Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, nějaké rady co na noční kašel? Přes den dceři nic není, ale jak přijde večer a lehne tak se začne dávit kašlem a ještě při přechodu z tepla do zimy ji to dráždí. Ale už si nevím rady co ji dát, protože už jsem vyzkoušela snad všechno. Na noc fenistil vyvetrame dám mokrou plenu na topení a celou noc nám jede zvlhcovac vzduchu. Některá noc je lepší některá horší, ale už se to takhle opakuje 3tyden. Rýmu nemá, že by smrkala. Jestli to je ta zadní rýma která ju tam dráždí ![]()
Nějaké rady? Čtu že by mohla pomoct i nakrájená cibule k posteli ![]()
@RockFous píše:
Zdravím, nějaké rady co na noční kašel? Přes den dceři nic není, ale jak přijde večer a lehne tak se začne dávit kašlem a ještě při přechodu z tepla do zimy ji to dráždí. Ale už si nevím rady co ji dát, protože už jsem vyzkoušela snad všechno. Na noc fenistil vyvetrame dám mokrou plenu na topení a celou noc nám jede zvlhcovac vzduchu. Některá noc je lepší některá horší, ale už se to takhle opakuje 3tyden. Rýmu nemá, že by smrkala. Jestli to je ta zadní rýma která ju tam dráždí
Nějaké rady? Čtu že by mohla pomoct i nakrájená cibule k posteli
Kolik jí je? Na ORL jste byli?
Mě docela dost pomáhá Priessnitzův zábal. Dělám teda ne úplně správnou verzi - nedávám mezi vlhkou látku a vrchní látku igelit, protože když dítě usne, tak ho po 2 hodinách (nebo kolika) nebudu budit na sundání. Když mi mamka dělala verzi s igelitem a nechala mi to přes noc, tak se mi po pár nocích začaly dělat nějaké pupínky.
Dávám mokrý vlažný kapesník a na to 2× omotám velký bavlněný šátek, takže se to hezky zapaří i tak. A nechávám do rána. A klidně týden v kuse.
Bude to zníd divně, ale při covidu mě v noci taky trápil silný kašel. Žádný Codein apod. doma nemáme, tak jsem si vzala Kinedryl (ten mě vždy při cestování uspí) a on zabral na spaní i doma a kašel utlumil.
Zkusit proplachy nosu konvičkou, toto může dělat zadní rýma.
Případně pak na ORL k posouzení nosní mandle.
Noční kašel trvající nějakou dobu může být i klinický ekvivalent astmatu, při negativitě ORL vyšetření by neškodilo alergologické vyšetření. PLDD může v předstihu napsat v rámci terapeutického testu inhalační kortikoid.
@Doctus píše:
Zkusit proplachy nosu konvičkou, toto může dělat zadní rýma.Případně pak na ORL k posouzení nosní mandle.
Noční kašel trvající nějakou dobu může být i klinický ekvivalent astmatu, při negativitě ORL vyšetření by neškodilo alergologické vyšetření. PLDD může v předstihu napsat v rámci terapeutického testu inhalační kortikoid.
Na ORL jsme byli před rokem a mandle má ok a na alergologii chodíme, ale nic ji tam právě nevyšlo. Konvička mě láká, ale nevím zda by si to dcera nechala prolívat, ale dokud to ne zkusím nebudu to vědět 😁
@eviku-miluna píše:
Dithiaden?
@JancaS84 píše:
Kolik jí je? Na ORL jste byli?
4 roky ano před rokem jsme byli na ORL a mandle měla v pořádku
K fenistilu přidat na noc Levopront. To mým dětem pomáhá a jediné na ten dusivý kašel funguje. Já teď takhle kašlala skoro měsíc. A pak to přešlo.
Testy na cerny kasel..?
Cibule funguje naprosto skvele, Levopront taky.
@RockFous píše:
Na ORL jsme byli před rokem a mandle má ok a na alergologii chodíme, ale nic ji tam právě nevyšlo. Konvička mě láká, ale nevím zda by si to dcera nechala prolívat, ale dokud to ne zkusím nebudu to vědět 😁
Tak u astmatu nemusí být větší nálezy, spirometrie byla?. Poptal bych se na terapeutický test s inhalačním kortikoidem, pokud by během 5 dnů došlo k vymizení příznaků, nabízel by se bronchokonstrikční test (normální klidová spirometrie totiž nevylučuje astma).