Co všechno mohou exekutoři sebrat?

Anonymní
9.7.12 11:32

můžou exekutoři sebrat.....?

Nevím, kam dotaz vložit, tak sem. Omlouvám se za anonymitu, ale týká se to mojí rodiny, tak snad pochopíte. Otázka jednoduchá, můžou exekutoři sebrat i pračku, ledničku apod.? Televize chápu, kola chápu (i když jako moje kolo s cyklosedačkou dokazovat, že patří mě a né bezdětnému bratrovi :cert: :cert: ), ale myslela jsem, že jsou spotřebiče, které vzít nemůžou :think:

Já blbka jsem si k našim dala kola (moje a přítelovo), protože u nás rekonstruují výtah a měla jsem strach, že mi je ze sklepa ukradnou :zed: :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Bohemund
9.7.12 11:37

Může i nemusí záleží na exekutorovi zda vyhodnoti zda je to nutné pro rodinu či ne, a copak rodiče udělali?

• Citovat
  • Upravit
1234
9.7.12 11:38

Našla jsem na netu tohle
nelze zabavit:

• běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti,
  • snubní prsten a jiné předměty podobné povahy
  • zdravotnické potřeby a jiné věci, které dlužník potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě
  • hotové peníze do částky 1000 Kč

ledničku vím že 100% nesmí, pračku nevím a kola určitě ano…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
9.7.12 11:39

Dala sis k rodičům kola a tam vám je zabavili exekutoři? Uff tak to je teda pech. Ledničku a pračku by měli nechat. Taky záleží co to je za exekutorskou společnost :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.12 11:40

Rodiče udělali to, že tu bráchovi nechali trvalé bydliště a ten nesplácí svoje půjčky :pocitac: Samozřejmě, že je to nezajímá, že mu tady patří akorát postel. Jenže na spoustu věcí sice účet je, ale ne se jménem. Např. přítelovo kolo kupované v tescu tuším jméno na účtence nebude mít. No, to moje asi taky ne. Dostali jsme je od tchánů, achjo. Tátovi sebrali pc, kde má svoje účetnictví (je podnikatel), ten je teď na montáži a vrátí se až příští týden. Dokonce si vypáčili dveře do jeho kanceláře (má ji tady v domě). To je tedy fakt vrchol :cert: Chudák mamka, ta radši odjela za svojí kamarádkou, aby to neviděla :,(

• Citovat
  • Upravit
Bohemund
9.7.12 11:43
@Kallkapa píše:
Dala sis k rodičům kola a tam vám je zabavili exekutoři? Uff tak to je teda pech. Ledničku a pračku by měli nechat. Taky záleží co to je za exekutorskou společnost :roll:
@chelsea.aa píše:
Našla jsem na netu tohle
nelze zabavit:
  • zdravotnické potřeby a jiné věci, které dlužník potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo tělesné vadě
ledničku vím že 100% nesmí, pračku nevím a kola určitě ano…

Exekutor nesmí zabavit věci nutné k vykonání základních potřeb jako jste psala, pračka a lednička ale může zabavit záleží na subjektivním dojmu exekutora a jak si vyloži zakon

• Citovat
  • Upravit
Bohemund
@Kallkapa píše:
Dala sis k rodičům kola a tam vám je zabavili exekutoři? Uff tak to je teda pech. Ledničku a pračku by měli nechat. Taky záleží co to je za exekutorskou společnost :roll:
@chelsea.aa píše:
Našla jsem na netu tohle
nelze zabavit:

Exekutor nesmí zabavit věci nutné k vykonání základních potřeb jako jste psala, pračka a lednička ale může zabavit záleží na subjektivním dojmu exekutora a jak si vyloži zakon

• Citovat
  • Upravit
Bohemund
@Kallkapa píše:
@chelsea.aa píše:
Našla jsem na netu tohle
nelze zabavit:

• Citovat
  • Upravit
catsinas
9.7.12 11:50

Ahoj, tak veškeré spotřebiče exekutor zajistit může, jde o to, že nemá právo pouze na tzv. „obvyklé vybavení domácnosti“ - a to je složité toto identifikovat. Podle rozsudku NSS však může tímto spotřebičem být i pračka, lednička… Neměl by však zabavit například kuchyňský stůl s židlemi podle počtu osob v domácnosti, vybavení kuchyně sloužící k vaření (nádobí, atd.), dále pak postele, oblečení. Finanční hotovost nesmí zabavit do výše 6 000 Kč. Dále pak nesmí zabavit snubní prsteny.
Jinak - pokud máš v tom bytě své věci a rodiče také (což je pochopitelné), je nutno toto ihned exekutorovi prohlásit (tj. to, že nic v bytě nepatří povinnému), nejvhodnější je toto prohlášení zapsat do protokolu o soupisu movitých věcí, který bude exekutor sepisovat. Jinak mou osobní zkušeností (taky jsem měla návštěvu exekutora z důvodu pöhledávek bratra) je, že stačí i obyčejné účtenky, avšak musíš vždy prohlásit a trvat na tom, že ty jsi tu věc zakoupila. Rovněž stačí také to, že jiná osoba čestně prohlásí, že ti danou věc darovala, případně zapůjčila. Podezřelé je pouze to, kdyby toto tvrdil bratr, který je dlužníkem (že určitou věc někomu daroval, prodal, apod., protože on nesmí nakládat se svým majetkem). V případě, že exekutor přesto věci sepíše, je nutno do 30 dnů mu zaslat písemné námitky proti tomuto soupisu, v němž osoba, jejíž majetek byl sepsán, znovu potvrdí, že věci jsou její, doloží účtenky (i ty obyčejné), případně další doklady (čestná prohlášení, kupní smlouvy, atd.). Pokud však sepíše exekutor např. tvé kolo a věc, která patří mamince, musí každá tato osoba podat tento návrh (námitky) na vyloučení věci ze soupisu samostatně.

• Citovat
  • Upravit
catsinas
9.7.12 11:54

Pokud však exekutor vstoupil i do jiného objektu, než je byt, v němž se bratr zdržuje, pak by sis měla na postup exekutora stěžovat - není mu toto dovoleno! Stejně tak bych okamžitě exekutorovi napsala stížnost, že sebral počítač, který otec potřebuje k podnikání (exekutor nesmí zabavit věci, které povinný nebo rodinný příslušník potřebuje k výkonu podnikatelské činnosti). Měla bys urychleně také navštívit třeba advokáta, který by ti měl pomoci situaci řešit!

• Citovat
  • Upravit
27264
9.7.12 12:09

Pračku zabavili i přes to, že jsme psali žádost na soud, protože jsme měli doma starou babičku, k jejímu obstarávání jsme pračku potřebovali a i přes to, že pračku nekupovat dlužník nýbrž můj partner s bratry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3950
9.7.12 12:43
@chelsea.aa píše:
Našla jsem na netu tohle
nelze zabavit:

nám zabavili i lednici i dvě pračky takže mužou vzít všechno co chtějí exekuce byla na podnájemníka né na mě a zabavyli i mé věci nepomohlo se ani odvolat ani to dát k soudu o věci příjdu bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Rose-k
9.7.12 13:15

@nemolka Tohle je stejně svinstvo :cert: Měli brát ohled na to, že jste dokázaly, že to není toho podnájemníka, ne?? Proč byste měli platit za jeho blbost?? :cert:

• Citovat
  • Upravit
catsinas
9.7.12 13:52

V případě, že exekutor vezme do soupisu věci, které nepatří povinnému, je nutné nejdříve do 30-ti dnů ode dne soupisu podat k exekutorovi návrh na vyloučení věcí z exekuce. V tomto uvést všechny své námitky, doložit doklady (účtenky, čestná prohlášení jiných osob, že ta věc je vaše, nikoliv povinného, kupní smlouvy, atd.). Exekutor je pak povinen do 15 dní od doručení tohoto návrhu se tímto zabývat a věci buď vyloučit ze soupisu (tj. dá za pravdu, že nepatří povinnému), případně toto nevyloučí a až teprve tehdy je možno podat k soudu vylučovací žalobu. Pokud máte postup jiný - než tento, zákonem stanovený - je bohužel jasné, že se již nikdo nebude věcmi zabývat :( Pokud taky víte, kde se povinný zdržuje, je vhodné toto exekutorovi uvést, případně prokázat, že v bytě nebydlí (například dokladem o úhradách služeb za byt - kolik osob v bytě žije a že mezi nimi není povinný, tím, že si od pošty necháte potvrdit, že povinnému na danou adresu nedochází zásilky, nebo, že si tyto nepřebírá, apod.). To, že má povinný v bytě trvalé bydliště ještě neznamená, že jsou věci jeho, exekutorovi je v podstatě jedno, kde má povinný trvalé bydliště, je nutno ho přesvědčit, že se v bytě nezdržuje a že nemá v něm žádné zabavitelné věci.

• Citovat
  • Upravit
72725
9.7.12 14:50

Pračku, teoreticky ledničku vzít může, záleží jen na něm, jestli to uzná jako základní a nutné. Ovšem nesmí zabavit nic, co se týče podnikání (jak jsi psala tchánův pc a pod), kor když to patří někomu jinému. Okamžitě podat vylučovací žalobu. Jinak věci koupené na účtenku nemusí být na jméno, stačí 2 svědci, kteří dosvědčí svým podpisem, že jste věc pořídili, nebo jí dostali. Tu vylučovací žalobu co nejdříve, nečekat.. Pokud máte věci jen polepené, bude to snadnější, pokud vám je odvezli, tak to půjde přes soud a můžete se jen modlit, ať se to vše stihne, než Vám věci prodají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel