Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
A proc jste nemeli rezervu? Co pocitam tak se tu jedna o pul roku coz rezerva ma byt na pul roku. Ano do takove situace se muze dostat kazdy ale po urcite dobe. Jinou radu nez ze bez do prace ty nemam kdyz je manzel doma tak ti nic jineho nezbyte.
Teda, já jsem do teď brala pojistku proti neschopnosti splácet úplně jinak, to jsou mrchy!!!
No jestli se dostanete do této situace tak půjdou především po platu, účtu a následně hodí exekuci na nemovitost(i)…ta(y) se pak hodí do dražby a pokud bude kupní cena vyšší než uplatňované dluhy, tak vám zbytek nechají…
pokud by nebyla, tak se zbytek musí doplácet…snad někdo poradí, je to hrozná situace, ale v dnešní době ne neobvyklá ![]()
@ivodička píše:
Teda, já jsem do teď brala pojistku proti neschopnosti splácet úplně jinak, to jsou mrchy!!!
Ne mrchy to nejsou.Chce to cist co podepisujes.
. Pojisteni proti neschpnosti splacet je naprd ale musis tu smlouvu si precist a poradne a kdyz neco nevis tak si zjistit. ![]()
@kattkka Souhlasím, tato pojistka je prakticky o ničem a s plněním jen v minimu případů. Nám poradce jasně řekl, nebrat. A to se divím jeho poctivosti, měl o jeden vývar méně
.
@kattkka souhlas, každý si stěžuje, ale číst co podepisuje - to už nikoho nenapadne. Navíc pojistka proti neschopnosti splácet, to je jako co?
Hrozná volovina.
Pokud měl manžel pracovní úraz, tak měl přece dostávat výplatu v plné výši, takže peníze chybět nemohly. Ošetřování člena rodiny ani dovolená zase tak špatně placené nejsou. Spíše nejste schopni dlouhodobě splácet.
K plnění pojišťovny, Cardif pro Vita plní od 2. měsíce pracovní neschopnosti. Určitě vám ale poslali vyjádření z jakého důvodu plnění zamítají. Zase pokud měl manžel pracovní úraz a měl tím pádem nárok na plný plat, tak není důvod k plnění ze strany pojišťovny, že… Navíc pojistka se týká úmrtí, plné a trvalé invalidity, eventuálně pracovní neschopnosti či úrazu - to záleží na tom, jaké pojištění jste si nechali sjednat. Žádné pojištění proti schopnosti splácet nemůžete mít.
Co se týká Cetelemu, tak tam jste konsolidaci podepsali nejspíše proto, že tam bylo hodně úvěrů a oni vám udělali přeúvěrování. Že to stojí úroky navíc je jasné. Však to taky máte skoro jako hypotéku, tak čemu se divit
Určitě vás nikdo do ničeho nenutil - ještě jste mohli dlužné splátky zaplatit ![]()
Radím prodat barák, zaplatit co půjde a dluhů se tím zavčasu zbavovat. Nevím na co čekáte
Až bude na domě exekuce, tak je pozdě.
@hartiepa Pojistka proti neschopnosti je kdyz prijdes o praci napriklad jenomze je tam x duvodu jak o tu praci nemuzes prijit aby ti byla vyplacena takze ve finale tam byl jeden duvod kdy ti je vyplacena
.Pak kdyz dlouhodobe onemocnis tak to jde uplatnit od urcite doby ale zase na nejakou dobu no proste pojistka jak tahat penize z lidi. ![]()
Jestli mají na domě hypotéku tak peníze dostame z případné exekuce banka a potom třeba zůstane něco na splátky. Ale jen exekutor si vezme 100.000za dražbu.
Já bych radila domluvit si splátkový kalendář s věřitelem nad limit splátek. Takže by jste museli platit pravidelnou splátku + splátku z kalendáře.
nevím odsuzovat umí každý ale holt za blbost se platí a sáhněte si do svědomí, jestli opravdu vždy čtete to všechno co podepisujete. Mě tu taky zarazil pravoní úraz - tam ano nejen peníze jako výplata ale hlavně odškodnění a bolestné od zaměstnavatele a další proč 500.000Kč navíc? to jste se asi upsala protože nevím jakou máte půjčku a v jaké výši ale zní to jako blbost. jestli máte přefinancování a váš dluh je 500.000Kč tak to potom ano.
Jak již zde zaznělo, výmluvy na pracovní úraz jsou fakt zbytečné, tam měl chlap plný plat, ušetřil za jízdné a pod… Spíš jste opět ti, kteří si nabarali více než mohli, žádné rezervy. A pak lidi brečej, co maj dělat… V prvopočátku zapojit rozum! Nyní jedině prodat dům, ale ceny nemovitostí jsou hodně nízko tudíž jistě všechny dluhy nezaplatíte. Teď těžko radit, možní osobní bankrot? Ale to musíš vědět ty, kolik vlastně dlužíte, zda by se vám to vyplatilo.
@hartiepa Dovolím si dotaz: co když je chlap OSVČ a nemá úrazové pojištění? (Takových znám dost…) Kdo mu pak zaplatí dorovnání výplaty během těch měsíců marodění???
@hartiepa @MarketaR Třeba si ten pracovní úraz zavinil sám, tam určitě odškodné nedostane. U nás ve firmě se za úraz způsobený porušením BOZP plat naopak snižoval, bezpečák navrhoval tuším pokutu 2/3 z platu ![]()
Jinak nevím, jak probíhá exekuce, ale předpokládám, že nejdřív vyzvou k zaplacení, pokud nezaplatíte, dají exekuci buď na plat nebo na účet a teprve potom na nemovitost. Řešení bych viděla asi jediné - když je tvůj manžel doma, najdi si práci nebo brigádu, ať to ty tři měsíce utáhnete. Bylo by dobré zkusit něco ušetřit, právě pro případ nemoci nebo jiných nečekaných výdajů
@Z.jev S tím porušením předpisů by to byla další možnost, ale někdy je prostě práce zadaná tak, že ji bez porušení předpisůnemůžeš splnit… Příklad: uvádí se, že bezpečná teplota pro dotyk na holou kůži je 65 stupňů Celsia, ale já se často v práci protahuju kolem předmětů, které mají přes 200 stupňů… Uhnout kolikrát není kam… Jinde (v logistice) je zase časově limitovaná nakládka a vykládka - a speditéra nezajímá, že nám exla vysokozdvižka…
Zkrátka těch možností je nekonečně… Buď může být člověk bez výplaty tak nebo tak. Takže drobné porušování předpisů bych pochopil (to jen na dokreslení, nikoho nenapadám ani neobviňuju…)
@Jura007 jasně, já vím, že to kolikrát není tak jednoduché, brala jsem to jako možnost, proč jim to mohlo zhoršit finanční situaci. Bohužel, i když práci bez porušení předpisů nejde splnit, nikoho to nezajímá, maximálně bude mít postih jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel
Pokud jso OSVČ a nemáš pojištění tak jsi proniň ale pitomec. Pak nedostaneš nic protože nemáš výplatu a nemůžeš pracovat. Pokud si platíš socku - nemocenskou, což je dobrovolná část platby tak dostaneš asi 20Kč na den.
To by musela zakladatelka zareagovat a napsat jak to vlastně bylo.
Ahoj,
omlouvám se, že píši anonymně, ale je to pro mě dost citlivé téma a málo kdo ze známých a přátel o této situaci ví, proto nechci veřejně.
Máte někdo z vás zkušenosti s exekucí? Jak to probíhá? Jak dlouho to trvá?
Popíši svůj problém. Máme hypotéku na dům, potom konsolidaci na půjčky, kde jsme se upsali Cetelemu na 10 let, ale musíme jim automaticky zaplatit 500 000 navíc. Taková byla podmínka. Spočítali jsme si, že zvládneme splácení, ale bohužel se nám v poslední době nedaří. Manžel měl v listopadu pracovní úraz a byl 3 měsíce doma. Táhla jsem to jen z mateřské. Pojištění k hypotéce se nevztahuje na pracovní úraz a pojištění k cetelemu jsme uplatnili, ale bohužel jsme se o 3 dny nevešli do pojistné události. Kdyby byl manžel na neschopence o 3 dny déle, tak by to prošlo. Ale to nám nikdo předem nesdělil, jak se to počítá. Chápu, proč by to kdo dělal že?
Pak měl synek dost vážný úraz a já s ním musela být 3 týdny v nemocnici. Manžel tudíž musel na OČR a dovolenou, aby hlídal dcerku. Babičky u nás nefungují, bohužel. A teď je manžel znovu nemocný. Přetrhl si šlachu v lýtku a je to prý min. na 3 měsíce doma. Já už jsem s nervami v háji. Nespím, nejím, bojím se co bude.
Bohužel dluhů máme hodně a teď vzhledem k úrazům nemůžeme splácet. Bojím se, co bude další měsíc.
Někdo nám radil, ať napíšeme do bank, že bychom chtěli splácet, ale bohužel nemůžeme tolik, kolik po nás žádají. Naše finanční poradkyně nám radila. Sehnat někoho, kdo od nás koupí dům a my si splatíme půjčky a poté si dům odkoupíme zpět navýšením hypotéky. Prý by to bylo za půl roku vyřízené. Ale kde takového člověka sehnat? Bohužel nikdo takto movitý u nás v rodině není.
Nevím jak dál, nevím, co můžu čekat. Jak to bude probíhat, jak postupovat v takové situaci. Máme dluhy, chci je splácet, ale bohužel nemám možnost jak. Bojím se o děti, co s nimi bude. Můžete mě odsuzovat, můžete mi nadávat, ale my to do poslední doby spláceli v pohodě. Bohužel nemoci udělali své a je to. Do takové situace se může dostat kdokoliv.