Kdy uměly vaše děti poznat tvary

Anonymní
9.10.25 08:07

Poznávání tvarů

Ahoj holky, kdy uměli vase deti poznat tvary? Malému jsou skoro 3 a stále si plete trojúhelník a ctverec… ne a ne ho to naučit. Učím ho jen ty základní samozřejmě- pozna kolečko, srdce, hvězdu, ale ctverec a trojúhelník pořád zamenuje… učím ho to už několik měsíců samozřejmě ne každý den… obcas. Ma někdo podobnou zkušenost? Díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7742
9.10.25 08:44

Proč to musí umět v necelých třech letech??? Není to cvičená opice. Nemusí to umět ani ve školce… jak už to nepozna ve druhé třídě tak to pak zační řešit… a ted se fakt hoď do klidu!!! Co ho dále učíš číst, počítat, podepsat se???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
9.10.25 08:48

Já si třeba trojúhelník a čtverec pletu doteď :mrgreen: někteří to tak prostě mají. Myslím, že na tříleťáka toho umí dostatek :) u nás v ordinaci ani někteří školkáčci nepoznají to co váš. Byla bych v klidu, je ještě malý :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.25 08:52

@AbbySt díky za citlivou odpověď… u vás v ordinaci - to je prosím kde? :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.10.25 08:53
@KKK85 píše: Více

Jen barvy a tvary :) různé po netu píšou, že tříleté dite to ma zvládnout…tak proto mě napadlo zeptat se ostatních jal jsou na tom :)

• Citovat
  • Upravit
13894
9.10.25 09:01

Vůbec jsem takové věci neřešila a už vůbec ne v necelých třech letech. To jsem byla ráda, když pomalu začal mluvit a postupně chodit na nočník. Naučí se to, myslím, že na takové věci je ideální předškolní období.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
9.10.25 09:03

Moc to neřeším. Důležité je, že pozná vlastní oblečení, hračky, boty, obrázek ve školce. A že pozná lidi, pozdraví a poděkuje. Tvary zvládne napodobit, vložit, hodit a jestli si plete názvy tvarů, mě teď ve 3 letech asi moc neznervózňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
9.10.25 09:09

V MŠ by to děti měly umět až jako předškoláci. A i tehdy si to někdy pletou.
Učte podle potřeb a schopností dítěte, ne podle toho, co píšou na netu. Zkoušet můžete, ale nehroťte to tak. Rozvíjejte jemnou motoriku, hrubou motoriku, opakujte barvy, zvířata, počítat taky můžete - většinou se začíná s čísly do věku dítěte, ale ne číslice, pouze třeba at počítá zvířátka nebo věci. Nejake aktivity na koordinaci ruky a oka, sluchové vnímání, čtete pohádky a zopakujte si, jaké postavy tam byly, hrajte divadélko k pohádce, malujte spolu, tvořte.
Je toho hodně, co můžete u svého dítěte rozvíjet, ale podle schopnosti a možnosti dítěte. Podívejte se třeba na aktivity co dělají učitelky v MŠ s triletakama, podívejte se na více učitelek, vyberte si, co vám bude sedět ke svému dítěti. Na internetu je materiálu hodně.
A hlavně v klidu, pohodě a nic nehroťte. Užívejte si a dělejte si z toho zábavu. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
9.10.25 09:14
@Atisia píše: Více

Jee, vidíte. To jsem zapomněla napsat.
Tyto základní věci jsou mnohem důležitější.
Celková sebeobsluha, pokud dítě zvládá, je super, ale některé děti k tomu dozraji později a taky se nic neděje.
Hezky postupně, nestresovat se a netlačit na dítě. Každé dítko má na některé věci prostě svůj čas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7742
9.10.25 09:27
@Anonymní píše: Více

já vůbec na netu nestudovala co by ve třech měla dcera umět.. než šla do školky a já do práce nejvíce jsme byli venku… a vše přišlo postupně. Myslím že lehce už ve školce jim ty tvary řekli, Barvy jsme se „učili“ taky jen tak jako že venku svítí žluté šluníčko, travička je zelená… nic násilného… má dost času bude ještě 3-4 roky ve školce tam se toho nauči dost než půjde do školy. A fakt netuším vůbec kdy dcera pznala tvary… ale mám takový pocit že se je ptali na zápise do školy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
9.10.25 09:32

Myslím, že to vůbec nevadí a co si teď plete, ve školce se doučí. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
9.10.25 10:49
@Anonymní píše: Více

Oční :D když děti ještě neumí čísla/písmena, ukazujeme obrázky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3082
9.10.25 11:57

Rozhodně není pravidlem, že by to nejmenší školkové děti sypaly z rukávu.
Vůbec to neřeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
9.10.25 12:24

Můj kluk se naučil tvary jako čtverec apod v pěti letech. Dřív mě to ani nenapadlo ho to učit. Nechte to dítě proboha napokoji, ať si hraje. Znát trojúhelník teď ke štěstí fakt nepotřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
213
9.10.25 13:57

Vůbec to neřeš. Vždyť na to se ptají u zápisu do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí