Co (ne)umí váš tříleťák?

rsisa
6.9.12 11:56

Co (ne)umí váš tříleťák?

Ahoj maminky, co máte doma chlapečka 3roky plus minus…my budeme mít 3 roky v listopadu, taky se nemůžu ubránit srovnávání především s tím, co si přečtu tady na emimču. Mám starosti, že náš chlapeček v podstatě nic neumí. I když muž říká - jak to, že ne, umí zlobit..
Takže oblíkání bída, ale začal se snažit, zatím dle nálady se pokouší,,, vyprazdňování zvládáme na wc, jen na spaní jistící plena. Jenže nemluví, tedy on komunikuje, ale není mu rozumět, slov umí málo, o jednoduché věty se snaží -tata kopi ham (táta koupí něco dobrého). Jenže stavebnice nic, nebaví ho, ignoruje, puzzle nezvládá, nevím, jestli ho to nebaví nebo to nechápe, ale prostě nic ani ze 4 dílků!!! nějaké lego apod nehrozí, prostě bez zájmu. Je velice živý, miluje míče a balony, házet a kopat, to miluje, dále auta, bagry, vláčky, to je jeho. Hraje si s dřevěnou vláčkodráhou. Plyšáky celkem bez zájmu, měl šílenou závislost na jednoho medvěda, to už je naštěstí za námi, teď spí s autem. Básničky, říkadla ani náhodou, nejeví zájem, když mu chci něco přečíst, začne lítat, dělt blbosti. Knížky ho baví, ale jen prohlížet obrázky a komentovat to je auto, to je loď apod. Básničky, pohádky ani náhodou. Takže tak. Co vaši chlapečci? Děkuji za příspěvky!!!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
6.9.12 12:01

Náš to samé v bledě modrém…neřeš to a nesrovnávej. Ušetříš si spoustu stresů :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
9454
6.9.12 12:04

My sice mame holcicku…ale kazdy dite umi neco…zas jestli kope s micem apod tak je na tom dobre fyzicky..moje dite sice stavi lego puzzle maluje jak o zivot…ale je strasny nemehlo :mrgreen: ..na co vleze tam spadne..vsude zakopne..porad na zemi :mrgreen: odrazedla trikolky - to ji nebavi, knizky taky jen prohlizi..cist nesmim..to mi nedovoli..pohadky ju bavi jedine v televizi..jinak divadlo cteni apod. nic. pisnicky se ted naucila asi tri…to sem cucela pac ju to taky nebavilo a nezajimalo..a mluvi taky chvilku. bez plen je teda zase uz dlouho. ale kazdy decko je fakt jiny a ted mi prijde ze je ten vek kdy uz se pozna co je bude a nebude zajimat a bavit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
6.9.12 12:05

Ahojda, mam tedy holcicku, tri ji budou v prosinci.
U nas z hracek vede Duplo, stavi a hraje si se zviratky. Nebo si hraje s kuchynkou, s panenkami, s auticky… Celkem ji to s hrackami bavi. Ale nejake hry vyzadujici delsi pozornost ji neberou (nejake skladani cehokoli ani omylem). Je hodne ziva, bavi ji mice, skluzavka, koloodrazedlo…
Plinku mame jen obcas na spani (zkouseli jsme i bez, ale nebavilo me obden prevlekat). Krmim vetsinou ja, ona je desnej nezravec. Sama ji tuhou stravu.
Umi se svleknout dole (kdyz jde curat, sunda si teplaky a kalhotky), vrsek neumi. Umi si zout boty na suchy zip. Oblekam a obouvam temer vyhradne ja (zvlada sukynku, kalhoty nekdy, zbytek ne).

Snad jsem pomohla ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
6.9.12 12:05

To samé, jen plenu nemá už přes půl roku ani na spaní.
Občas si hraje, ale dlouho u toho nevydrží, věty docela dává, ale taky mu občas nerozumím.
Jí sám, i polívku, a to bych řekla, že jí pěkně, každý ho chválí.
Jinak je to vcelku podobné.
Zachovej klid ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
6.9.12 12:07

3 roky v červenci
s dopomocí se oblíkne. Dojde si sám na záchod, včetně nandání dětskýho prkýnka, akorát mu utřu zadeček. Umeje si ruce a pusu. Nají se, ale je teda kolem něj neskutečný svinčík. Vysmrká se, hraje si taky celkem sám. Umí pár básniček a písniček. Co ale neumí a moc se nezajímá je kreslení, uměl už krásnýho hlavonožce, ale tedď jenom čmárá.
Jo a je teda na sebe dost opatrný, prolízačky ho moc neberou, na skluzavce se bojí, ale na jednu stranu to není na škodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10378
6.9.12 12:12

V klidu :hug:

My máme problémy s čůráním/kakáním. Je sice od jara bez plen, ale s častýma nehodama :?
Jinak je bystrej, ale s tímhle zatím bojujem :nevim:
Puzzle, básničky a pod. u nás taky nemaj šanci. Ale po fyzické stránce je zas na tom dost dobře(trampolína, prolejzačky…).nejraděj má auta a vše co jezdí.

Já tohle neřeším, každý dítko je jiný a za pár let může být zase jiný ;) jen mě třeba mrzí to čůrání :?

jo a oblékání u nás taky nehrozí :roll:
Mluví teda dobře. Prostě každý je jiný a umí něco jiného ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
6.9.12 12:20

Mě přijde jako průměr. Samozřejmě, že tady na emimču si přečteš, jak tříleťák mluví ve verších a ještě latinsky, maminky se rády pochlubí, pokud dítě umí něco navíc, tak to pak působí, že tvůj neumí nic. Ale jinak mi jeho zájmy přijdou naprosto OK. U nás je to s řečí taky nic moc, jako mluví, ale občas mu fakt nerozumím ani já, asi nás čeká nějaká logopedie v budoucnu.
S oblíkáním válčíme teď, to jsem celkem hodně prokaučovala, takže třeba dneska to dopadlo tak, že si „neumí“ sundat pyžamo, ale zkrátka proto, že si zvyknul, že mu pomůžu já. Ještě jsou obrovský problém ponožky… Jinak si umí nataáhnout slipy i kalhoty. Na noc už je bez plínky, tu jsme zrušili někdy v červnu tuším a šlo to celkem dost hladce.
U knížek prohlíží, ukazuje, komentuje obrázky ve větách. Číst nezájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
6.9.12 12:21
@Gladys píše:
Mě přijde jako průměr. Samozřejmě, že tady na emimču si přečteš, jak tříleťák mluví ve verších a ještě latinsky,
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: děkuju za zvednutí nálady :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
6.9.12 12:21

Co se týče zájmů, tak to stejné - auta, bagry, traktory - jezdit s kolečkem, na odrážedle, spravovat kola všemu možnému. Puzzle taky nesloží, z těch 4 ještě s vypětím všech sil :mrgreen: Nedávno ho začala bavit plastelína, z té modeluje většinou knedlík nebo mrkev a krájí ji dětským plastovým nožem na „kolečka“ (on říká, nejsou to kolečka :lol: )

Bezplen už je komplet i na noc, teď jsme sebrali nočník a „nutme“ chodit na WC - zvládá, ale preferuje trůnění v krajině či u TV :lol:

Mluví v dlouhých větách, má velkou slovní zásobu, ale trochu hůř zatím vyslovuje, začínám se malinko připravit, že možná budem muset na logopedii - uvidíme, nechávám to do těch 4 let.

Jinak umí ještě čísla, písmenka a barvy, umí napsat T, A a 1. Ale nekreslí, chce furt jenom psát. Ačkoli nedávno poprvé nakreslil sluníčko a poměrně obstojné auto - to abych mu nekřivdila :mrgreen:

Myslím, že v tomhle věku jsou takové rozdíly normální a že se to všecko srovná. Každý je šikovný na něco jiného :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
6.9.12 12:25

Ještě dodám, že písmenky a čísly se vůbec nezabýváme, počítat je učili v miniškolce, kam chodil minulý rok a akorát to motá pátý přes devátý, z toho jsem fakt nebyla nadšená, když to přitáhnul domu.
Dobrovolně kreslit začal velmi nedávno, konečně našla uplatnění magnetická tabulka, kteoru máme už hodně dlouho, sice teda hodně otravuje, ať mu někdo něco nakreslí a zpočátku i to zatracený sluníčko nechtěl kreslit, že né, Matýsek neumí, ale nechal se přesvědčit a teď kreslí domečk i s komínama a klikama na dveřích :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22040
6.9.12 12:32
@rsisa píše:
Ahoj maminky, co máte doma chlapečka 3roky plus minus…my budeme mít 3 roky v listopadu, taky se nemůžu ubránit srovnávání především s tím, co si přečtu tady na emimču. Mám starosti, že náš chlapeček v podstatě nic neumí. I když muž říká - jak to, že ne, umí zlobit..
Takže oblíkání bída, ale začal se snažit, zatím dle nálady se pokouší,,, vyprazdňování zvládáme na wc, jen na spaní jistící plena. Jenže nemluví, tedy on komunikuje, ale není mu rozumět, slov umí málo, o jednoduché věty se snaží -tata kopi ham (táta koupí něco dobrého). Jenže stavebnice nic, nebaví ho, ignoruje, puzzle nezvládá, nevím, jestli ho to nebaví nebo to nechápe, ale prostě nic ani ze 4 dílků!!! nějaké lego apod nehrozí, prostě bez zájmu. Je velice živý, miluje míče a balony, házet a kopat, to miluje, dále auta, bagry, vláčky, to je jeho. Hraje si s dřevěnou vláčkodráhou. Plyšáky celkem bez zájmu, měl šílenou závislost na jednoho medvěda, to už je naštěstí za námi, teď spí s autem. Básničky, říkadla ani náhodou, nejeví zájem, když mu chci něco přečíst, začne lítat, dělt blbosti. Knížky ho baví, ale jen prohlížet obrázky a komentovat to je auto, to je loď apod. Básničky, pohádky ani náhodou. Takže tak. Co vaši chlapečci? Děkuji za příspěvky!!!

Myslím, že je to normální průměr.

Můj syn je taky listopadový a ty dovednosti jsou podobné, i když je zřejmě povahově spíš opak - spíš klidnější, není tak lítací, naopak ho baví knížky, pohádky, umí dobře zpívat písničky. Mluví ve větách, domluví se o čemkoli bez problému, zatím špatně vyslovuje. Nebaví ho kreslení, puzzle taky moc ne, byť ta nejlehčí celkem zvládá. Na WC je přes den plně samostatný, na noční spaní má plenu. Obléká, svléká a obouvá se sám, kromě těžších kousků typu těsnější mikina, punčocháče, atd. Má starší sestřičku, takže je v některých věcech trošku napřed - to je výhoda mladších dětí, starší je trochu táhnou. Krom toho nastupuje do školky, takže jsem ho přes prázdniny na pár věcí trošku zdrezírovala, třeba na příbor, na to oblékání, na WC a tak.

Příspěvek upraven 06.09.12 v 12:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
6.9.12 12:32

Ahoj, malej nastupuje od pondělka do školky a já přišla do školky vystresovaná, že vlastně nic neumí-nechce se sám oblíkat(a kolikrát bojuju i když potřebuju jít nakoupit on prostě nechce ven tak se nebude oblíkat),kakání občas jde a občas prostě řekne až kaká, ted tedy začal celkem dost mluvit, ale taky mu není někdy moc rozumět, u jídla jakžtakž, ale taky tekutější se neubráníme výměny trička. A už ani nevím co ještě. Učitelkám jsem to všechno řekla a ty mě uklidnily at si z toho nedělám hlavu, že se všechno naučí i od ostatních děcek(i to co nechci :lol: ) a že jim je jasný, že toho ještě spoustu nezvládne-budou mu v prosinci 3 roky. Dokonce mi řekla ředitelka, že co tak požadují u toho oblíkání aby aspon nastavoval ruce a nohy.Aby nebyl jak hadrová panenka-což děti zvládají mnohem dřív. Takžže klid.Je to normální zdravej klučina ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
6.9.12 12:34

@lleennttiillkkaa Mně přijde, že se podobá úplně normálně se vyvíjecímu chlapečkovi :lol: Nezapomeň, že většina kluků je za holčičkami značně opožděných - psychicky, občas i fyzicky. V motorice určitě. Můj synátor se naučil oblékat teprve před měsícem (tak jako předtím už lecos zvládnul, ale bez pomoci se to neobešlo, teď se to zas neobejde bez řevu), boty nezvládá doteď. Jeětě nedávno mluvil čínsky, teď mluví obstojně, je mu rozumnět, jen teda češtinářsky je to docela legrace (říká třeba v důmu místo v domě). No a odplínkoval se dva měsíce před třetími narozeninami, předtím to prostě nešlo, byl zaseklej jak deska, pak byl během týdne bez plen přes den i v noci. V noci bez nehod, přes den občas zapomínal (hra je hra) a co se kakání týče, tak to nestíhal. Zezačátku se řídil heslem zatloukat, zatloukat. Teď je mu tři a půl, v pondělí nastoupil poprvé do školky. Učitelky ho chválí, jak je krásně samostatný. Kdyby tohle někdo řekl před půl rokem, tak bych tomu nevěřila. Takže bych se fakt nestresovala, některým to trvá déle, za to to pak vybalí všechno najednou :mavam: A jak psala Gladys - spíš se pochlubí matka, jejíž dítě je nad průměr ;)
Jinak včera si sám došel na záchod, přičemž si i sám (a dobře!) utřel zadek. To jsem zírala. Normálně chodí na nočník :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
6.9.12 12:57

Přečetla jsem komentáře, bojím se ukamenování, přesto napíšu.

Máme tříletou slečnu. Mluví ve větách R, Ř, vlasně zvládá všechna písmena. Oblíkání, jídlo, wc /jen vytírám zadeček/, obouvání to už vůbec neřeším zvládá sama. Oblečení jen nachystám na postel.

Naše malá je hodně sportovně nadaná jezdí na kole /bez koleček/, plave bez pomůcek, dělá kotrmelce.

Hraje si ráda, občas i sama. Teď mi složila puzzle 32 dílků sama bez předlohy. Maluje, ráda staví stavebnicí.

Ale proč to píšu, né abych se chlubila to vůbec ne.

Máme ještě kluka, teď už druhák. Ale do tří let pořádně nemluvil, pusu mu někdy musím umýt pořádně i teď, malování a vystřihování je pro něj horor do teď. Už předem lituji pana učitele z výtvarky.

Takže prosím nesrovnávat. Možná bych se malému snažila hodně věnovat. Při hře říkat barvy, tvary, to stejné venku na písku nebo na vycházce. Hodně bych četla a prohlížela knížky. A nedělat to jako cíleně, že teď se budeme učit barvy, ale při hře.

A neboj zlomí se to.

Příspěvek upraven 06.09.12 v 13:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí