Co se učí v informatice? - 2. stupeň

Anonymní
17.6.23 13:09

Co se učí v informatice? - 2. stupeň

Děvčata (a chlapci :mrgreen: )
Jen tak ze zvědavosti by mě zajímalo, co se učí vaše děti v informatice v 8. třídě/tercii?
Robě dotáhlo DÚ/projekt z informatiky - navrhněte databázi s minimálně 5 tabulkami, vč. primárních a cizích klíčů, propojení apod. Měli na to vyhrazené 3 hodiny informatiky, z čehož jim 2 odpadly, tak to mají udělat doma.
Tak by mě zajímalo, jestli je to běžné učivo i na ostatních školách :mrgreen:
P. S. Diskuze není myšlena jako stížnost, mně se takové úkoly líbí, aspoň se děcka učí něco praktického. Jen tedy mi přijde jedna školní hodina na vysvětlení principu databází trošičku málo, ale co už, plánované to tak pravděpodobně nebylo.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
964
17.6.23 13:19

V 8. Tride maji zaklady programovani. Problem je ze kazdy ucitel ma jine pozadavky, takze nektere skoly berou okrajove, aby meli splneno a jinde muze mit ucitel naroky viz co ty popisujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.6.23 13:27

Programování, prezentace. Mají přesah do různých předmětů. Takže plno úkolů měla letos dcera formou vytvořit prezentace, odeslat na e-mail a prezentovat.
O tohle se vůbec nestarám. Osmačka si takové úkoly řeší sama. Ještě občas poradila sestře v páté třídě, že ta měla nově celý rok dost takových úkolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65095
17.6.23 13:47

Uci se filtrovat databaze, pracovali s excelem celkově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65095
17.6.23 13:48

Jinak teda jsou tam i deti, ktere nemaji doma počítač. Tezko by mohli dostat takovy ukol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.6.23 13:52
@vokishka píše:
Jinak teda jsou tam i deti, ktere nemaji doma počítač. Tezko by mohli dostat takovy ukol.

U nás má škola od covidu zásobu noťasů. Asi ne úplně nových. Ale na funkci to vliv nemá. Takže je ochota zapůjčit, když někdo nemá. Někdo využívá možnost, že jde před nebo po vyučování a vypracuje si v počítačové učebně ve škole. To není problém. Domluvit se dá vždycky. Ale moc takových dětí, které nemají nemáme. A po tornádu byla možnost získat pro děti nové přes nadaci (počítače nebo notebooky). S tím pomáhala rodinám ve dvou etapách učitelka ICT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.23 13:57
@vokishka píše:
Jinak teda jsou tam i deti, ktere nemaji doma počítač. Tezko by mohli dostat takovy ukol.

Tak zrovna ty databáze se dají navrhnout i na papíře.

• Citovat
  • Upravit
17.6.23 13:57

To jsou skvělý úkoly. :srdce: My jsme před těmi xy lety leda tak psali všemi deseti nebo chatovali na ICQ. PC možnosti sice byly oproti dnešku limitované, ale určitě ne úplně v plenkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65095
17.6.23 13:59
@Anonymní píše:
Tak zrovna ty databáze se dají navrhnout i na papíře.

U nas proste z ict ukoly nedostavaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
17.6.23 14:09
@broskvová zmrzlina píše:
To jsou skvělý úkoly. :srdce: My jsme před těmi xy lety leda tak psali všemi deseti nebo chatovali na ICQ. PC možnosti sice byly oproti dnešku limitované, ale určitě ne úplně v plenkách.

Jsou to zajímavé úkoly. Některé ani nepochytím u starší. U mladší jo. Akorát minule byla starší dcera naštvaná, že za prezentaci tuším Řecka dostala 2. Velikonoce nad tím strávila, hledala si informace. Jemu se to povídání k prezentaci zdálo krátké. Nebylo podle jeho představ. Tak ji lupnul poprvé dva. Učitel ICT učí na druhém stupni mediální výchovu a hudebku atd. Tak od něj jsou úkoly vždy jasné. Ale dceru to baví. Malá se to učí. Od příštího roku bude mít i čtvrťák. Ale to vím, že skládají roboty, nějaké lego. V té čtvrté s nima píše nějaké testy. Nějaké únikové hry pro ně připravila. Pak je většinou přebírá ten učitel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
497
17.6.23 14:23
navrhněte databázi s minimálně 5 tabulkami, vč. primárních a cizích klíčů, propojení apod. Měli na to vyhrazené 3 hodiny informatiky, z čehož jim 2 odpadly, tak to mají udělat doma.

Koukám doba pokročila, tohle sem se učil na MFF UK. Ještě tam chybí ve které normální formě to má být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.23 14:35
@xtonda píše:
Koukám doba pokročila, tohle sem se učil na MFF UK. Ještě tam chybí ve které normální formě to má být.

Db má být normalizovaná, o normálních formách dostali letmý přehled

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.6.23 14:41
@broskvová zmrzlina píše:

To jo, úkoly dostávají zajímavé. Namátkou programování ve scratchi (i poměrně pokoročilé, vč. cyklů, podmínek…), tvorba grafiky pomocí AI, práce s grafikou, excel vč. vzorců, podmíněného formátování apod…

• Citovat
  • Upravit
497
17.6.23 15:01

A to je normální obecní základka nebo něco speciálního? Mě počítače hodně bavily a už ve 3. nebo 4. třídě sem chodil na kroužek, tenkrát ještě PMD 85 ve Svazarmu. Ale relační DB takto teoreticky, SQL apod až na VŠ. Co si vzpomínám tak na kroužku v 8. třidě lektorka mě nechala postupně implementovat různé třídící (sort) algoritmy až mě to (ten konkrétní kroužek) přestal bavit.

Příspěvek upraven 17.06.23 v 15:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.23 15:14
@xtonda píše:
A to je normální státní základka nebo něco speciálního? Mě počítače hodně bavily a už ve 3. nebo 4. třídě sem chodil na kroužek, tenkrát ještě PMD 85 ve Svazarmu. Ale relační DB takto teoreticky, SQL apod až na VŠ. Co si vzpomínám tam na kroužku v 8. třidě lektorka mě nechala postupně implementovat různé třídící (sort) algoritmy až mě to (ten konkrétní kroužek) přestal bavit.

Normální všeobecný 8letý gympl s jednou hodinou informatiky týdně. Jen informatikář je nadšený magor (myšleno v dobrém). :mrgreen: Jsem zvědavá, co budou brát na vyšším gymplu a jestli mi moje sql a základy pythonu a javy budou stačit :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi