Co ještě naučit roční miminko?

242
25.8.15 16:16

Co ještě naučit roční miminko?

Zdraví dámy. Mám hočičku 13 měsíců. Chci se zeptat jestli nemáte ještě nějaké typy co jednoduchého jí v tomto věku naučit? Už umí paci - paci, šiju boty dělá sama, berany duc, malá - malá, prosím - prosím ručičkama, jak je veliká (rukama nahoru), jak je široká (rukama do strany), pá - pá, jak se máš? - ani ta, ani tak, ukazuje kde je nos, pusa, oči, vlasy, bčíško, noha, ruka, koleno (na sobě i na jiných, podle toho, co se řekne za jméno, nebo teta, táta, máma). Co se mluvení týče, to se podle mě moc dobře naučit nedá… takže říká, máma, táta, bába, teta, deda, dáda, nmňa - mňam (když chce jíst) a nene ( a dělá to i hlavou). Máte nějaký tip, co bych jí ještě mohla naučit? Je opravdu taková učivá, když se naučí něco nového má radost:-) Děkuji.

Příspěvek upraven 25.08.15 v 16:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
25.8.15 16:19

@lilu16 Nauč ji být sama sebou a dělat věci, protože se to líbí jí samotné, ne pro pochvalu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
25.8.15 16:24

To je samo sebou:-) to přeci děti dělají, protože chtějí ne, protože jim to dělá radost:-) ale myslím si, že je v pořádku díte pochválit, když se naučí něco nového:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
25.8.15 16:26

Svistice: A to by mě zajímalo, jaký máte návod na to naučit mimi být samo sebou, sebou, nebo co tím vůbec myslíte:-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
25.8.15 16:28
@lilu16 píše:
Svistice: A to by mě zajímalo, jaký máte návod na to naučit mimi být samo sebou, sebou, nebo co tím vůbec myslíte:-D

No, to mně taky zajímá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.8.15 16:32

Neber si to prosím špatně, ale tvůj první příspěvek vyzněl, jako že máš doma cvičenou opičku a ne malou holčičku. :lol:
Můžeš si s ní prohlížíš knížku (pokud jí to zajímá a vydrží u toho), učit jak dělají zvířátka, říkat složitější ukazovací básničky (kutálí se brambora apod.), dělat kolokolo mlýnský nebo pásla ovečky, jestli už chodí…

Z těch echt miminkovských pak ještě šiška šiška bum do bříška a vařila myšička kašičku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.8.15 16:34
@lilu16 píše:

Sama hledám cestu. Vím, že nechci, aby moje děti byli jednou závislé na pochvale od jiných a od toho zda jsou/nejsou pochváleni či shledány hodny pochvaly odvozovaly svou hodnotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
25.8.15 16:41

Jeee, kdo neni rad za pochvalu, to je prece normální. kdyz se dítě neco nového načí, je dle mě normální ho pochválit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.8.15 16:45

@lilu16 Ono jde asi dost o formu té pochvaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
25.8.15 16:49

No, tak ja nejak mam jednu formu pochvaly: ty jsi ale sikovna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
25.8.15 16:49

Ale proc se to tu zacina tykat pochval, kdyz tema je jine?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
25.8.15 16:58

A proč ji chceš učit podle nějakého seznamu? Normálně se s ní bav, ukazuj knížky, hračky, okolí. Ona to pochytí. Není snad nutné dítě programově vyučovat v jednom roce a lámat rekordy cvičených opiček. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2193
25.8.15 17:05

@lilu16 Náš malý umí ještě placáka čili „high five“, když se nám společně něco povede (takové to týmové plácnutí). Když něco zvládne sám, tak ho pochválím a třeba pohladím. Asi je to zatím zbytečné rozlišovat, jestli to byl jen jeho úspěch, nebo náš společný, ale to je fuk.

Taky umí podávání pravé ruky, když řeknu „těší mě“, jakože při seznamování, jenže „problém“ je, že tohle dělá jen se mnou, s cizími se stydí. Ale tak hlavní je, že ho to baví.

Potom hrajeme „není, není“ (to se musí schovat, a je jedno, jestli za vlastní ruce, nebo za dveře) a „tu je“ (vykoukne a řehtáme se jak magoři).

Kovej, kovej kováříčku a ťukání nožičkami o sebe.

Dělá i „halo, halo“ = dá si k uchu telefon a napodoboje rozhovor s někým. Miluje, když mu ten telefon opravdu zazvoní. A je to ideální na zabavení, když např. finišuji s vařením - vytočím neexistující číslo a dám mu telefon. Automat mu říká, že volané číslo neexistuje, a že má zkusit informace, malý mu „odpovídá“ a já mám chvilku času. A taky mi hlásí, když mi telefon zvoní - tady vidím, jak je dětský sluch citlivý - já telefon ve vedlejší místnosti třeba neslyším, ale malý se uprostřed hraní zastaví, koukne na mě a řekne „hao“, a já vím, že mám hledat, kam jsem mobil zase zašantročila :D

Zkoušíme znaky ze znakových básniček (jako je třeba výše zmíněné „koulela se brambora“), ale tomu zatím nerozumí. Baví ho, že ví, co po čem přijde, ale netuší, že ten znak znamená jednotlivé slovo. A je mi to fuk - hlavní je, že se baví a je šťastný.

@Svistice Samozřejmě že je fajn, když děti umí být nezávislé na něčí pochvale, ale tady se bavíme o 13 měsíční holčičce. V tomto věku děti považují za zábavu cokoli, včetně bití lidí, či házení kamení. Abychom je to odnaučily, musíme je chválit, když dělají to, co je vhodné, a zakazovat (případně i trestat), když dělají to, co vhodné není. Nebo máš jiný názor?
A navíc se podle mě roční dítě nezabaví celé dny samo (nebo to moje alespoň ne), zvládne si hrát po krátkých chvilkách, ale v mezičase vyžaduje moji pozornost a zapojení do her, samostatnost ve hraní přijde později, ale i tak dítě uvítá, když si s ním rodič hraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
25.8.15 17:11
@Svistice píše:
Sama hledám cestu. Vím, že nechci, aby moje děti byli jednou závislé na pochvale od jiných a od toho zda jsou/nejsou pochváleni či shledány hodny pochvaly odvozovaly svou hodnotu.

Máme to stejně. :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
242
25.8.15 17:19

Joo, to umi nase taky, to tymove placnusti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie