Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer, neukamenujte mě za takovou otázku. Jen mě zajímá co tak podnikáte v zimě s 2,5letým dítětem.
Ano, doma si hrajeme, malujeme, vaříme, chodíme na procházky, ale hřiště ho teď v zimě moc nebere a tak venku dáme tak 2h maximálně.
Přes den nespí, jen zřídka, tak dny bývají doma dlouhé. Děkuji za tipy. ![]()
Dopoledne jsme chodily na kroužky - plavání, cvičení, tanečky, výtvarka…
Ahoj, tak já mám 4 a 2 letou a dělám s nimi veškeré domácí práce, tím strávíme spoustu času. taky jsou naučené hrát si sami. Konečně jsem se dostala do stádia, kdy si můžu v klidu vypít kafe 😄 zrovna teď usínají v pokojíčku, naštěstí sami! A pokud to jde, jsou hodně venku, i v mrazu. Tam krmí slepice, sbírají bobky po psovi atd. A až bude sníh, tak zábava na sněhu. Například teď měli zábavu na blátě. Měli jsme zabijcku, všude bláto, holky pomáhali mlít maso, dělali klobásy, přikládali pod kotel 😃 a pak se vyvaleli v blátě. Špinavé -spokejene děti 😄
@Veruveru83 píše:
Ahoj, tak já mám 4 a 2 letou a dělám s nimi veškeré domácí práce, tím strávíme spoustu času. taky jsou naučené hrát si sami. Konečně jsem se dostala do stádia, kdy si můžu v klidu vypít kafe 😄 zrovna teď usínají v pokojíčku, naštěstí sami! A pokud to jde, jsou hodně venku, i v mrazu. Tam krmí slepice, sbírají bobky po psovi atd. A až bude sníh, tak zábava na sněhu. Například teď měli zábavu na blátě. Měli jsme zabijcku, všude bláto, holky pomáhali mlít maso, dělali klobásy, přikládali pod kotel 😃 a pak se vyvaleli v blátě. Špinavé -spokejene děti 😄
promiň, ale musím. Budeš o holkách vyprávět a psát celý život… když to jsou dvě holčičky, tak na konci ypsilon prosím. Tedy měly, pomáhaly, přikládaly atd. a taky samy. ![]()
To stejné co zakladatelka..jen rozdíl je, že syn odpoledne spí.
@dedrichov píše:Už jsem dlouho ze školy a jestli se tě to „i/y“ nějak dotklo, hluboce se omlouvám 😂 ale o to v téhle diskusi asi nejde…
promiň, ale musím. Budeš o holkách vyprávět a psát celý život… když to jsou dvě holčičky, tak na konci ypsilon prosím. Tedy měly, pomáhaly, přikládaly atd. a taky samy.
Kdyby byl sníh tak bych věděla. Vyhodit na mráz, vyválet, zahodit a domu.
Pokud nemam lenivou nebo neni vazne osklivo, jdeme ven dopo i odpo. Klidne jen na pul hodky na nakup nebo vencit. Idealne samozrejme na dyl
Venku ji vsechno trva veky, vsechno si prohlidnout atd atd, takze spis me pak uz stve jak dlouho a pomalu jdeme
Doma behem dne tak 1,5 hodky v rozlozenych casech ma pohadky. Jinak peceme, varime, uklizime,… to jsi psala. Vystaci si i sama nebo nahani nase psy. Ted je oblibena zabava hrat si na pani doktorku nebo vymyslet kratky tanecky
@Cucuretka Dost záleži, kde bydlíte (jaké jsou možnosti). My třeba rádi chodíme do knihovny (akce na dopoledne) nebo do nějakého muzea, které je pro dítě aktraktivní (přírodovědné, technické apod).
Jinak je skvělé plavání (vyřádí se, něco se naučí a dobře pak spí). Nebo mě ještě napadá začít učit bruslit na kačenkách s hrazdičkou.
Ve větším městě jsou i střediska volného času pro děti s dětskými hernami - veřejně přístupnými.
Většinou s kavárničkou s dobrotkami.
Herničky, dětské skupiny, dětské časopisy (malování apod), albi tužka a knížky… a moje nejoblíbenější: domácí práce.
Syn má svůj dětský vysavač a pomáhá mi vysávat. Pomýváme spolu nádobí, vaříme, utíráme prach a tak. Není to sice úplně jednoduché - mám pocit, že mi pomáhá spíš do hrobu - ale důležité je, že se zabaví a nevymýšlí bejkárny.
@Veruveru83 @dedrichov Ti to napsala slušně. Já být tebou, tak bych namísto jízlivosti poděkovala. To snad umíš ne, i když už jsi dlouho ze školy?
Plus teda na to I a Y je úplně triviální pravidlo. A třeba se ti to bude hodit až se s holkami budeš učit.
Příspěvek upraven 08.12.22 v 21:26
@Veruveru83 píše:
Už jsem dlouho ze školy a jestli se tě to „i/y“ nějak dotklo, hluboce se omlouvám 😂 ale o to v téhle diskusi asi nejde…
mám dojem, že ze školy asi budu déle než Ty. Prostě mi to spíš přišlo líto, že o svých děvčatech píšeš s hrubkama, promiň. Tak třeba až budeš psát babičkám nebo kamarádkám, se to bude hodit…
Uplyne pár chvil, ani nemrkneš a Tvoje děti se pravopis budou učit. A určitě si budeš přát, aby se jim ve škole líbilo, aby jim učení a vzdělávání snadno šlo…
@Veruveru83 píše:
Už jsem dlouho ze školy a jestli se tě to „i/y“ nějak dotklo, hluboce se omlouvám 😂 ale o to v téhle diskusi asi nejde…
Udělat chybu není ostuda, ostuda je se z ní nepoucit a prskat na toho, kdo ti s ní poradil. Napsala ti to slušně, se snahou poradit, stačilo ‚díky‘.
Ach jo!
Nevyžádaný rady jsou tak otravný.
Možná umíte pravopis, ale pochopení obsahu sdělení pokulhává.
Máte zakladatelce psát tipy na program pro děti, jinak jí jsou vaše komentáře k ničemu.
A není divu, že na něco neužitečného nereaguje mile. ![]()
Obsese jsou nepříjemné, chápu.