Tiková porucha v dětství

5098
4.12.23 18:58

Tiková porucha v dětství

Dobrý den, nemáte zkušenosti s tiky u dětí a jak to dopadlo do budoucna (jestli zmizely)?

Syn (5) má tak dva roky problém s kašlem celou zimu, nikdy mu nic nenašli a teď čekáme na alergologii/astma/orl vyšetření (pokud máte nápad, kam ještě jít, budu ráda). Teď mě ale napadá, jestli to celou dobu nebylo psychické.

Teď už půl roku totiž jede CO PĚT VTEŘIN kromě spánku ASI tiky. Neustále jako kdyby pochrchlává, tahá neexistující nudle, čistí si jako kdyby krk (hmmmm) a do toho kašle, i když je bez nemoci. Já už z něj můžu vyletět z kůže, snažím se to ignorovat, ale párkrát už jsem taky vyjela, protože uspávání sourozence při. tomhle koncertu, to je něco. Jo a cesta MHD je chuťovka, jak jsme stále středem pozornosti, že tahám kamsi dítě nakažené morem.

Teď mi přijde, že je to spíš horší, už to dělá často i hodně zabavený činností, a dřív jen popotahoval, teď střídá vše výše popsané. Jinak je i celkem temperamentní, citlivej…

Budu ráda za každou zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
173
4.12.23 19:14

Ahoj, dcera 7 let taky mívá tiky. Intenzita je různá, má období, kdy se to projevuje více a pak je třeba několik měsíců klid (nebo tiky má málo, že si toho ani nevšimnu). Pokašlávání měla taky, když jí byly asi 4 roky, trvalo to několik měsíců a pak to přestalo. O prázdninách měla kroucení pusou. Aktuálně má trochu tiky v obličeji, křivení nosu, mrkání, ale není to až tak intenzivní, většina lidí si toho, myslím, nevšimne. Tiky jsou u dětí velmi časté a drtivá většina věkem vymizí nebo se hodně zmírní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
4.12.23 19:19

@Nanna30 A myslis, ze i takhle intenzivni, jako ma syn? On fakt jede co 5-10 vterin cely den, uz jsem to i pocitala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1379
4.12.23 19:29

Můj syn měl také tiky, fakt dost a některé byly docela viditelné. Neměl tedy zvukové, jen pohybové. Teď je mu 12 a už dlouho se nic neprojevilo, tak doufám, že se to už nevrátí. Lidi si toho taky všímali, ale neuděláš s tím nic. Většina prý vymizí, tak nezbývá než čekat a doufat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
4.12.23 19:31

@Zmatka To už si přesně nepamatuju, ale je to možný, myslím, že měla krátké období i takhle intenzivních tiků a myslím, že to bylo dokonce i v tuhle roční dobu. Hodně jsem si toho o tikách zjišťovala a pokud to není vyloženě extrém, který by výrazně zasahoval do života, tak se s tím stejně nic nedělá. Na netu je o tom dost informací a věnuje se té problematice i lékař, který sám má Tourettův syndrom, viděla jsem s ním rozhovor a četla od něj nějaké články, ten je fakt super a srozumitelně vše vysvětluje. Teď si nemůžu vzpomenout na jméno, ale určitě to vygooglis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
4.12.23 19:38

@Nanna30 A mela dcera i zvukove tiky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
4.12.23 19:44

@Zmatka jo měla taky to pokašlávání (a to bylo to intenzivní, jak jsem psala výš) a to už nemá vůbec. Ty tiky se můžou měnit, často bývá třeba hýbání ramenem atd. A je to většinou genetické, ale já jsem je teda neměla, manžel taky ne. Dcera si myslím, že má nevyzrálou nervovou soustavu, jako malá byla i dost neposedná, měla jsem podezření na adhd, ale vše je časem lepší, jak nervová soustava dozrává. Dobré je na to dávat doplňky, já dávám rybičky s omega3 od mollers.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
4.12.23 20:15

@Nanna30 Jo syn je taky hodne impulsivni a hodne citlivy, je to s nim narocnejsi. Vyslovene ADHD podezreni nemam, protoze kdyz ho neco zaujme, tak se vydrzi koncentrovat. I kdyz to pry i u toho ADHD byva :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
4.12.23 20:34

@Zmatka dcera právě u ničeho dřív nevydržela a byla pořád v pohybu. Teď je ve druhé třídě a zvládá, ve škole dává pozor, je chytrá a škola ji naštěstí baví, ona potřebuje zápřah, unavit tělo i hlavu. Věřím, že u syna se tiky časem taky zmírní nebo vymizí. Ale chápu, jak se cítíš, byla jsem z toho taky rozhozená. Ale toto má dobré vyhlídky, fakt se to většinou časem hodně zlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
20.12.23 20:22

@Nanna30 Nejvíc se bojím, aby se mu ve škole nějak nesmáli…zatím to má půl roku a v září jde do školy, tak snad se to zmírní…

Vyšetřovali nás teď na astma a ještě doporučili alergologii a odběry, ale já mám pocit, jestli to není úplně zbytečné trápení. Zatím u všeho byl 100 % zdravý a negativní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
20.12.23 20:32
@Zmatka píše:
@Nanna30 Nejvíc se bojím, aby se mu ve škole nějak nesmáli…zatím to má půl roku a v září jde do školy, tak snad se to zmírní…Vyšetřovali nás teď na astma a ještě doporučili alergologii a odběry, ale já mám pocit, jestli to není úplně zbytečné trápení. Zatím u všeho byl 100 % zdravý a negativní.

Našla sis toto doktora? Jmenuje se Fiala. Má super videa a rozhovory, kde o tom mluví. V DVTV se ho ptali, jak to měl s holkama a prý nebyl problém :) což chápu, je charizmatickej, chytrej a sympatickej. Takze s tim jde urcite zit plnohodnotny zivot. Taky rikal, ze kolikrat to rodice prozivaji hur jak deti. Jestli se mu deti budou smát, to je mozny, deti se muzou posmivat kvuli cemukoliv a na kazdem by se neco naslo..syn se bude muset naucit se za sebe postavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
20.12.23 20:36
@Nanna30 píše:
Našla sis toto doktora? Jmenuje se Fiala. Má super videa a rozhovory, kde o tom mluví. V DVTV se ho ptali, jak to měl s holkama a prý nebyl problém :) což chápu, je charizmatickej, chytrej a sympatickej. Takze s tim jde urcite zit plnohodnotny zivot. Taky rikal, ze kolikrat to rodice prozivaji hur jak deti. Jestli se mu deti budou smát, to je mozny, deti se muzou posmivat kvuli cemukoliv a na kazdem by se neco naslo..syn se bude muset naucit se za sebe postavit.

Syn je taky chytrý, sympatický a moc pohledný :srdce: Zatím to děti neřeší, tak uvidíme. No, nenašla jsem ho, teď si ho vygooglím :)

Ještě jsem četla zajímavý článek, kdy prý maminka dítěti řekla, ať tikuje jen ráno po probuzení a večer hodinu před spaním. A zabralo to. Ale zdá se mi to divné. Jinak z manžela vylezlo, že taky tikoval! Ale už dávno ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
20.12.23 20:55
@Zmatka píše:
Syn je taky chytrý, sympatický a moc pohledný :srdce: Zatím to děti neřeší, tak uvidíme. No, nenašla jsem ho, teď si ho vygooglím :)Ještě jsem četla zajímavý článek, kdy prý maminka dítěti řekla, ať tikuje jen ráno po probuzení a večer hodinu před spaním. A zabralo to. Ale zdá se mi to divné. Jinak z manžela vylezlo, že taky tikoval! Ale už dávno ne…

No vidíš, to má spousta lidí, někdo z toho vyroste úplně, někdo to má třeba jen ve stresových situacích..věřím že to u vás bude v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.24 20:52

Tiky u syna

Ahoj všem, můj syn ma také tiky. Začalo to někdy v 5ti letech mrkáním, pak 2roky klid, pak před rokem mrkání ale jen jedním okem ale s tím takové škubnutí ve tváři. Pak půl roku klid a teď znovu. Jsem z toho nešťastná, hrozně se bojím. Jak to maminky zvládáte když vidíte svoje děti tikat?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA