Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nejsi špatná máma, a když dítě má takovou povahu, že tě dovolí bejt na netu, tak buď pokud si hraje a nevyžaduje takovou pozornost.
jinak taky chodíme ven, jezdíme na výlety, to je zlatej, ale doma taky ho nic nebaví, vše jen chvíli, tak buď kreslí, nebo razítkuje, hrajeme pexeso, stavíme z lega, kopeme s míčem, pohádky u nás taky nejsou ty se mu nelíbí, ale knížky si prohlíží a říká co na nich je, a hry na pc to nemá, a tv - u toho nevydrží, máme ji spíš jak zvukovou kulisu
Ona právě vydrží u pohádek dlouho, ale u těch her ji nenechávám chvíli. Já prostě nevím čím jí zabavit, dávala jsem jí vystřihovat obrázky-chvilku, prstové barvy-chvilku, pexeso nechce, vybarvovat nechce.
Nemám ani kamarádky s dětma, takže odpadá hra s jinými dětmi, návštěvy atd. ![]()
Kluk si teda vyhraje hodně sám - má dřevěnou vláčkodráhu a kolikrát o něm třeba hodinu nevím
Jinak si malujeme, lepíme, hrajeme pexeso, klouboučku hop!, hru Barevný dinosaurus, satvíme z lega, kostek, hazíme si s nafukovacími míčky, prohlížíme knížky, stavíme puzzle. A momentálně je zábava číslo jedna dělat kotrmelce ![]()
Na hry na PC mi přijde ještě malý, pohádky v televizi ho baví jenom někdy. Čtení pohádek bere jenom před odpoledním spaním, jinak mi pořád otáčí stránky.
Snažíme se jezdit hodně na výlety. Teď chodíme pouštět draka, na koloodrážedlo. Jednou týdně chodíme do Sokola, kde se krásně utahá ![]()
Ještě ho hodně baví prohlížení jeho časopisů a plnění úkolů v nich. Nebo pak takové ty sešity s úkoly a samolepkami.
Příspěvek upraven 29.10.13 v 16:15
@Anonymní píše:
Ahoj, předem se omlouvám za anonym, ale chodí sem známé, které by mě pomlouvali a roznesli hned všude, že nezvládám atd.jsou dost škodolibé. Múj dotaz zní-co děláte s tříletými dětmi doma? jakou vymýšlíte zábavu? Samozřejmě chodíme ven, ale jsme po nemoci, tak to nechci tolik pokoušet. Chodí do školky, do 12,potom jsme doma a já nevím co vymýšlet, čtení ji nebaví, vlastně u ničeho moc nevydrží. Já zrovna nejsem ten typ, co by si vydržel pořád hrát s dítětem a sedět u něho. Teď si třeba vyndala nádobíčko z kuchyňky na zem, lehátko, na to deku a hraje si tam, ale vydrží chvíli, pak jde k tv, pak chce hrát hry na pc..Necháváte hrát děti na pc? vymýšlíte jim program nebo je necháte i jen tak si hrát? Mám prostě dny, kdy vymýšlím program-výlety a dny(těch je naštěstí míň)kdy se mi nechce nic vymýšlet a jsem na internetu(ne celý den, třeba 4 h)jsem špatná máma?
NEJSI špatná máma ![]()
hele, já jsem dneska taky hooodně na netu a mám taky 3letou dceru
Ven dneska nejdeme, jsme za jedno nachcípaný a je tam hnusně a za druhý dneska nemůžu chodit (jsem 36tt a bolí mě spona a kyčle, dneska ukrutně)
Ráno jsme četli a malovali, pak se mnou vařila, teď si hraje sama a za chvilku vytáhnu vodovky
pak upečeme štrůdl.. A bude ![]()
Na PC hry nehraje, občas na mobilu, to většinou ráno, než se vyhrabu z postele.. Ale na PC si občas píše čísla a písmena, baví jí to a už jich i dost umí
Nebo kouká na pohádky, to většinou když vařím(pokud neometá v kuchyni nebo nevaří se mnou)
Jinak klasika - stavíme kostky, puzzle, děláme ohrady pro zvířata, když to jde, hodně jsme venku - včera drak třeba nebo to koloodrážedlo, krmíme kachny, jdem na hřiště ![]()
Proc ji nenechas ve skolce i odpoledne pokud mas pocit ze se doma nudi a Ty ji program neumis vymyslet podle svych predstav, tak bych zvazila plnou dochazku na ty dny kdy nemate program.
Jinak pokud jsem doma a syn neni ve skolce tak vetsinou domaci zabava: kresleni, malovani, modelina, vystrihovani a prace s nuzkama (pod dohledem),cteni, auticka, stavebnice (lego, geomag, drevene kostky),ovsem mnohem radeji je na zahrade (pisek, hry se psem,…) nebo venku na kole ![]()
My taky jezdíme dost na výlety-každý vvíkend máme nějakou akci. Když už nikam nejedem, tak kino, dětský koutek atd.Toho draka zkusíme, ale teď jsem chtěla, aby byla doma, kvůli zbytkovému kašli. Přes den už nespí dlouho, ani ve školce.
Jo a jeste ho bavi stavet si ze starych hranatych matraci bunkry
![]()
Jo a pomahat mi privareni/peceni to uplne zboznuje, kdyz dostane ukol, trebas nasypat mouku (trebas mu dam lzici a prendava ji z pytle na misku na vaze celkem dlouho a dost se tim zabavi ![]()
Tak já jsem třeba dneska s tříleťačkou skládala origami - resp. já jsem skládala a ona mě komandovala, co ještě mám složit
a pak si s těmi mými výtvory chvíli hrála… pak se docela zabaví u Dupla - někdy chce, abychom si hráli s ní, někdy si hraje sama ![]()
baví ji modelína, baví ji figurky zvířat, kreslení ji teda moc nebere (jen když jí já vedu ruku, to chvíli vydrží), omalovánky taky ne, občas vydrží u vodovek (tam ji třeba bavilo, když jsem jí na papír něco předkreslila a ona to vybarvovala), čtení jak kdy - mívá období, kdy třeba týden čteme denně klidně i 2 hodiny, jindy zase číst nechce vůbec, listuje si knížkama sama a vypráví u toho ![]()
předevčírem jsme dělaly kytky z barevného papíru…
ale taky celkově mám pocit, že toho děláme „málo“, já jsem vcelku tvořivý typ, ale teda tvoření s dcerou mě moc nebaví, protože stejně to dělám já a ona akorát kouká a říká „ještě“, ale spolupráce se od ní dočkám málokdy
to s ní radši jdu třeba péct buchtu, u toho mi pomáhá celkem zdatně ![]()
No ona ze začátku tak 14 dní v září, ve školce probrečela, chodila v 10 domu, zvykala si, teď byla 14 dní doma a když se jí zeptám, jestli by tam chtěla spinkat, tak ne. Dneska jak tam byla po dlouhý době, tak pofňukávala, když jsem pro ní šla.
Nejsi spatna, to si vubec nemyslim. Jsem taky takova povaha ze sis detmi neumim hrat. Mas stesti ze Ti chodi do skolky, ma 3leta dcerka se nedostala, ale ma 2leteho sourozence, takze se hodne zabavi spolu. Ted jsou taky nejaky nachrchlany, ale ven s nima na chvilku jdu - teda na zahradu - to je taky vyhoda.
Jinak PC hry bych ji nenechala hrat, ja chci drzet detti od PC co nejdele to pujde. Na TV se koukaji rano a pak vecer pred spanim. Jinak je hodne zabavi : strihani papiru, lepeni a tvoreni celkove - ja jen dohlizim. Bavi je se mnou pect - dam jim kus testa a at si vytvori svuj dezert. Z hracek - vlackodraha, lego.
Jinak decka si zabavu vymysli sami, hrajou si.sami - obcas neco chteji precist ci namalovat, malokdy prosi abych si s nima hrala.
Ahoj, předem se omlouvám za anonym, ale chodí sem známé, které by mě pomlouvali a roznesli hned všude, že nezvládám atd.jsou dost škodolibé. Múj dotaz zní-co děláte s tříletými dětmi doma? jakou vymýšlíte zábavu? Samozřejmě chodíme ven, ale jsme po nemoci, tak to nechci tolik pokoušet. Chodí do školky, do 12,potom jsme doma a já nevím co vymýšlet, čtení ji nebaví, vlastně u ničeho moc nevydrží. Já zrovna nejsem ten typ, co by si vydržel pořád hrát s dítětem a sedět u něho. Teď si třeba vyndala nádobíčko z kuchyňky na zem, lehátko, na to deku a hraje si tam, ale vydrží chvíli, pak jde k tv, pak chce hrát hry na pc..Necháváte hrát děti na pc? vymýšlíte jim program nebo je necháte i jen tak si hrát? Mám prostě dny, kdy vymýšlím program-výlety a dny(těch je naštěstí míň)kdy se mi nechce nic vymýšlet a jsem na internetu(ne celý den, třeba 4 h)jsem špatná máma?