Pyelektazie ve 14.tt

171
2.2.15 20:15

Pyelektazie ve 14tt

Ahoj, dnes jsem byla na prvosemestrálním screeningu a doktor objevil na ledvinách pyelektazii 3,5mm. Posílá mě na konziliální vyšetření do krajské nemocnice. Nechtěl mě k tomu moc říct, jen že se v ledvinách drží moč, takže jsem totálně rozhozená :,(. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky za každou odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3909
2.2.15 20:32

@lidus86 Ahoj. Tam jde o to, že tohle je minormarker vrozených vad, budou chtít zkontrolovat celé mimčo a jestli se jim ještě něco nebude zdát, tak by asi zvážili genetické vyšetření mimča. Jinak screening dopadl dobře? Jako nuchální translucence a biochemie?

Mně teda našli na jedné ledvince v 16. týdnu rozšíření 4,1 mm… no a uvidíme, co z toho bude…

Plodové vody máš dost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
2.2.15 20:40

Eee.. polovině věcí v tvé reakci nějak nerozumím 8o ale screening byl jinak v pořádku… a jak ještě kontrolovat celé mimčo? vždyť ho dnes kontroloval, šíjové projasnění, srdce, nosní kost… a nic jiného neříkal..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
2.2.15 20:43

No já vůbec nevím… z doktora jsem měla dneska pocit, že je to špatné.. tak jsem z toho nějak zmatená a nevím, jak tu dobu než pojedu do fakultky zvládnu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3909
2.2.15 20:48

@lidus86 Čemu nerozumíš? Nuchální translucence NT je šíjové projasnění vlastně. Prostě ten problém mimča může naznačovat, že by mohl mít genetickou vadu. Třeba tady ty obtíže s ledvinami jsou statisticky častější u Downova syndromu, proto to chce zkontrolovat ještě nějakým větším odborníkem. Ono se dá hodnotit spousta věcí, která se při běžném screeningu nedělá - různé další známky, které by svědčily právě o té genetické vadě. Jako průtoky na srdečních chlopních, různé patologie na srdci, na mozku. Ne každý tohle umí…

Na kdy jsi objednaná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
2.2.15 20:56

Aha.. už chápu :-) ale riziko na Downův syndrom vyšlo někde kolem 1:15000. No tak uvidíme.. Ještě ani nevím kdy půjdu, zítra si budu teprve volat, dneska odpoledne už tam nikdo nebyl. Ale doktor říkal, že oni to posoudí s odstupem tak týdne, deseti dnů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
3.2.15 13:26

Tak na UTZ do fakultky jedu až příští čtvrtek. Ještě jsem nad tím přemýšlela a myslím si, že doktor se vůbec nezmínil o tom, že by se mohlo jednat o nějakou geneticko vadu. Spíš mluvil o tom, že je to samo o sobě problém. Z různých článků na internetu zjišťuji, že se to do porodu i po porodu sleduje a že se to často spraví samo, ale většinou jsou maminky až kolem 20tt. Opravdu tu není nikdo, kdo s tím má zkušenost z dřívějšího týdne??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
23.11.17 14:42

Ahoj, můžu se tě prosím zeptat, jak ti to tenkrát u miminka dopadlo? Právě jsem ve stejné situaci, ve 13.tt mi na I. trimestr. screeningu zjistili rozšíření obou ledvinových pánviček na 3 mm, výsledek screeningu negativní. Pozvali mě za 4 týdny na kontrolu, jsem v 17.tt a ledvinnové pánvičky se ještě více dilatovaly a závěr je pyelektáza. Posílají mě na genetickou konzultaci. Hledám k tomuto tématu nějaké informace a bohužel žádné, ve stejném období těhotenství, nejsou. :( Moc děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.11.17 14:53

@Petra.36 u nás zjištěno hodně pozdě - obdobný problém, strašili vším možným, ale kluk je po 3 letech brán jako zdravé dítě.. :nevim: většinou se říká, že s tímto je spojené další postižení, ale u nás nic, jen VVV ledvin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
23.11.17 15:05

Děkuji za pozitivní reakci! Přesně tak, vystrašili nás, že je možnost chromozomální vady a stále se toho strachu nemohu zbavit. :( Zatím čekám na výsledky tripple testu a poté se uvidí, jaký bude další postup, podle jejich předběžných slov - odběr plodové vody, ale do toho se nám moc nechce. Mohu se zeptat, jaký byl postup s Vaším chlapečkem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.11.17 15:24

@Petra.36 :hug: :hug: :hug: u nás na to přišli hodně pozdě, postup už byl jen kontroly a u kluka velké testy po narození. Původně jsem měla rodit na specializovaném pracovišti, nakonec nás nechali u nás ve fakultce.. ono je to indivindy.. já chodila na kontroly co týden, hned po narození, jak ho čekají testy, operace, nakonec byl 2× na krvi, jedno vyšetření MCUG, tím to skončilo.. jen pravidelné kontroly urol, nefro, teď už co rok, dřív co 3 měsíce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
23.11.17 15:37

I tak to pro Vás muselo být náročné, byť se šťastným koncem. :potlesk: Děkuji za odpověď a dodání malé dávky optimismu, budu se snažit věřit v to dobré i u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí