Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat jestli má některá z vás zkušenosti s cyklickým zvracením u dítěte, děkuji za vaše odpovědi
Moc děkuji za odpověď, můžu vědět průběh, kdy vám to začalo a kdy přestalo? A jestli vám to přešlo do migrény nebo úplně vymizelo?
Já tím trpěla v dětství asi o 3 do 20-ti. Migrény jsem při tom neměla. Ale hodně se mi motala hlava. Asi bych to přirovnala k mořské nemoci, nebo když to někdo přežene s kolotočem. (I když mi na moři nikdy blbě nebylo a kolotoče taky v pohodě.) Bývalo to opakovaně asi tak jednou za tři měsíce a trvalo to několik dní až týden. Zvracela jsem jen v noci a k ránu. Vlastně jsem se probudila jako když noční můrou a motáním hlavy a z toho jsem zvracela. Přes den jsem byla úplně v pohodě. Nikdy to nesouviselo s jídlem a ani s nějakým stresem. V pubertě se to začalo zmírňovat a nakonec vymizelo.
Syn to mívá od 7 měsíců(teď je mu 3,5 roků),1 za 2 měsíce, nejprve jsem to přisuzovala příkrmům (že se třeba přejedl,) zuby, viróza (ale tu nikdy nikdo nechytl což mi bylo divné) a pak jsem si to začala hlídat. Jelikož se to opakovalo a opakuje opravdu 1 za 2 měsíce, taky jsem nepřišla na spouštěč, začne to buď ráno nebo dopoledne a tak 10 hodin se trápí kdy jen zvrací ze začátku nejvíc a bolí ho bříško a pak když utne konec… Konečně jsem si vydupala žádanku na gastro a teď čekáme. Doktoři o tom asi moc neví, pořád mi říkali že to rokama přejde, ale zjistila jsem si že léky na mírnější ataku a četnost záchvatu existují, tak ho přece nenechám trápit. Ještě jestli se mužů zeptat, měla jste nějaké vyšetření? Potvrdili vám tu diagnózu? A léky jste nějaké brala?
To už bylo dávno. Léky mi nedávali, myslím, že žádné tehdy nebyly. Jednou jsem byla v nemocnici na pozorování. Ale nic mi nedělali, bylo to na nic. Měla jsem mít dietu při zvracení, ale podle mě vliv neměla. Spíš to bylo blíže vertigu, nebo kinetóze. Diagnóza před 40 lety byla, že to časem vymizí.
Mě to spíše připadalo jako nervový problém, nebo problém se spánkem vše nejspíš spojené s růstem.
@Anonymní píše: Více
Mohla bych se zeptat, jestli vám někdy potvrdili tyto problémy? Klidně až teď… Je mi 25 a cvs mám 4 roky, objevilo se z ničeho nic a naštěstí už se dost zmírňuje, dřív 1 týden každý 2 týdny, teď už je to “jen” 1 týden za cca měsíc-2. Spouštěč také nemám a i ve zbytku se dost vidím - zvracení v noci/ráno, začátek vždycky po probuzení, motání hlavy, horko…vyšetření za sebou mám všechny možné a vše je v pořádku. Ale neurologii bych ráda zopakovala
@maLinaTina píše: Více
Já to měla jako malá. V pubertě e to začalo vytrácet a zmizelo úplně tak kolem 23 roku. Vyšetření veškeré žádné. Jen jednou jsem byla v nemocnici na pozorování. Dostala jsem se tam zrovna, když jsem nezvracela a nevím jak mě pozorovali, protože jsem tam jen byla a nikdo mě nebral krev a ani mě nijak jinak nevyšetřovali. Bylo to tak před 40-ti lety. A pak to nikdo už neřešil. Ale asi je to jiné, když to vzniklo v dětství a v dospívání vymizelo. Může to být něco trochu jiného.