Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tys mi ukradla dítě 😂 je téměř přes kopírák s tím mým klukem
Myslím že máš doma šikovného zvídavého chlapecká. Mluvit nemusí, hlav i je že rozumí. Mému budou teď dva a taky toho moc nenakeca…teda…on si zvatla, pobrukuje si třeba melodie, má asi 20 slov které aktivně používá…ale rozumí úplně všemu a je to takový rozumbrada. A taky pěknej vycuranek…třeba vidíme venku kočku tak hned začne čičí čičí mňau mňau…ale když mu ukážu obrazek kočky a zeptám se co to je tak řekne tady (jakože ho vidi)ale víc z něj nedostanu…a tak je to se vším…každopádně na řeč má ještě čas. Hlavní je že rozumí…
Mluví podprůměrně. Může to něco znamenat, taky nemusí. Myslím, že není od věci toto řešit s pediatrem a logopedem. Dítě staré 18 měsíců průměrně řekne 20 slov. Také ukazuje, hraje si už s hračkami způsobem, kdy vyvolává nějakou akci (zmačknu tlačítko, udělá to zvuk, shodím věž). Mělo by se už objevit nebo velmi brzy objevit hraní si „na něco“, to znamená vzít panáčky, bude je jakože krmit, jakože ukládat do postýlky atd.
Máš normálním dítě. Neblbni..on rozumí..mluvit zatím nemusí. U kluků to bývá později.. mě dcera mluvila brzo a dobře. Syn později a hůř.
A jestli tě to uklidní. Můj nynější muž nemluvil do 4 let.
dnes je mu 53 let. Má vystudovanou VŠ specifický obor a mele mu to jedna radost. Až mě z nej někdy bolí hlava.
@Zmatka On ukazuje už dlouho, právě si hezky ukáže co chce, kam chce jít. Tlačítka taky mačká, máme hrací stolek, hrá se s ním, taky zvukové a svetelné hračky s tlačítky mačká, i knížku, kde jsou na boku tlačítka se zvuky zvířat..Věž z kocek taky zhodí. Hraje si i s autíčky, má autobus s kterým jezdí po podlaze…S panáčky se tedy zatím nehrá, nic takové ani nemáme, jenom z Lega a pak plyšáky..
@alisekR Můžu se zeptat na syna, kdy začal mluvit, jak se rozmluvil a jak mluví teď?
Dobrý den, myslím, že nemusíte mít tak velké obavy. Je pravda, že v tomto věku by syn už měl aktivně používat alespoň 10 slov, zároveň ale platí, že každé dítě je individuální a v takto raném věku jsou mezi stejně starými dětmi velké rozdíly.
Pokud chcete mít jistotu, můžete své obavy konzultovat s pediatrem.
@Anonymní píše: Více
Mám stejně starou holčičku a dělá úplně přesně to samé
před pár měsíci měla už slušnou „slovní“ zásobu, ale pak mluvit přestala, nejspíš to souvisí s chůzí, rozvíjí se teď pohybově. Všem říká táta, máma umí, ale neříká. Pak říká "taki, ham, ne, hmjo
, haf (všechny zvířata) a teď nově pár dní říká nana (panenka) a mjau (kočka). Jinak umí ukázat všechno možné. Ukazuje na nosní sprej a krčí nosík, že chce stříknout do nosu, ukazuje divoce na ségru a pak na svojí hlavičku a to jako žaluje, že ji ségra bouchla do hlavy
poukazuje si kde co, domluví se posunky. Jinak se ráda houpe na koníkovi, vozí kočárek s panenkou a krmí ji, leze pořád do výšek, ráda se mnou vaří a vyndavá myčku, sušičku, všechno chce zapnout. Kočárkem se nechá vézt, obvykle v něm usne. Což jsem ráda, v téhle zimě postávat nad dítětem, které sotva chodí, bych nechtěla. Myslím že je tvůj chlapeček naprosto v normě a hlavně každé dítě se vyvíjí jinak rychle a to někdy i dost. Především mluvení je silně individuální.
Edit: pro upřesnění malé bude teď rok a 3 měsíce. Ale u dětí v tomhle věku je ten vývoj skokový a může to být za pár dní všechno jinak. Podle popisu máš normální bystré dítě ![]()
Příspěvek upraven 02.12.24 v 17:01
@alisekR píše: Více
Ono se to říká a přitom to není až tak pravda. Pak se u kluků často odkládá nějaké řešení potíží. Ne že bych chtěla dramatizovat, zároveň bych ho určitě sledovala a zkusila minimálně konzultovat.
@Zmatka A vlastně umí zapnout pračku i sušičku, pomáha do nich dávat a vybírat z nich prádlo, při vybírání myčky, normálně podává nádoby… a rád mícha - lžičkou v pohárku, tégliku od jogurtu a tak…umí se jakože učesat kartáčem pro děti..utíra nám jakože sopel kapesníkem, nebo když vylije vodu, tak to rád utírá…
Stalo se i že zopakoval melodii z písničky, žvatlá si, jakoby se i zlobí na bráchu, tou svou žvatlaninkou ho jako kdyby huboval..
A těch 20 slov má mít normálny tvar, nebo mohu být i neúplné? Lebo třeba na papaní řekne papa, na kohoutka řeknul asi 2× ki, zopakuje tytyty i s hrozením, když se zlobím.. Ale jinak asi nic víc..
Ano, to jsou taky slova! Bá jako bác, bů jako kráva, tytyty jako „jen počkej“
! Věřím, že byste nakonec těch deset klidně i dali, uvidíš ![]()
@alisekR píše: Více
Mé 2 děti studují dobré střední školy. Není důvod, proč by nemohli pokračovat ve studiu VŠ. Oba jsou velmi inteligentní. Melou oba naprosto OK, až mě klidně bolí hlava. Jeden začal mluvit v 5 letech, druhy o něco dříve …. A po tak mají oba smíšenou vývojovou dystazii ( čili poruchu řeči).
Jo to že kluci mluví později jsem slyšela taky ….
A jsou tam roky práce, hlavně v dětství.
Ne všude to musí proběhnout jako u vás.
Má čas. V 18 měsících to většinou žádný logoped ještě řešit nebude. Ještě bych počkali a uvidíš.
Mluvil hůř než dcera, měl řečovou vadu, sykavky, r a ř apod. To vše ano. Dnes
už v pohodě. Mluvit víc začal kolem druhých narozenin. Pak jsme prošli obdobím špatného skloňování. Mluvil o sobě v ženském rodě.
má ortodisgrafii. Nevidí ve slovech háčky a čárky. Má to po svém tátovi. Speciálním cvičením dle PPP se to naučil kompenzovat. Dostal úlevy, které od začátku nedodržujeme. Chtěla jsem to zkusit bez toho, učitelka na to přistoupila. Takže píše normálně diktáty jako ostatní a má z nich 1 a 2 výjimečně.
Je v páté třídě, má sámé jedničky, učí se sám a velmi snadno.
Má ADHD. To se tedy projevuje tím, že všechno dělá honem honem. Že má nutkavé stavy jít honem dělat to, co se řeklo. Je takový nedočkavý. Jinak ve škole dodržuje kázeň, akorát pořád žvaní, učitelka si s ním umí poradit. Ví, že je užvaněný.
jinak s ním nemá problém. Je ochotný. Ve sportu je extrémně nadaný. Je ve sportu výbušný, ale nemá vytrvalost. Proto závodně plave a dobře plave. Ale na vytrvalost by nic dělat nemohl. Jednak je hubený a za druhé si neumí rozvrhnout sílu. Takže i konec závodu musí prostě zatím urvat na sílu, pokud chce medaili. Ale to časem možná změní. Možná ne. To neřeším. Teď nás čeká na jaře návštěva PPP, tak jsem zvědavá. Před 5 lety mu zjistili, že v matematice je hodně napřed a zvládá víc než vrstevníci. Tu Češtinu tedy musíme procvičovat. Denně píšeme malý diktát. On musí slova psát, aby je fixoval v mozku. Hlavně ty s diakritikou…
Ahojte mám chlapečka, před Vánoci bude mít 1,5 roku. V okolí nemám buhužel ke srovnání děti stejného, nebo podobného věku, proto se chci zeptat tady co by měl umět..
… Chce se sám krmit, samozřejmě zatím mu to moc nejde, ale do pusinky se lžičkou trefí… Je to vše přiměřené na jeho věk? Začíná mě trápit že nemluví…Ja toho taky moc nenamluvím, ale snažím, tak zda to není i proto, že nemá tolik stimulů, příkladu…
Ten můj nezbeda pořád někam leze (na židle, stolek v obýváku, na postele…), začína chodit pozpátku, někdy se točí do kolečka…Už se i vzteká, když není po jeho, dupe nožkami.. Má rád písničky, spolu se starším bráchou (6let) poslouchají Marka Straceného 😁. Je rád, když mu čtu leporela. Úplne ho fascinuje pračka, sušička, vysavač, chce to i sám zapínat.. Rád otevírá skřínky, šuplíky a vybírá ich obsah 🙈 Už se mu někdy povede i vložit správny tvar do vkládačky (kolečko, trojuhelník, čtverec), staví si věž z kocek.. Samozřejmě chodí rád venku, ale nejraději bez kočárku, chce chodit sám.. Zatím se mu ale vůbec nechce mluvit, teď říka pouze kaka, když jedu na WC 🙈 Kolem roku říkal i máma a ba (jako bác).. Ale některé věci už rozumí, třeba kalhoty že patří na nožky, použité plenečky do koše, to i sám zanese, včera když brácha brečel, tak mu podal kapesník