Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, co ucite deticky v tom veku kolem 3 rokov? co by mali zvladat? diky
Tak nevím co by mělo zvládat ale nám je 3 a3/4 roku a umí počítat do deseti, barvy a samo najíst a obléct se sám, umí básničky a písničky, jo a pozná všechny značky aut
Učím ho být chvíli zticha a dát mamince pokoj
![]()
Fakt těžko říct, jde o to, co konkrétněji tě zajímá - fyzicky, „péče o sebe a domácnost“, znalosti… ![]()
Jinak v těch třech letech spolehlivě uměl: najís se, obléknout a obout, umýt si ruce a obličej, uklidit si v pokojíčku (ač to příliš často nepraktikuje). Umí barvy, počítat do pěti až deseti podle nálady, vybarvovat obrázky, složit puzzle cca do 30 dílků, stavět z lega, umýt nádobí (jakž takž)… Pozná snad všechny zančky aut (to už dáááávno), spoustu zvířat (víc než já, skoro
), pár písniček a básniček…
@bumbinka ta to napsala ve velkým
uklízet pokojík se nám podaří jen občas, možná bych dodala sám si vyčistit zuby, a ještě by mělo nebo mohlo umět říct jak se jmenuje a kde bydlí, to mu do hlavy tluču hodně a naštěstí to umí
@bumbinka Máme to takřka stejné, až na to učení být chvíli zticha, to moc nezvládáme ![]()
Ještě bych přidala kromě zmiňovaného:
@Katrinka
On to být zticha nezvládá vůůůůbec, ale pořád se ho to snažím naučit
![]()
Jo, koloodrážedlo, tříkloka, koloběžka. Česat se neumí, nemá skoro co, je mašinkou
Zuby ano, ale dočišťuju, utírat se neumí, ale říkala jsem si, že bychom měli začít trénovat… jen na to pořád nějak nemám odvahu
No, do školky ho nevzali, tak máme ještě spooooustu času.
A ještě jedna „dovednost“ - krmení ségry
![]()
Tak já taky dočistuju zoubky, sice čistit umí ale jistota je jistota. ![]()
Ahoj, no záleží na tom, co ho baví. S čím si rád hraje. Tohle je pouze orientační, každé dítě umí něco. Barvy, aspoň základní, snažit se sám obléknout, zkoušet ten příbor, trošku pomoci doma, uklidit si věci do skříňky, takový ten základ. Můžete poznávat kytičky, zpívat si, říkat pohádky, klidně se začít učit plavat, zkoušet jezdit na kole bez koleček, stát na jedné noze-rovnováha, učit se jemné motorice-lego, malování, lepení stříhání…Prohlubovat si znalosti- náš kluk se zajímá o ryby, pozná různé druhy ryb, rád se učil o vesmíru-planety. Teď ho začne bavit všechno možné, tak si o všem hodně povídat.
Dceři budou teda v září 4 roky, ale nejdůležitější dovednost si osvojila cca před půl rokem-přinést a otevřít tatínkovi pivo
![]()
@jayjay Já učím cokoliv, o co projeví zájem a když to bere jako hru, jedině plus. Takže takové věci jako barvy, počítání a pod. A péči o sebe a pomoc v domácnosti. Hra je nejlepší učitel
uvidíš, kolik toho pochytí. Jinak zvládat? Podle mě základní hygienu, oblékání, svlékání /samo že ne všechno/, vědět, jak se jmenuje, alespoň v základu kde bydlí a podobné užitečné věci. Ale jinak fakt cokoliv, co dítko baví a hlavně učit se hrou. Můj mladej se třeba naučil počítat při oplachování vlasů (nesnášel mytí hlavy, tak jsem vzala kelímek a počítala, kolik jich vyleju), pak sám projevil zájem a začali jsme počítat všechno. Ale kdyby ho to nebavilo, tak prostě nee, dítko to musí bavit.
Základní návyky -obléct, svléct, uklidit si po sobě hračky, pomáhá s přípravou jídla, odnáší si talíř, čištění zubů jí nejde a hlavně nechce, takže pořád čistím já
barvy umí jen pár, počítat do 10 jak kdy. Písničky, básničky má ve školce. Prostě takové ty základní sociální návyky no ![]()
Náš uměl barvy a písmena a tvary. pokud má zájem, tak ho uč. a učil se rád názvy zvířat a rostlin…i snažší básničky můžeš zavést, to ho moc bavilo…
@maminka159 píše:
OživujiZajímalo by mě, co tak učíte děti dva a půl roku? Můj malej mě neustále překvapuje tím, co se učí sám, vždycky si totiž říkám, že je ještě brzo a on něco vybalí… příklad… říkala jsem si, že nějaké prosím a děkuju ho budu učit, až se trochu rozmluví a naučí se říct, o co vůbec prosí, a on to přitom vybalil sám. Vůbec nevím, jak si na to mohl takhle přijít, samozřejmě prosím a dík doma používáme, ale tohle jsem nečekala. Teď naposled začal pojmenovávat barvy, tak to podporuju, přidáváme další, ale taky jsem myslela, že na to je čas… jsem teda mimo s tím, co by už měl umět? Co tak umí vaši dvouapůlletí? Dlouho moc nepovídal, ale za poslední tak dva měsíce se rozmluvil, že zírám, jak mu to kecá
, všechno komentuje.
Je v ideálním věku sát to, co dělají ti okolo - to je nejlepší škola. Nejde o naučené věci typu „říká se prosím a děkuji“, je mnohem důležitější, aby ti okolo to dělali a on se opičil a učil, že takhle se chovat je normální a že se takto má chovat taky, aby byl součástí… skupiny, rodiny… a k tomu vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat, proč je to důležité. A nejen teda prosím a děkuji, ale třeba i ty barvy, zvířata, prostě komentovat svět okolo. Co by MĚL umět, nechávám stranou, tabulkování nesnáším a nikdy jsem to nedělala - pokud by dítě nebylo hluboko pod úrovní vrstevníků, páč pak by to mohlo ukazovat na nějaký vážnější problém. A tím hluboko myslím opravdu hluboko, třeba že ve třech letech nekomunikuje vůbec (ne že nemluví, ale ani neukazuje, nenavozuje sociální kontakt, atd.) Ale každá normální máma - při tom současném tabulkování - by si tohoto všimla už dávno.