíme, vystřihujeme, modelujeme, chodíme cvičit. Poslední dobou si oblíbila kreslení v mouce, dám jí mouku na plech a ona si do ní maluje prstíkama, nebo fouká, kolikrát jsou to fakt veledíla ![]()
@rozmary píše:
Pokud nejsme venku, tak stavíme, vystřihujeme, modelujeme, chodíme cvičit. Poslední dobou si oblíbila kreslení v mouce, dám jí mouku na plech a ona si do ní maluje prstíkama, nebo fouká, kolikrát j@alli_li píše:Je to občas náročné na nervy.
Ale na druhou stranu u nich neznám žárlivost - protože dcerka na to byla malá (15 měsíců) když se syn narodil a teď jsou spolu jako parťáci, ale to víš i oni se někdy hádají o hračky apod. A syn začal být teď mámánek, takže dojít si na WC je očistec
Ale nelituji toho
![]()
Vláčkodráhu máme taky z Tesca a koupila jsem jim tam i tu mašinku na baterie - pustí si jí na koleje a dokážou hodiny na ni čučet
Jinak je oba hodně zapojuji do domácích prací - pomáhají mi při praní, uklízení, věšení prádla, při péči o naše zvířatato je dobrý, já už to takhle blízko nestihnu, ale přemýšlela jsem už o druhém, přece jenom, aby nebyli věkově hodně daleko, ale bojím se i toho, jak to budu zvládat a jestli to není moc brzo, je mi 22.Na tu dřevěnou jde dát i na baterky? té jsem si nevšimla. malou se taky baví starat oi morče, přidávat mouku atd, při pečení, někdy se mnou vytírá. dneska asi budem skládat puzzle
@rozmary píše:
Pokud nejsme venku, tak stavíme, vystřihujeme, modelujeme, chodíme cvičit. Poslední dobou si oblíbila kreslení v mouce, dám jí mouku na plech a ona si do ní maluje prstíkama, nebo fouká, kolikrát jsou to fakt veledíla
Jé, to je zajímavý
to zkusím. Jakou používáš?
To je celkem jedno, jakou mám zrovna po ruce
Ale nejlépe se fouká do hladké ![]()
@Anonymní píše:
to je dobrý, já už to takhle blízko nestihnu, ale přemýšlela jsem už o druhém, přece jenom, aby nebyli věkově hodně daleko, ale bojím se i toho, jak to budu zvládat a jestli to není moc brzo, je mi 22.Na tu dřevěnou jde dát i na baterky? té jsem si nevšimla. malou se taky baví starat oi morče, přidávat mouku atd, při pečení, někdy se mnou vytírá. dneska asi budem skládat puzzle
Mlada
Ja jsem v cervnu oslavila 24
A jsem rada protoze jako starsi bych uz na to psychicky a fyzicky nemela ![]()
Holky, poraďte - jak zábavou formou učíte tříleté dítko a co konkrétně?
U nás se umí počítat do deseti, pravá/levá, začátek abecedy…co dál? Poznáváme zvířátka - jak žijí, kde, co jedí…ale už mi docházejí nápady
@Salorka Já ho nic cíleně neučím, protože je typ, co se nic cíleně učit nenechá. Třeba levá/pravá u nás přijde na řadu, až to bude potřebovat v praxi, takže počítám hned po tom, co se naučí jezdit na kole. Jinak se na to vyprdne.
Takže se vzdělává „nenápadně“ čtením a prohlížením knih, ježěním na výlety, hraním pexesa (záměrně jsme pořídili i jedno s abecedou, překvapivě rychle pobral i pexesos dopravními značkami), vkládačkama, a pak tím, že se doma podílí a na bežných denních činnostech.