Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Brý večír ![]()
Maminy poraďte-podobných témat je tu spoustu, ale svůj problém jsem nenašla ![]()
Jde o to, že mé dceři je 3,5 roku a začala chodit do školky. Je fakt, že jsem už na jaře dlouho přemýšlela, jestli zkusit už tento školní rok, protože mateřskou mám 4letou a skončí mi v únoru 2013 a hlavně-bohužel se nemám kam vrátit do práce, takže poputuji na ÚP ![]()
Prostě jsem si řekla, že školku zkusíme a uvidíme..Dcerka má trochu složitější povahu-je hodně svá a dost vzdorovitá, takže jsem počítala s tím, že snadné to nebude… První den šla do školky na hodinu, druhý den jsem jí vzala po vycházce-těsně před obědem a dneska už do školky nechtěla ![]()
Samozřejmě zítra jí vzbudím a budu to zkoušet, ale jde mi o to, že nevím-zda to lámat, nebo ne, když zatím může být se mnou doma a do školky nemusí…
Příští týden máme schůzku, tak se zeptám, zda se toleruje absence, ale popravdě bych zase nerada blokovala místo někomu, kdo ho opravdu potřebuje ![]()
takže od začátku počítám i s variantou, že místo zruším a přenechám někomu jinému a k zápisu bychom šli zase na jaře a od září 2013 do školky-kdy dcerce bude už 4,5 roku a to už bych prostě lámala, protože na povinnosti si zvyknout musí ![]()
Jak byste to řešily? Díky ![]()
Nelámala bych to. Zkusila bych případně nějaký klubík, miniškolku, jednou týdně. Kde s ní z počátku můžeš třeba zůstat nebo si dát kafe vedle. Až si zvykne na to být bez mámy, měl by byýt za rok snažší přechod na klasickou školku.
Malá si ve školce zvykne, neboj. Prostě musí… a ty mezitím hledej práci, do února se něco určitě najde. Jinak to co vyvádí teď, může být i za rok… ![]()
Ahoj Ditulko ![]()
já tuto situaci nezažila, Bára je už od začátku ve školce jako doma, ale asi bych to lámala přes koleno, aby si zvykla na kolektiv ![]()
Zkus to Emulce vysvětlit, že už je velká holka a musí chodit do školky jako Terezka chodí do školy. Pomáhá třeba nosit sebou oblíbeného plyšáka.
Taky bych to nelámala - pokud do práce fakt nemusíš a vyžijete - není práce existenčně nutná, tak bych jí ten rok ještě nechala.. nic jí neuteče…
já to u malého lámat prostě musela a srdce mi to rvalo… jenže já musela jezdit do práce, dýl by mi fleka nedrželi, i tak mi čekali o 3 měsíce déle než měli… jezdila jsem totál vyklepaná s pocitem, že mám být někde jinde…
Nevím, ale malý nastupoval do školky ve 3 letech a 2 měsících a zvládl to. Měla jsem sice taky mateřskou, ale pracovala jsem. Podle mě jsi udělala velkou chybu, že jsi ji vyzvedávala předčasně. Měla jsi ji tam nechat celých 5 hodin. Paní učitelky by si s ní poradily. Takhle jsi to zkomplikovala sobě, malé i těm učitelkám. A o povaze to není. Můj synek je povaha šílená a vzdorovitá, ale kvůli tomu nepřestanu pracovat.
Já si mylím, že ve 3,5 letech je zralá na školku, jenom je rozmazlená. Představ si, že by si musela nastoupit do práce… to by ses s ní tak ne..ala, že?
Já bych vytrvala, projde si tím skoro většina dětí. Dřív- na začátku, nebo později- třeba po měsíci. Práce se může naskytnout a ty pak budeš bez školky. Dávej třeba jen na dopoledne, po obědě domů, ale vytrvej
Hodně štěstí ![]()
Ja bych asi neustoupila, jednou se rozhodlo ze bude chodit do skolky, tak bych vytrvala. Jen v pripade velkych problemu bych stahla, ale myslim, ze k tomu nedojde.
zkus hodne pomaly pristup. Davej nejdriv na hodinu, pak prodluzuj, ale pozvolna, podle toho jak bude reagovat. O skolce mluvte co nejvic pozitivne.
Ja mam zkusenost ze zahranici a tady je zvykaci system hodne pozvolny a docela funkcni. Teda uz mam pocit, ze by se mohlo pritvrdit, dcera problem nema, tesi se.
ja jsem presvedcena o tom, ze v tomto veku je pravidelny detsky kolektiv prospesny, sama to vidim na dceri a to ji tam taky vlastne davat nemusim (a jsou ji dva).
@niki2 ne tim to neni, nektere deti potrebuji vic casu a ne hodit rovnou do vody a jsi 5 hodin bez mamy.
Holky všem moc díky za názory ![]()
Ahoj Shari
![]()
Valis-školka je krásná, překrásná, učitelka moc milá, hodná-dětí je 15-dokonce mám pocit, že jsem jich za ty dva dni viděla fakt spíš jen 10, možná i méně…ale bohužel samé větší mezi 5-7 lety
a docela divoké, naše Emča je ďábel jen doma, jak přijde někam-je z ní tichej oukropeček přilepenej k mámě
![]()
Já vím-počítala jsem s tím, že někdo bude radit-lámat, někdo bude radit nelámat…budu se určitě muset poradit s učitelkou…
Andelo-s tím, že by scény dělala i příští rok s tím počítám automaticky
ale to bych opravdu už řešila nekompromisně-musela bych, už z principu…Jinak práci hledám už rok a u nás je to opravdu tragedie-i když jsem rozhodnutá jít i do fabriky na směny-v našem městě byla práce dycky problém, ale dala se sehnat-kdo chtěl, práci si našel, ale teď je to megaproblém-jak nemáš známý-tak konečná ![]()
No já tohle přesně řeším, do práce nemusím, až příští rok, syna mi do školky zapsali, ale za a) nejsem z ní nadšená a za b) nezvládá kolektiv.
A teď babo raď, že?? lámat nelámat. I kolektiv pár dětiček s kamarádkami u kafe mi bojkotuje v nejzazším koutě, a nezapojuje se. Když ho dítka kontaktují ječí jak pominutý,, a totálně se zasekne. Takže ono to není jen o tom odloučení, ale i o kolektivu. A jako ano taky slyším názory prostě musí a hotovo… ale on nemusí ten rok mu můžu dát,,
kdyby musel asi by to bylo jiné. Ale stejně se pořád nějak nemůžu rozhodnout.
@Ditta77 3 dny je málo, prostě zkoušejte, zeptej se učitelky jak se chová když tam nejsi. Spoustu dětí dělá scény a jen co se za rodičema zaklapnou dveře tak si běží hrát s ostatními ![]()
@niki2 píše:
Nevím, ale malý nastupoval do školky ve 3 letech a 2 měsících a zvládl to. Měla jsem sice taky mateřskou, ale pracovala jsem. Podle mě jsi udělala velkou chybu, že jsi ji vyzvedávala předčasně. Měla jsi ji tam nechat celých 5 hodin. Paní učitelky by si s ní poradily. Takhle jsi to zkomplikovala sobě, malé i těm učitelkám. A o povaze to není. Můj synek je povaha šílená a vzdorovitá, ale kvůli tomu nepřestanu pracovat.
Já si mylím, že ve 3,5 letech je zralá na školku, jenom je rozmazlená. Představ si, že by si musela nastoupit do práce… to by ses s ní tak ne..ala, že?
Velkou chybu jsem udělala na základě toho, co říkala učitelka-že bude nejrozumnější, nebylo to z mojí hlavy…
A máš pravdu-kdybych musela nastoupit do práce-tak bych se s ní „ne..ala“
Ale právě proto-že nemusim, tak to řešim
![]()
@Ditta77 S tím, co napíšu, možná nebude hodně lidí souhlasit, ale co takhle po různu čtu a vidím, tak mi přijde, že nejhůř si zvykají děti, které tam jdou jen na hodinu, druhý den třeba na dvě… Nemají tak čas se adaptovat a třeba by se jim další fáze líbila. Vždyť v každé školce to je podobné - čas pro hru vevnitř, venku, mezitím jídlo, svačina, případně nějaké tvoření. Takovéhle činnosti ty děti časem vtáhnou. Syn se tam třeba nechtěl vůbec hnout od kuchyňky a hry na obchod, které doma nemá ![]()
Ale samozřejmě jsou velice citlivé děti. Takže teď bych se asi domluvila s učitelkama, že chviku nepřijdete a až se malá sklidní, tak to zkusit znova, mezitím ji o školce nenásilně povídat. A pak třeba za týden ji tam odvést s její nejmilejší hračkou, ale vyzvednout až po obědě. Bude mít čas se rozkoukat a zapojit ![]()
@Mia82 píše:
@Ditta77 3 dny je málo, prostě zkoušejte, zeptej se učitelky jak se chová když tam nejsi. Spoustu dětí dělá scény a jen co se za rodičema zaklapnou dveře tak si běží hrát s ostatními
Tak tohle je pravda pravdoucí ![]()