Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, obracím se s dotazem. Je mi jasne, ze nejste lekari, ale vzhledem k tomu, ze mam 1.díte teprve 2 a pul lete, nemam mnoho zkušeností.
Syn 2,5 roku. V neděli u Dr, kvuli nabehlym uzlinam, kterych jsme si vsimli ten den a uz předchozí týden byl spavější, uknouraný, unavený, skleněné oči. Měl lehký kašel ale spíš v noci v klidu, nic hrozné, mluví jakoby přes nos, jak kdyby chytlé dutiny,
Doktoři udělli sono uzlin-reaktivně zvětšené, benigní uzliny, a krev- ještě ten den volali výsledky- krevní obraz v normě (až na zvýšené lymfocyty? myslím. Říkali něco, co může souviset s mononukleosou. CRP nizke:) Další výsledky v úterý - borelie (negat), překvapivě (dle slov dr i mononukleoza), říkala ale, že je to na začátku nemoci možné- že ještě nejsou v těle protilátky. Že až se vyloučí zbytek, řekneme si postup.
Ve čtvrtek dnes- vyloučili toxokarozu a toxoplazmozu. Volala mi ale jina mlada Dr. která vypadala dost ztraceně. Že je to negat.ale že neví jak dal, že se musi poradit. Načež se poradila a volala zpět at to nechame byt a pozorujeme, ze to muze byt zvetsene az mesic…kdyby se stav horsil, dorazit. Kdyz budem chtit vedet zda to je treba mononukl. at dojdeme za 2 tydny na krev.
Dnes odpo navic syn začal strašně plakat že ho bolí pata…ráno podjel na penny boardu, ale celý den nic, normalne chodil nic nerikal a az odpo ze ho to boli a chodi po ctyrech…no jestli je to z toho nebo neco k nemoci…clovek neví u takoveho prdolky.
Navíc třeba 7 nemoc je s bolestí plosky…
Holky já nevím, nejsem z toho moudrá a samozřejmě mě desi veci jako leukemie a jiné hnusnosti i když krev vyšla pěkně…
Máte nejake zkušenosti? Hlavně jak se nenervit ohledne hnusnych nemoci? Vím, mám 1. díte, zvyknu si…jen jeste nebyl nemocny a nejak me to vzalo…za každé slovo budu ráda. Opatrujte se všichni.)
Uzliny jsou zvětšené prakticky u všech nemocí a není nutné s tím letět hned na pohotovost a absolvovat tolik vyšetření.
Bude to nejspíš obyčejná viróza. Kdyby se z toho vyklubala mononukleóza, tak bude mít horečku (i když nemusí) nebo jiné další příznaky. A kdyby ne, taky dobře, aspoň by to proběhlo lehce. Osobně bych v tom viděla virózu.
A to jste šli v neděli na pohotovost kvůli uzlinám? Na základě čeho mu dělali to sono uzlin? A testy na toxoplazmózu, borelii…to napadlo doktorku? Mé děti jsou na hromadě furt a sono uzlin, ani ostatní testy mu nikdy nedělali. Jednou po 3 dnech čtyřicítek dělali staršímu test na mono, měl i nějaký divoký jazyk, ale nepotvrdilo se to, tak byl verdikt vyležet a srážet teplotu. Syn má nějaké výrazné příznaky, má vysoké horečky? Blbne na skejtu, tak asi ne. Z tvých dalších diskuzí je vidět, že nemocný už byl a že jsi hodně úzkostná. Doporučuji sledovat jeho stav, nejspíš to bude viróza. A už se připravovat na konec rodičovské, mně se to prožívání nemocí zlepšilo po tom, co děti nastoupily do školky a měly těch nemocí hodně, že jsem už otupěla.
Takže dítěti skoro nic nebylo, kromě zvětšených uzlin, ale ty jsi šla na pohotovost a spustil se takový kolotoč? Dítě je normální, dokonce sportuje? Celé divné ![]()
Nesportuje, podjel na penny boardu ktery lezel v chodbe když šel na polivku do obyvaku… protože hodně plakal bolestí…mel horecky velke… ne kvuli uzlině, před náma byla paní s klíštětem. Nikomu to divné nepřišlo, naopak…proto všechna vyšetření. Nemyslím zvětšené jako hrášek nebo hmatnou bulku, měl prostě dvojnásobný krk…
Ano teploty a to že brečel jsem nezmínila, prostě až jak začal hodně plakat, všimli jsme si že má fakt hodne nateklý krk…bylo to dost zničeho nic…ne že by to postupně natíkalo
Do té doby jsem si ríkala, že je nemocný…žádne z vysetrení jsem si nevyžádala…takže tak
Pak nemá být zdravotnictví v krachu, když se ze široka a zbytečně došetřuje zvětšení uzlin, které bývá doprovodné víceméně u jakékoliv virózy. Zmíněná vyšetření stála dohromady více než 6 tisíc korun. A co se zjistilo - nic, holt viróza. Vskutku ideální případ pro pohotovost, který očividně vůbec nesnesl odkladu.
@Doctus píše: Více
No a mně endokrinoložka odmítla dělat testy na PTH a CA přesto, že jsem je měla dříve současně zvýšené, prý že je to drahé a rvala do mě Vigantol v koňských dávkách, čímž mi zapříčinila těžký metabolický rozvrat organismu. Sama jsem si dodiagnostikovaka samoplatcovskymi vyšetřeními primární hyperparatyreozu a nyní jsem po operaci 3 cm velkého adenomu príštítného tělíska. Dostávat se z toho budu ještě dlouho a kosti mám jak 80 letá babička. Ať žije české zdravotnictví.
@Zuzulezabka
To je ten paradox. Kde je vyšetření potřeba, tam se šetří, jinde se vyhazují peníze z okna.
@den93 píše: Více
A jak je na tom teď, kolik má horečky, srážíte? Pořád má dvojnásobný krk? Co rýma, kašel? Byli jste u praktické?