Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebovala bych poradit, co vám pomohlo na afty? Já jsem dávala fialku, ale zatím (po 2 dnech moc nepomáhá). Vůbec nevím, z čeho je malá má, udělaly se jí v pusině a taky v koutku a na pusince zvenku má taky 3.
Může to být třeba z horečky? V pátek měla 38.8.
Děkuji za rady!
Ahojky,
tak to malou lituju, já na afty trpím dost, i když v poslední době se to hodně zlepšilo. Fialka pouze dezinfikuje, ale rozhodně po ní aftíky hned nezmizí. Sama po těch letech jsem nevysledovala nic, co by mi pomáhalo.
Jo a rozhodně to je reakce na horečku, mně stačilo, abych se napila z cizí skleničky, olízla cizí lžičku(tedy někoho z rodiny), taky se mi afty pravidelně udělaly po návštěvě zubaře, taky mi stačilo se kousnout a aft byl na světě.
Jako půlroční mimino jsem s afty byla i v nemocnici, rozdělaly se mi po celé pusince zevnitř i z venku.
Asi jsem moc neporadila, prostě to chce vydržet, ale třeba tu holky na afty budou mít nějaký fígl.
Poradit můžu jen, abys malé nedávala k jídlu nic, co by jí afty rozdráždilo-pomeranče atd.
Nejhorší je, že se to stále vrací.
R.
Máma mi jako holčičce potírala afty Chlumského roztokem. Smrdí to, pálí to, používá se to prý na koně - ale pomohlo to ![]()
Baghira
V lékárně ti namíchají za pár kaček kapky s boraxem. Je to sladké a afty se tím desinfikují a rychleji hojí. Na zatažení hojících se ranek je ale opravdu nejlepší fialka. Ty kapky jsou na natírání, ne k jídlu, ale je to na nich napsáno. Snaž se po každém jídle vyplachovat pusinku aspoň maličko čistou vlažnou vodou - zbytky jídla afty jenom dráždí (kolik tvé maličké je?)
Radka
Na aft yneexistuje zatím nic.
Fialová vodička napomáhá rychlejšímu hojení. Jako dospělák používám mundisal gel, ale efekt nic moc a pro malé dítě - to je těžký.
Nedávat moc mléčných výrobků a event. i preventivně užívat Vitamín B. Nenutit do jídla, pokud možno nedávat věci kyselé, hodně tvrdé, aby si to dítě nedráždilo.
Afty trvají zhruba 5-7dní, většinou kolem 3-4 dne to graduje, bolest bývá veliká, u děti horečky nejsou ojedinělé, avšak v případě horeček bych si asi zavolala dr. Vyšší teplotu bych maximálně řešila nějakým srážedlem, ovšem ne ani tak na teplotu jako na celkové uklidnění a bolest.
Nás k tomu chytly opary (taky dobrá fialka) a zánět dásní, tam je pak dobrej odvar ze šalvěje nebo řapíku.
Děkuji za postřehy a rady.
Tu teplotu měla dřív než ty aftíky.
Tak já tedy na afty trpěla taky. A musím říct, že jediné, co mi vždycky pomohlo, je BUKOSAN. Prodává se to normálně v lékárně, je to čistě přírodní. Stačí namočit např. vatovou tyčinku, a důkladně potřít a třeba i pořádně, až to začne štípat. Musím říct, že mě to opravdu pokaždé pomohlo, druhý den jsem tam aft sice ještě měla, ale už nebolel. Jo a to potírání jsem dělala i několikrát denně, ale musí to opravdu štípat, aby se to dostalo do toho aftu. Ničeho se neboj, je to opravdu čistě přírodní, obsahuje to nějaké výtažky z nějakých rostlin či co
.
Tak aftům zdar!!
Šárka
na afty u maleho ditete se muze potirat roztokem tantum verde -zeleny a nestipe !!!
jinak fialka dobry, pak se dava i
propolisova tinktura,ale to spis pro starsi kvuli alergii na vceli produkty a mundisal gel,neni spatny
mne nejlepe zabira Gamyra - smes 3 tinktur namichanych v lekarne ( jedna se o tinct.myrhae,galanth. a gallae) na Recept ale nekde prodavaji i na volno
nebo
jodglycerin - na recept,na vytirani i vselijakych vacku v ustech…
pak jsou dobre tablety Multitabs Herboral ,ale to je uz drazsi zalezitost, ale kazdopadne snizi cetnost vyskytu aft, nevyhoda je cena a delka uzivani aspon 3 mesice…
Nevím jestli jsou to afty? V pusince zevnitř rtu takové jasně červené tečky a na horním rtu zvenku takové větší červené hrbolky.Měla to již před 14 dny pak to zmizlo a dneska zase. Myslela jsem že afty jsou bílé? Nebo to může být opar ve 2 letech?
minonko:tak muj bratranec je mel taky kolem 21 let,uplne brutalni!a vis z ceho?meli jsme oslavu, vsude ochutnaval ze sklenicek i s cizich a valel se po zemi atd.chytil to tam i pes!takze nejak mpoc bacilu pohromade,pak mel horecku,vubec nemohl mluvit,mel to v uplne cele puse.chudakl maly.sly k doktorce a neco jim na to dala.a musel jen pit brckem.jak ho to bolelo.takze presne neporadim.