Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My máme fotky po praprapra schované. Mají specifické staré album dřevěno/kožené. Je to schované v domě u mých rodičů. Myslím si, že jsou vzácné. A dle mého se nevyhazují. Tolik místa nezaberou, aby archiv nemohl mít své stálé místo.
Tak bych vybrala ty dobře zachované a udělala historický, rodinný scrapbook a schovala. Mohla by to být pak zajímavost do budoucna ![]()
Já to nevyhodila, nechala jsem si to v albu na památku…
pokud myslíš prodej na nějakých retro stránkách, tak za tu námahu těch pár kč asi stát nebude…
@Kelsey @Sunnysmile19 nechala jsem si fotky přímých předků. Babička, prababička, praprababička. Jsou to lidé, co jsem nikdy neviděla a nemám k nim vztah. Babičky fotky nelikviduju ani jednu.
Prababička byla z 6 dětí, mají velké album, kde jsou sourozenci, jejich manželé a manželky a jejich děti. Nechávat si to určitě nebudu, nevím, jak se kdo jmenoval a ani se nemám koho zeptat.
Vytáhla bych ty opravdu hezke s lidmi které znám. Dala do nového alba a popsala lidí, jména, vztahy, příběhy aby další generace vedela odkud pochází.
Z podobného důvodu si všechny fotky popisují. Taky se může stát, že už si za pár desítek let nebudu nic pamatovat
@Atisia o těchto fotkach jsem nevěděla, byly uložené opravdu dobře. Ted jsou popsané a v albu, kde mám fotky i ostatních příbuzných.
Ale je tam hodně lidí, o kterých jsem nikdy ani neslyšela. Vím, že prababička byla z 6 dětí, ale ani nevím, jestli to byli kluci/holky, kdo se narodil kdy, jak se jmenovali. Takže to neberu podstatné nechat si 100 fotek lidí, o kterých nic nevím.
Tak pokud si je nechceš nechat, tak je tedy spal (prodej totiž nemá cenu)?Vždyť jsi víceméně rozhodnutá, tak nač ta diskuze, která je vlastně k ničemu teď. Za mě je to škoda a udělala bych jak říkám, vintage zajímavý scrapbook.. ![]()
@Sunnysmile19 je to přibližně 100 fotek lidí, co neznám. Je mi líto je pálit a vyhazovat, proto se ptám, kam s nimi. Nechat si je všechny nechci.
@Lucy75 nechci prodat, klidně bych věnovala někomu, kdo se o dané období zajímá.
@Billi píše: Více
my doma necháváme fotky, kde víme aspoň, kdo na fotce je,
fotky lidí, o kterých nevíme, ani jak se jmenovali a kdo to je, bohužel vyhazujeme - je to asi škoda -
i když - pro koho škoda,
pokud na fotkách jsou bezejmenní lidé, nikdy to nikoho zajímat nebude
@stinga kdyby to byly nové fotky, tak to neřeším, ale u těchto starých mi je líto je vyházet. Asi to tak dopadne. Prababička se narodila ještě v 19. století, takže to je jiná doba.
Zeptat se v místním muzeu, místního kronikaře apod. (obce mají obecní kroniky) jestli by neměli zájem? Pracuji na památkovém objektu a takový materiál využíváme rádi jako pomocný např. při výstavách pro dokreslení atmosféry dané doby ( pravě móda, účesy). Pokud zájem mít nebudou, mohou poradit, kdo by třeba měl.
@Ludovika nevim, odkud jsou, myslíš, že by to nevadilo? Popravdě ani nevím, odkud jsou. Muzeum tu žádné není.
Vedle ateliérových fotek tam jsou fotky hospodářství, kdybych věděla, kde to je, nabídnu to tam.
@Billi Nějaké muzeum v okolí určitě máte
. Zkus zavolat a uvidíš. Nám lidé takto volají často
. Něco využijeme (třeba ty dobové fotky, ale i porcelánové hrníčky, hračky, ručně vyšívaný textil, staré nádobí, váhy…). Nebo poradíme, kde by mohli mít zájem (třeba o staré zemědělské nářadí apod.) Pokud jsou tam vyfocené hospodářské objekty, klidně zkusit i přímo některé zemědělské muzeum
.
@Billi píše: Více
To předci nevadí. Kolikrát si u babičky prohlížíme fotky a opravdu se stává, že už nevědí. Já taky spoustu příbuzných neznám a už vůbec, ty co znám, skoro nepoznáváme když byli třeba malí.
Na popisována alba mě „navedla“maminka kamardky. Ta má album ze svatby i s ručně psanými komentáři, myšlenkami, hláškami svatebčanů. Je to moc hezké dílo, které o něčem vypovídá. Takže jsem to malinko okopírovala. Pro naši potřebu.
Tento víkend uklizime chalupu, jsou tu fotky po mých prarodičich. Fotky jsou staré přibližně 100 a víc let. Co s nimi? Nechala jsem si pár fotek těch lidí, u kterých vím, kdo byl kdo, ale u spousty fotek nevím. Vyhodit mi je to líto, protože jsou krásné, kvalitní a je to obraz dané doby, oblečení, účesy… Nemáte nápad, co s nimi? Nebo prostě vzít a vyhodit, protože toho je všude plno.