Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ještě mám vyčteno z nějaké chytré knížky, že se dětem nemá mizet. Už mnohem menším, nejpozději od roku se má říct jdu pryč, za chvíli se vrátím. I když brečí a nejenom ve školce, jeslích i když hlídá někdo z rodiny. Pokud jim zmizíme, berou to jako podraz a mají strach, že zase zmizíme.
@Kacka2 píše:
Ještě mám vyčteno z nějaké chytré knížky, že se dětem nemá mizet. Už mnohem menším, nejpozději od roku se má říct jdu pryč, za chvíli se vrátím. I když brečí a nejenom ve školce, jeslích i když hlídá někdo z rodiny. Pokud jim zmizíme, berou to jako podraz a mají strach, že zase zmizíme.
To se taky nedá aplikovat na všechny děti…kdybych těm mým dračicím řekla, že odcházím, tak zboří panelák..vytrácím se zásadně,,po anglicku,, ![]()
Jak dostat dítě ze školky… vždy jedeme s hysteriským záchvatem, kopáním a hromadou slziček.
@Ditta77 já jsem pro ji nechat doma, když tam nechce…asi nejlépe víš, jestli je na to zralá nebo ne. Nemyslím, že školská zařízení jsou to nej pro děti..možná bych zkusila ještě ten pomalejší nástup - nechat ji tam tu hodinu déle ne jen první den…
@Kacka2 absolutně souhlasím, nemizet dětem, vždy se rozloučit. děti se umí vyrovnat se spoustou věcí, ale zmizet po anglicku - to je zrada a dítě rozkolejí více než rozloučení a realita. Dítě si pak rodiče začne hlídat a nemůže se na něj spolehnout…Osobně bych nesnesla třeba školku, kde by mi učitelka dítě vyrvávala z náruče, že už mám jít..náš ve školce byl pár měsíců kolem třetího roku, ale měli jsme postupně rituál, šli jsme vybrat hračku, popovídali s učitelkama, pak jsem ho ponosila, dokud mi neřekl, že už má dost (že tedy můžeme přestat nosit) a pak mi mával z okna..my paradoxně neměli problém s ranním brekem, ale že nebyl ve školce moc šťastný, ještě nechtěl moc děti…pak jsem otěhotněla a od února je se mnou doma, do školky nechce, bude se mnou doma i s miminkem, a do školky půjde od pěti, max na dopoledne, pokud bude chtít..nemyslím, že dítě si má na školku zvykat, že je to otázka zvyku, ale je třeba dost zohlednit vyspělost dítěte ohledně pobytu v kolektivu.
Ahoj, já bych to ještě zkusila, většina dětí si musí zvyknout a ve školce třeba i pláčou. Trvá to pár dnů a pak jsou v pohodě.
Ja potvrzuju to co pise @Lama Lama, tenhle system je bezny treba u nas v nemecku, dceru zvykame na skolku asi mesic, ale s ni jsem tam byla asi tak tyden, pak jsem postupne odchazela, melo to urcity rad. Vzdy jsem rekla, ze jdu pryc a ze se hned vratim…taky bych to brala jako podraz. Ona tak nabyla jistotu, ze se pro ni vzdy vratim.
ted mame obdobi place pri predavani, ale pry se rychle uklidni a celej den je spokojena.
@Anonymní píše:
az se ti druhe dite narodi, nechas dceru dal ve skolce? myslim novorozenec vs. nskolkovy nemoci?
je to teda neplanuju, max par dni a kdyz bude naznak nejake nemoci, jinak se nastavila skolka, je nejaky rad a chodit bude. Nevim proc by se mela citit odstrcena, ve skolce ma hracky, deti, tesi se tam, pak prijde domu za brachou a mamou a budeme si spolu hrat.
Kdybych ji nechala dva mesice doma, tak bych se bala, ze ji to naboura to co jsme ted celou dobu trenovali. Proste se to tak seslo, ze je to skoro najednou
.
@pccolor píše:
Jak dostat dítě ze školky… vždy jedeme s hysteriským záchvatem, kopáním a hromadou slziček.
to jsme meli na zacatku taky, ale zmenilo se to samo, ted jak me vidi bez ke me a ani me moc nenecha neco resit s tetama.
@Ditta77 tak jak jste se skolkou dopadly? ja se dnes rozhodla dceru odhlasit a bude se mnou doma jeste rok, nedavala to
Jak to tak čtu tak jsem asi na svého syna docela tvrdá. Jsem teď jestě na mateřské s druhým synem, ale vůbec jsem neuvažovala, že by ten starší zůstal doma. A to mu teď v září byli 3. Tak chudáček chodí do školky a ještě k tomu na celý den. Já se aspoň věnuju tomu druhému a udělám spoustu věcí. Je teda i fakt, že k tomu i pracuju.
Tak u nás je to stále stejné. Když přijedeme na poledne domů tak nemůžu dostat Matesa z auta a křičí „tatínku zavez mě zpátky, já chcu do školky… já chcu spinkat s dětma…“
a tak od příštího měsíc ho tam necháme až do odpoledne. ať si to tam užije ![]()
@Anonymní píše:
@Ditta77 tak jak jste se skolkou dopadly? ja se dnes rozhodla dceru odhlasit a bude se mnou doma jeste rok, nedavala to
Děkuju za optání-musím zaťukat, ale dobrý
ne, že by se do školky těšila, ale pochopila to prostě jako denní rituál-starší dcera do školy, taťka do práce a Emí do školky ![]()
A zlomilo se to podstatně po tom, co jsem jako spásný řešení po našich vyřvávacích ránech poslala manžela-jeho prostě za vlasy nervala, asi se před ním nechtěla svým způsobem „shodit“…manžel jí odvedl dvakrát a už to bylo podstatně lepší-dala mi pusu a já šla…už i říká, že si ve školce zvykla, už má i kamarádky-takže doufám, že to tak zůstane ![]()
Ajejda-takže Vy příští rok
tak si vzpomeň na tuhle diskuzi a příští rok se ozvi, jestli je to lepší-či ne…
Moje dobrá kamarádka mi říkala, že dala synka do školky ve třech letech přesně(je narozený v září)-nechtěl do školky, zvracel každý ráno atd.taky ho odhlásila a když šel daslší rok ve čtyřech letech-už to bylo v pohodě ![]()
@Ditta77 Ditusko, jak dlouho asi trvalo, nez si Emicka zvykla? Tak nejak resim podobny problem s Mareckem. Pravda, ze ze tri dnu, co tam zatim byl, nelze delat nejake zavery, ale on mi doma zacne fnukat temer pri sebemensi zmince o skolce. V sobe mam srovnane, ze je pro nej skolka na tech par dni v tydnu dobra - kolektiv, nauci se nove jine veci atd. Ale kdyz ho vidim, jak buli, tak mi neni dvakrat veselo :-/
@dusicka.. - náš chodil krátce do školky před třetím rokem, nebulel ráno, doma taky ne, ale ve školce nebyl šťastný, nechtěl ještě ostatní děti, nelíbilo se mu tam..pak zůstal se mnou doma, těhotenství..a je se mnou doma dodnes..bude mít pět a půjde do školky až na přesrok..letos by se mu tam už určitě líbilo, ale zatím nechce..- tak tuším, že za tím je ta negativní zkušenost (asi 5ti měsíční)..když šel do školky, nechtěl ještě děti, nechtěl si s nimi hrát, nebyl na to ztralý..dneska je venku vyhledává, hned si s nimi hraje a je úplně jinde sociálně..takže za mně - pokud je ta možnost a dítě může doma zůstat, tak nedávat do školky, pokud tam nechce. za rok bude na tom úplně jinak a bude třeba do školky utíkat..Řídila bych se v tom dítětem..
Doma bude jen po dobu co budu v porodnici, jinak do školky bude chodit. Vzhledem k tomu jak se začlenila a už druhý den nechtěla vůbec domů si myslím, že by to mohla vnímat jakože do školky nejde za trest, nebo jak to napsat, doufám, že tomu budeš rozumět. Nemoci sice mohou být, ale zase si myslím, že lze takhle malý mimčo trochu stranit tomu nemocnýmu a když se s ním nebude pusinkovat tak tam riziko přenosu nebude zase tak vysoký. Můj názor, nechci dceru stranit od dětí šest týdnů jen kvůli tomu, že se jí narodil sourozenec, aby ho pak nevnímala jako vetřelce, že kvůli němu nic nemůže…a to ať mě tady maminky třeba ukamenují.