Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímá mě, co takhle porad vaříte dětem. Nejlépe tedy dětem okolo toho 2. Roku
Syn vždy jedl vše ale teď tak půl roku má takové období, že je dost vybíravý. Bohužel jakmile ochutnal takové ty mňamky jako třeba brumík. Vyžaduje třeba na snídani jen to. Jako kdyby ani neměl hlad. Dělám mu ke snídani vajíčka, namažu housku se šunkou a rajčátka, banánové lívance. Většinou si dá jedno, dvě sousta a jde pryč. Nebo to ani neochutná. Popravdě už se mě nechce ani moc vyvařovat, když si to pak muzu sníst sama 😂
Samozřejmě se snažím neustoupit a brumika nebo třeba koláč nedám. Ale taky ho do jídla nechci nutit a hlavně když nedám, tak on proste nejí. Uz nevim jak na něj😅 to stejne večeře, co vaříte k večeři? Dělám pomazánky, nechce. Namažu housku, sundává z toho vše co je na vrchu a když už teda, tak sní jen kousek housky s máslem. Vždy jsme si libovala, jak pěkně jí ale teď je to tedy mazec 🙃
Mam hlavně špatné svědomí, že nejí vůbec zeleninu. Ale ja to do nej nedostanu, když uz tak nějaké to cherry rajčátko ale okurek nechce, papriku uz vůbec ne. Kdyz jsem dělala noky se špenátem, vybíral to z talíře a říkal mi na to ble. (Špenát nikdy ani neochutnal, kdyz neberu příkrmy) takže ani nemůže vedet, ze to ne ble ale stejne 😅
@MatysMam píše: Více
Hele. Formu na brumiky mají všude. Tak mu upec domaci.
To je kolem dvou let celkem normální, dost dětí má svá oblíbená jídla typu suché těstoviny, suchý rohlík, piškoty, čokoláda, maximálně tak jahoda-malina… ono se to časem poddá, jim vadí třeba i ta zelená barva nebo konzistence špenátu, některým vadí i omáčka…
Ve vzdálenější rodině jsme měli dítě, co do tří let jedlo z 90% kinderčokoládu
nepomohlo vůbec nic, byl radši celý den hladný, než aby snědl něco jiného, naštěstí pil džusy a mixované ovoce takto v hrníčku požil, ale jinak fakt katastrofa, jeho mamka lítala po doktorech i psycholožku zkusila, mudra jí řekla, že žádné dítě nikdy dobrovolně hlady nezemřelo o
a má mu prostě vše nabízet.. ve školce se to hodně zlepšilo, když viděl, že jiné děti to jí, třeba rýži, knedlík vzal brzo na milost, ale maso moc ne, nejí ho moc dodnes, už je to dospělý zdravý chytrý kluk bez jakékoliv diagnozy
takže to fakt chce klid a trpělivost.. chápu, že je to hrozný… zkus kukuřičné křupky, ty taky berou celkem na milost, nebo různé ovocné dřeně, kdy je budeš vydávat za zmrzlinu
(zmrzlé smoothie v maličké mističce)
@MatysMam
potvůrka, oni ty chutě prostě poznají… ještě zkus různé produkty z DM pro děti typu různých pufovaných výrobků, kapsiček, sušeného ovoce.. moje děti třeba milovaly přesnídávky a mixované banánové koktejly, taky jsem do nich necpala fuj-špenát, když mi bylo jasné, že to prostě nesní…
vtipný obrázek jednou byl, když měly asi cca 15 měsíců, seděly v těch jídelních židličkách, přijela jsem nečekaně domů v době oběda, manžel je měl ten den na starost a něco pekl a vařil a já zírám, jak jsou nadšené a proč - a ony žužlaly nadšeně na těch pár zubech kůži z výpečků
zamaštěné od hlavy k patě, ale na vrcholu blaha
každé dítě je prostě jiné, no…
Děti mají velmi podivné jídelní zvláštnosti a pravdou je, že když jsem mnohokrát něco vařila, pekla, připravovala zbytečně, rezignovala jsem. Ony mě po nějaké době překvapí. Viz návrat k dušené brokolici a květáku, ujedly by se. Nebo když peču kuře, paličky, stehna, nejstarší mi ohlodává všechny kosti a veškeré chrupavky nám všem zbaští.
@Lucy75 tojoo, syn má taky rád kapsičky i křupky. Ale me jde spis o to, ze nemá vlastně vyváženou stravu. A na to, ze je to dítě, které se vyvíjí a nemá pořádně z čeho brát vitaminy, tak jsem z toho nesvá 😁
Ovoce docela jí, jablíčko klidně celé, banán nebo v létě jahody a borůvky klidně misku. Ale porad řeším to, ze nejí sýr, jogurtu si dá dvě lžičky, masu taky moc nedá 🙈 ale nezbyde stejně nic jiného, než vyčkat
Vetsinou dcera ji to, co my.ale v necem zacala taky byt vybirava. k snidani chce jen jogurt-bud naky lipanek apod nebo ji davam bily s ovocem. jeste pred mesicem milovala rajcata a ted mi nesni ani kousek.
Doma upecene kolace apod nechce, ale kdyz jdu do pekarstvi, tak si da kolac rada.
Nebo milovala hroznove vino a ted taky nesni ani kousek.
Myslim, ze touhle fazi, prochazi kazdy dite a rodic ![]()
Já už si tonteda přesně nepamatuju, ale moje mladší dítě bylo v tý době dost na jogurty. Pečivo mi taky nejedl. Nakrájený ovoce zase v pohodě. Ale já jsem dost busy člověk. Nejjednodušší bylo mu kupovat ovoce jako borůvky, maliny, ostružiny, hroznové víno. To je skoro bez práce. Ze zeleniny mu chutnaly cherry rajčata jinak asi taky nic. Přes den pojídal křupky ještě. V tý době už teda chodil do firemní školky a tam se nějak rozjedl. Naučili ho tam na pečivo, přílohy, maso apod. Kazdopadne to mezi 2-4. rokem jedl jen tam. Doma jen to ovoce, křupky, jogurty.
Vařím to, co nám. Buď si to dá nebo ne. Když ne, může si misto toho dát více, zeleninu, jogurt, chleba, ale nemůže si dát Brumika apod.