Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chci se zeptat, včera jsem byla na krvi a HCG jsem měla 3000,a jsem 5+5 je to normální?
@jberuska111 Umyslne zatajujes info a pak nema diskuze smysl. Mela bys doplnit, ze 26.1. jsi mela kolem 1000j. V pripade podezreni na mimodelozni tehotenstvi je totiz dulezite to zdvojnasobeni za dva dny.
@jberuska111 Ale jinak samozrejme drzim palce, at je vse v poradku. Treba jen nejsi tabulkovy pripad.
@jberuska111 další diskuze?
Jedna hodnota nikomu nic neřekne, ale to už ti řeklo včéra spousta uživatelek.
Toto si přečti
Zhruba 85% normálních těhotenství vykazuje hCG hodnoty, které se během prvních 2 – 4 týdnů zdvojnásobují každých 48-72 hodin. Čím starší je těhotenství, tím pomaleji se hCG zdvojnásobuje.
Vaginální ultrazvuk by měl být schopen prokázat přítomnost gestačního váčku, pakliže hodnota hCG dosáhla 1000 – 2000 mIU/ml.
Jediný hCG test nemůže být zárukou (ne)prosperujícího těhotenství. Vždy je potřeba hCG test zopakovat s časovým odstupem a doplnit ho UZ vyšetřením.
hCG hodnoty nemohou určit stáří těhotenství, neboť jejich normální výše má obrovské rozpětí.
Mimoděložní těhotenství se první týdny projeví pomalejším nárůstem hCG. To se každých 48 – 72 hodin nezdvojnásobuje, a proto je výrazně nižší než u normálního těhotenství.
U špatně prosperujícího těhotenství rostou hodnoty hCG rovněž pomaleji.
Nárůst hCG o 60% během 48 hodin bývá ještě považován za normální.
Hodnoty hCG pod 1200 mIU/ml se obvykle zdvojnásobují každých 48 – 72 hodin.
Hodnoty hCG mezi 1200 a 6000 mIU/ml se zdvojnásobují po 72 – 96 hodinách.
Nad 6000 mIU/ml se hCG zdvojnásobuje za více jak 4 dny.
@jberuska111 Prosím Te mužů se zeptat proc další diskuze??? Myslím, že jsi mela dost názoru v Te včerejší. Potřebuješ názoru ještě více?
Jen bych Te chtěla upozornit, že tu nejsme gynekologove!!!
Jo už zase pokat se to někomu nelíbí nemusí, tak nemusí psát, chci vědět jestli se to taky někomu stalo, to co mě.
@jberuska111 Je strašně těžký říct, jestli ta hodnota je v pořádku nebo ne. Já jsem měla tisícové hodnoty u mimoděložního těhotenství a rostly jak měly u dalšího jen stovkové a rostly pomalu, pokaždé to bylo jiné a k tomu HCG se ještě sledoval UZ nález. Nestresuj se a počkej ještě pár dní, pak už bude něco vidět na UZ i když to by mohlo s touto hodnotou už teď.
@jberuska111 A ještě jsem chtěla dodat, že každý to nemáme podle tabulek. Na začátku těhotenství jsem měla HCG 64 a doktorka to nezatracovala, říkala že má víc pacientek, které měly velmi pomalý rozjezd a pak to bylo normální prosperující těhotenství.
@jberuska111 no zalozila si uz treti diskuzi na podobne tema, tady jsi uvedla minimum info co lidem kteri nevi cos psala pred tim tato hodnota rekne uplne prd. Nicmene hodnota hcg nic nevykazuje ani se podle ni neda urcit mimodelozni tehotenstvi, mela by stoupat co dva dny dvojnasobek ale take to nemusi byt pravidlo, ja mela jeden den 111 a az za sest dnu.(nebo kolik to bylo) 456 takze rust o dvojnasobek nebyl. Nicmene to ze se bude takhle stresovat a zakladat diskuze ti nepomuze, za prve ne prvni trimestr ale cele tehotenstvi je prakticky rizikove a muze se stat cokoliv, za druhe hodnota hcg opravdu nic poradne nevypovida jen to ze kdyz roste tak ses tehotna, a co se tyce utz jak si nekde psala utz se dela vnitrni pres bricho jde videt u kazdeho jindy u me nesel udelat ani ve 12. Tt.. A jeste jedna vec nikdy nelzi doktorovi o terminu ms protoze pokud se tehotenstvi vyviji jak ma dostanes tehotenskou prukazku kam ti tento datum napisi a lhat se tady nevyplaci!!
Tvl to tady budeme celýho 3/4 roku řešit tvoje těhotenství?
Snad vydrž do další kontroly a už toho nech. Nikdo ti stejně nic přesnýho neřekne ![]()
Jinak teda musím říct, že miluju svýho gyndr. za to, že mně tu krev vůbec nenabíral. Prostě mi řekl, jak se mám jako těhotná chovat a v 7. týdnu na ultrazvuk. Ještě abych se nervovala z krve ![]()
@jberuska111 Ty dřív ten plod ustresuješ, než se stihne začít pořádně vyvíjet ![]()
Ahojky všem jsem tu nová a chtěla jsem se zeptat, jsem 45dní/6týden cca od poslední menstruace a hodnotu HCG z krve mam 724 (hodnota má být dle tabulky už 1080), bohužel se to nějak moc nezvedá a doktoři říkají, že to nevypadá dobře, špiním a krvácím, ale to bylo prý z hematomu, co byl blízko gestačního váčku no…ale plod roste, ale na UZ nejsou vidět plodové struktury…nemáte to někdo podobně a popřípadě co dělat a co Vám řekli doktoři???moc děkuji za rady a info
@Eleanor Beatová záleží na hodnotach hcg každý druhý den musí být dvojnasobek