Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, dnes jsem byla na prvosemestrálním screeningu a doktor objevil na ledvinách pyelektazii 3,5mm. Posílá mě na konziliální vyšetření do krajské nemocnice. Nechtěl mě k tomu moc říct, jen že se v ledvinách drží moč, takže jsem totálně rozhozená
. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky za každou odpověď
@lidus86 Ahoj. Tam jde o to, že tohle je minormarker vrozených vad, budou chtít zkontrolovat celé mimčo a jestli se jim ještě něco nebude zdát, tak by asi zvážili genetické vyšetření mimča. Jinak screening dopadl dobře? Jako nuchální translucence a biochemie?
Mně teda našli na jedné ledvince v 16. týdnu rozšíření 4,1 mm… no a uvidíme, co z toho bude…
Plodové vody máš dost?
Eee.. polovině věcí v tvé reakci nějak nerozumím
ale screening byl jinak v pořádku… a jak ještě kontrolovat celé mimčo? vždyť ho dnes kontroloval, šíjové projasnění, srdce, nosní kost… a nic jiného neříkal..
No já vůbec nevím… z doktora jsem měla dneska pocit, že je to špatné.. tak jsem z toho nějak zmatená a nevím, jak tu dobu než pojedu do fakultky zvládnu..
@lidus86 Čemu nerozumíš? Nuchální translucence NT je šíjové projasnění vlastně. Prostě ten problém mimča může naznačovat, že by mohl mít genetickou vadu. Třeba tady ty obtíže s ledvinami jsou statisticky častější u Downova syndromu, proto to chce zkontrolovat ještě nějakým větším odborníkem. Ono se dá hodnotit spousta věcí, která se při běžném screeningu nedělá - různé další známky, které by svědčily právě o té genetické vadě. Jako průtoky na srdečních chlopních, různé patologie na srdci, na mozku. Ne každý tohle umí…
Na kdy jsi objednaná?
Aha.. už chápu
ale riziko na Downův syndrom vyšlo někde kolem 1:15000. No tak uvidíme.. Ještě ani nevím kdy půjdu, zítra si budu teprve volat, dneska odpoledne už tam nikdo nebyl. Ale doktor říkal, že oni to posoudí s odstupem tak týdne, deseti dnů..
Tak na UTZ do fakultky jedu až příští čtvrtek. Ještě jsem nad tím přemýšlela a myslím si, že doktor se vůbec nezmínil o tom, že by se mohlo jednat o nějakou geneticko vadu. Spíš mluvil o tom, že je to samo o sobě problém. Z různých článků na internetu zjišťuji, že se to do porodu i po porodu sleduje a že se to často spraví samo, ale většinou jsou maminky až kolem 20tt. Opravdu tu není nikdo, kdo s tím má zkušenost z dřívějšího týdne??? ![]()
Ahoj, můžu se tě prosím zeptat, jak ti to tenkrát u miminka dopadlo? Právě jsem ve stejné situaci, ve 13.tt mi na I. trimestr. screeningu zjistili rozšíření obou ledvinových pánviček na 3 mm, výsledek screeningu negativní. Pozvali mě za 4 týdny na kontrolu, jsem v 17.tt a ledvinnové pánvičky se ještě více dilatovaly a závěr je pyelektáza. Posílají mě na genetickou konzultaci. Hledám k tomuto tématu nějaké informace a bohužel žádné, ve stejném období těhotenství, nejsou.
Moc děkuji za odpověď.
@Petra.36 u nás zjištěno hodně pozdě - obdobný problém, strašili vším možným, ale kluk je po 3 letech brán jako zdravé dítě..
většinou se říká, že s tímto je spojené další postižení, ale u nás nic, jen VVV ledvin.
Děkuji za pozitivní reakci! Přesně tak, vystrašili nás, že je možnost chromozomální vady a stále se toho strachu nemohu zbavit.
Zatím čekám na výsledky tripple testu a poté se uvidí, jaký bude další postup, podle jejich předběžných slov - odběr plodové vody, ale do toho se nám moc nechce. Mohu se zeptat, jaký byl postup s Vaším chlapečkem?
@Petra.36
u nás na to přišli hodně pozdě, postup už byl jen kontroly a u kluka velké testy po narození. Původně jsem měla rodit na specializovaném pracovišti, nakonec nás nechali u nás ve fakultce.. ono je to indivindy.. já chodila na kontroly co týden, hned po narození, jak ho čekají testy, operace, nakonec byl 2× na krvi, jedno vyšetření MCUG, tím to skončilo.. jen pravidelné kontroly urol, nefro, teď už co rok, dřív co 3 měsíce..
I tak to pro Vás muselo být náročné, byť se šťastným koncem.
Děkuji za odpověď a dodání malé dávky optimismu, budu se snažit věřit v to dobré i u nás.