Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Krásné dopoledne..
Asi budu mít pro někoho hloupý dotaz, ale jsem mladá a přistěhovala sem se k příteli, tak radši anonymně, i mě je to trapný ![]()
Chtěla sem se zeptat, pujdu nakupovat a zajímalo by mě, co nakupujete za maso, aby to vyšlo celkem levně a dalo se z toho uvařit? Například jedno nějaké maso abych měla na dva obědy..krom kuřete teda to užsem dělala tolikrát
Tak když bych chtěla například maso na týden (budu ho vařit dejme tomu 3× za týden) tak co bych tak měla koupit? Neřikám jako jeden druh masa, prostě co vyjde levně a je dobrý na oběd
A nějaká inspirace co dneska vaříte?
![]()
Kupuju to, co je v akci
a co dneska vařit, to netuším, nedokážu vlézt do kuchyně, jak je mi
..takže v nejbližších hodinách nic..aspoň že pro děti je v lednici polívka ![]()
@Anonymní píše:
Krásné dopoledne..
Asi budu mít pro někoho hloupý dotaz, ale jsem mladá a přistěhovala sem se k příteli, tak radši anonymně, i mě je to trapný
Chtěla sem se zeptat, pujdu nakupovat a zajímalo by mě, co nakupujete za maso, aby to vyšlo celkem levně a dalo se z toho uvařit? Například jedno nějaké maso abych měla na dva obědy..krom kuřete teda to užsem dělala tolikrátTak když bych chtěla například maso na týden (budu ho vařit dejme tomu 3× za týden) tak co bych tak měla koupit? Neřikám jako jeden druh masa, prostě co vyjde levně a je dobrý na oběd
![]()
Kupuju maso, co je zrovna v akci, zejména vepřové - plec, krkovice (s kostí i bez), kýta… a pak z toho uvařím
Když nemám inspiraci, kouknu na web a vždy tam něco najdu…taky nejsem nějaká supr kuchařka ![]()
Co se týče množství…tak aby se ti to dobře počítalo, tak v restauraci se počítá porce buď 150gr nebo 200gr…tak počítej zhruba tohle množství na osobu a porci…no záleží, jak tvůj přítel nebo ty jste hodně masoví…ten můj je schopnej sníst půl kila masa k večeři… ![]()
Na týden dopředu bych nekupovala - pokud to nedáš na mrazák, tak ti to asi nevydrží… ![]()
Záleží, co jíte, co vám chutná. Nedá se univerzálně říct kup jedno kuře, půl kila krávy a dvě ryby. Jestli máš dost času, začla bych nákupama na dva tři dny dopředu. Pak samozřejmě záleží na financích. Jakou preferuješ kuchyni?
@slavuska1 píše:
Kupuju to, co je v akcia co dneska vařit, to netuším, nedokážu vlézt do kuchyně, jak je mi
..takže v nejbližších hodinách nic..aspoň že pro děti je v lednici polívka
Mi maminka doveze polívku
Ze začátku jsem objednávala jídlo z rozvážky, celkem ušlo, cena taky, tak máš tip ![]()
Tak já kupuju nejčastěji krávu, protože to je u nás nejoblíbenější a není nad tatarák nebo steak s pepřovou omáčkou
Ale pokud chceš levný maso, tak bych šla po akcích a kupovala vepřový - plec, kýta, kotleta, krkovice, ocásky.. A kuře to je všeobecně nejlevnější, a ryby ale ne mražený, ale čertvý - třeba teď mají v Kaufu tresku za fajnovou cenu. Pak bych si asi udělala menu na 3 dny dopředu a podle toho nakupovala ![]()
@Anonymní píše:
Krásné dopoledne..
Asi budu mít pro někoho hloupý dotaz, ale jsem mladá a přistěhovala sem se k příteli, tak radši anonymně, i mě je to trapný
Chtěla sem se zeptat, pujdu nakupovat a zajímalo by mě, co nakupujete za maso, aby to vyšlo celkem levně a dalo se z toho uvařit? Například jedno nějaké maso abych měla na dva obědy..krom kuřete teda to užsem dělala tolikrátTak když bych chtěla například maso na týden (budu ho vařit dejme tomu 3× za týden) tak co bych tak měla koupit? Neřikám jako jeden druh masa, prostě co vyjde levně a je dobrý na oběd
![]()
Máš mámu? Mámina ti poradí takhle v začátcích nejlépe a určité ti dá i nějaké typy
Ty jsi s ní nikdy nevařila? Já díky tomu, že jsem jí pomáhala vařit už asi od 10,tak v 15 jsem už zvládala skoro všechno, včetně nakupování a výběru masa. jestli se v tom nevyznáš, je dobré mít párkrát někoho s sebou, aby ti poradil, protože maso nakupuješ pohledem, pohmatem… ![]()
@zuzouš píše:
Mi maminka doveze polívkuZe začátku jsem objednávala jídlo z rozvážky, celkem ušlo, cena taky, tak máš tip
jé, díky, to je fajn tip, to mě nenapadlo..asi se to bude hodit ![]()
Tak já jsem taky nic moc nevařila, když jsem se stěhovala od mámy. Pořád jen kuřecí maso…
ted zase kuřecí s ním max. když dělám čínu. Jinak obvykle dělám vepřové, hovězí s rýží nebo kolínkama ![]()
To záleží na tom, co chceš vařit. Většinou máš v receptech napsáno, z jakého masa to máš dělat. Třeba na guláš je dobrá hovězí kližka. V masně řekneš, že množství chceš tak na dvě osoby a oni ti poradí. To samé řízky, jsou dobré z krkovice. Z vepřové plece nebo kýty dělám vepřové v mrkvi, na kmíně, na nudličky se zeleninou, rizoto apod. Vepřová panenka je dobrá na steaky, na plněné rolky. Hovězí svíčková je taky na steaky, nebo právě na tu svíčkovou, hodí se na to i zadní hovězí. Z mletého masa (v různém poměru hovězí a vepřové, nekdy jen vepřové) dělám sekanou, karbenátky, rizoto (kvůli dětem, větší kousky masa jsou problém, ale mně a manželovi to taky chutná víc, než z masa na kostičky), boloňské špagety, lasagne.. Když půjdeš do masny, vždycky řekni co chceš a že to chceš pro dvě osoby. Oni už to mají v merku a poradí ti. Časem, až budeš zběhlá v tom vaření, už si sama poznáš kolik a čeho je potřeba.
Pokud chceš koupit víc masa na několik obědů, vždycky ho doma rozporcuj na odpovídající porce a dej do mrazáku. Pak vytahuj podle potřeby. Dobré je si to popsat. Nemusíš to ani popisovat názvy toho masa, prostě si tam napiš „na guláš“, „na pečení“, „na řízky“ apod. Takhle jsem to dělala já, ale každej má svůj systém. Po určité době, až se zaběhneš, už to potřebovat nebudeš ![]()
Jsi mladá a začátečnice ve vaření že? Toto co ty řešíš, jsem řešila před 3 lety taky, bude mi 22 ![]()
Děkuju moc všem, něco už sem taky uvařila, ale bydlela sem u mámy takže ta vždycky něco nakoupila a podle toho sem si třeba našla recept
Akorát teď mám jít nakupovat tak vůbec netušim..Mamka bydlí 70km daleko a já sem se přestěhovala tam, kde nikoho neznám takže s nikym do obchodu jít nemůžu
Já se teda spíš kouknu na maso v akci a podle toho si najdu recept, dneska chci teda dělat buchtičky s krémem ![]()
Holky a moc děkuju..a ještě bych se chtěla zeptat na kolik korun tak vyjde maso například na 4 dny v týdnu? Je mi jasný že podle toho, co koupim ale tak cca abych věděla ![]()
Já mám teda komplet všechno maso domácí, krom ryb, a le i tak povětšinou nakonec vařím z těch nejlevnějších kusů, jsou prostě dobrý… třeba hovězí krk, na omáčku, super maso, nebo i na dušený plátky - jenom osolit, opepřit, natřít hořčicí a hodit na cibulku a dusit-s rejží, z vepřovýho kýta, z týá dělám i čínu, kuřata bu´d pečený, nebo na nudličky obalit, polívka, nebo kuře na paprice, vepřový plecko s mrkví nebo na rizoto…
Já kupuju co je v akci a pak toho nakoupím plno, třeba tak 5 kg. rozporcuji na obědy abych nemusela velký kus rozmražovat. Jinak pokud máte poblíž interspar občas tam je akce, že nad 10kg je to ještě levnější, tak se třeba dohodneme s tchýní zda by si část nevzala s náma.
Kupuju dle toho, co se chystám vařit - u nás hlavně kuřecí (koupím si celé, naporcuju), krůtí (hlavně na rolády apod), potom kupuju vepř. kotlety, kýtu (rolády, ptáčky), kližku nebo plecko na guláše a spol.. Hovězí sem tam
to vždy očíhnu, co zrovna mají.. Jinak třeba mleté si doma dělám sama, je to mnohem lepší ![]()
Kupuju kuřecí, vepřové i hovězí. Chce to vychytat, kdy je co v akci. Ale většinou chodím u nás k řezníkovi a koupím co zrovna potřebuju nebo kupuju v akci v kauflandu nebo v bille a to pak hodím na mrazák.