Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Dobry den, cakam svoje prve dieta a potrebovala by som poradit v zakladnych otazkach. Nasla som nespocetne mnozstvo prispevkov, ale niektore si odporuju.
Moje otazky su:
1/ Aky je rozdiel medzi vajickom a autosedackou pre novorodenca?
2/ Co kupit ked budem pomerne casto cestovat autom - do mesta k lekarovi, asi hodinu tam a hodinu spat?
3/ Je dolezita zakladna? Treba pri kupe dbat aj na znacku auta, kde sa bude babo prevazat?
4/ Mam moznost kupit autosedacku-vajicko Concord ION. Odporucali by ste ju?
Dakujem vopred za tieto odpovede.
Ahoj, já bych řekla že
1/ vajíčko a autosedačka pro novorozence je to samé
2/ nenapadá mne nic co bys potřebovala navíc, oproti tomu co mít budeš, ale určitě využiješ látkovou plenu na zastínění dítěte v autosedačce a u doktorky přebalovací podložky
3/ dbát na to musíš hlavně v případě že budeš chtít sedačku se základnou na isofix, tak jde o to jestli ho tvé auto má
4/ tuhle sedačku neznám ![]()
ahoj já jsem si autosedačku Concord Ion taky pořídila . Ješte jsem jí nepoužila. Ale pro rok 2010 se dá koupit i základna. Já mam kolekci 2009.
Vajíčko je podle mého typ autosedačky, ale jako autosedačky můžou posloužit i některé korbičky.Na kočárek casualplay je právě taková, která se dá přikurtovat v autě a miminko v korbičce také, je to schválené pro použití jako autosedačka. A autosedačka klasická této značky jde polohovat pro novorozence do úplného lehu, proto bych to nenazvala vajíčkem. Je ale dost veliká a do malinkýho auta se nemusí vejít.
1. vajíčko a autosedačka pro novorozence je jedno a to samé, prodávají se i korbičky na kočárek, které mají homologaci jako autosedačka, ale většinou dopadají špatně v bezpečnosti, až na jednu, a to je Römer Baby safe sleeper- speciálně navržená korbička/sedačka pro nedonošené děti, poutá se bokem jízdy a má z bezpečnosti 4 hvězdičky.
2. nejlépe pořídit kvalitní autosedačku 0-13kg, tedy vajíčko a pokud máte isofix tak se základnou isofix
3. základna je dobrá v tom, že se vajíčko poté jen nacvakne na základnu( ve většinně případů) a je tak snažší manipulace, než neustálé poutání vajíčka, většinou to i lépe drží, isofixové základny s vajíčkem jou nejbezpečnější- třeba Römer Baby safe plus isofix a MC Cabriofix isofix mají z bezpečnosti 5 hěvzdiček, to žádné vajíčko bez základny nedosáhlo.
U isofixových se musí prověřit kompatibilita sedačky s autem, u normálních sedaček je nejlepší sedačku v autě vyzkoušet, někde jsou krátké pásy a sedačky nejdou připoutat.
4. Concord Ion je dobrá sedačka, má 4 hěvzdičky z bezpečnosti, bohužel není k ní základna
steeve: Concord Ion kolekce 2010 má už základnu už to maj i na jejich stránkách
Nemame isofix v aute. Ale chcela by som autosedacku so zakladnou, lebo je to bezpecnejsie. Tento model co mozem mat je z 2008, kupovana v 2009 a mam na nu este zaruku do maja 2011.
jo tak to by ses musela zeptat u vyrobce nebo nekde uz maj modely 2010.
lovellytele, na stránkách Concordu .de sice mají ukázanou isofixovou základnu, ale vůbec se ještě neprodává, kol. 2010 je v prodeji již od jara, a isofixová základna není, není ani v katalogu,
a pokud Snehulka nemá v autě isofix ,. tak je to stejně jedno, isofixovu základnu tam nepřidělá.
Takže pokud základnu tak základnu na pásy a dělá je třeba Römer nebo Maxi-cosi, u ostatních výrobců jsou ty základny na pásy k ničemu, protože se stejně pak musí pás přetahovat přes sedačku
Ahoj Steeve, dakujem za cenne rady. Uz mam lepsi prehlad. Mam este otazku ohladom opierky na hlavicku. Napriklad Concord ION ju nema, ale taky Römer baby safe plus - Römer ju ma. Zvazujem preto, ze investujem radsej do autosedacky Romer, zda sa mi to bezpecnejsie. PS: je velky rozdiel v bezpecnosti ked ma autosedacka zakladnu a ked ju nema? Co si myslite o autosedackach z druhej ruky (so zarukou a bez)?
Dakujem vopred.
autosedačku z druhé ruky bych zásadně nekupovala. jedniný případ, kdy bych to zkousla, by bylo třeba po dítěti své sestry (akademicky - u nás spíše opačně), do stáří 4 let (vajíčko se nosí domů, tak ty plasty tolik netrpí..), protože bych věděla, že není bouraná a měla jistotu že mi dotyčný nekecá. jinak bych použitou autsedačku nikdy v životě nechtěla.
u základen se zvyšuje bezpečnost autosedačky tím, že se snižuje riziko špatného připutání autosedačky, protože základna už drží v autě a jen se kliká sedačka. i když není isofixová.. je to trochu lepší než bez ní..
za sebe můžu doporučit maxi cosi cabriofix, v případě, že nemáte isofix, mají základnu easybase nebo tak nějak, na pás.. vajíčko je to super, bezpečné a má dobrou vložku pro novorozence, s lemem kolem hlavičky dítě se mi v ní nekácelo, ani nemám pocit že by bylo moc zvedlé.. a po vyndání vložky je hodně prostorné (velké dítě do 11měsíců..)
roemer teď nevím, ejstli má zákaldnu na pásy, asi ano,ale proti MC je hodně sedavá..
jinak otázky všechny zodpověděli už ostatní a nemám co dodat..
Ahoj, viem, ze je to risk kupovat autosedacku/vajicko z druhej ruky, ale prv nez by som to kupila, by som si ju samozrejme skontrolovala a preverila. Zacinam byt vsak naklonena variante, ze radsej investujeme do novej autosedacky, predsa len ide o zdravie nasho maleho babatka. Dakujem vsak za rady a tipy.
Snehulko, chápu, že by sis jí prohlédla, ale ono právě problém je, že si to nemáš jak prověřit
že byla bouraná nemusíš vůbec poznat
stačí malá autonehoda ve městě a v plastu se objeví mikrotrhlinky, které nevidíš, ale jsou tam a pak když budeš nedejbože potřebovat její pevnost, pevná už nebude..
stejně tak je dobré kupovat sedačky z nových kolekcí, protže životnost je max. 5 let.. a pokud ležela někde ve skladu, stejně plastům běžela životnost
plast není kov nebo sklo, s časem pracuje a jeho vlastnosti se mění …
myslím, že se fakt vyplatí neriskovat.. raději bych ušetřila třeba na kočáru.. a autosedačku vybírala bez ohledu na peníze..
(já třeba měla své představy o společném využití kočáru a autoseačky, a prvně jsem vybrala sedačku a k tomu vybírala kočár
)
Natasa, mas uuplnu pravdu. Teraz to jasne vidim a chapem. Dakujem ![]()