Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
Naše skoro tříletou vzali od září do školky a mne by zajímalo, co všechno by měla umět? (Sama se najíst, oblíct, práce s pastelkama…)
Mno.. domluvit se,samozrejme bez plen dojít na wc, vyčurat, vykakat, a dál nevím, nic mě nenapadá.
Být trochu samostatné v oblékání, ale sama ještě nemusí… stačí když jde naproti, učitelky pomáhají, děti strkají ruce a nohy ( třeba). taky jdeme v září do školky, tak hodně zdaru.
![]()
Tak já tedy nevím jak kde,ale u nás se musí děti umět ve školce oblíknout a zavázat si tkaničky a taky chtějí aby už uměli jíst příborem.
Ve třech letech???
Maty jde v září taky do školky a zavázat tkaničky si 100% neumí, maximálně obout a zapnout sandálky. Oblíkání jakž takž zvládá, ale nezapne si třeba zip.
Umí si vaše tříleté dítko samo utřít zadeček? To zkouší, ale výsledek není dokonalý
.
tak nám říkala p.uč.-že ti tříleťáci si rozhodně tkaničky zavázat neumí a i jsem někde četla, že to dokážou až děti kolem pěti let. 3ikovnější třeba ve čtyřech, ale tříleťáci rozhodně ne, pokud nejsou extra nadaní. Nám teda zatím nejdou ani obléct ponožky. Taky říkala, že stačí, když si bude celkem umět obléct věci na nohy a s vrchem pomáhají. Příbor asi taky ještě tak moc ne, i když už malý zkouší. Maso jim prý krájí.
Zadek si taky neutře, ještě jsme to ani nezkoušeli, prtoože se teprve pořádně smířil s kakáním, donedávna to byly děsné scény, než pochopil, že je to normální. Na to jsem se jí taky ptala a říkala, že to umí až tak ve 4 letech. Že ho tím zatím nemusím trápit. Dokonce když viděl mě, jak se utírám, tak mi brblal, ať do toho záchodu nestrkám ruce ![]()
Jenik taky nastupuje v zari do skolky.
Tkanicky teda rozhodne nezavaze.
Pribor zvlada tak, ze po chvili pizlani ukroji kousek knedliku, maso ani nahodou. Vidlickou ale umi.
Oblikne se sam komplet, nekdy bojuje s ponozkama. Boty mame na suchac, takze to umi taky. Zip se nekdy povede, nekdy ne.
Zadek si neutira, nejak nemam odvahu to zacit zkouset (ani mi nedoslo, ze by to mel umet
) no tak zacnem. ![]()
Mluvit umi, poslechne snad taky. Vic snad umet nemusi, ne?
![]()
taky jdeme do školky.. ředitelka jako hlavní podmínky uváděla schopnost domluvit se, nemít pleny a dojít si na záchod (zadek maličkým utírají), najíst se (o krájení masa nic neříkala..). tkaničky zavazují (hlavně prý nemáme podlehnout a kupovat boty na sucháč, protože tkaničku zavážou,ale horší je dítě, co mu suché zipy nejdou zapnout..). s oblékáním pomáhají těm nejmenším taky..
jo ještě zmiňovala pití z hrnečku a bytí bez dudlíka ![]()
ale znám školky, kde jsou hrozně tvrdí.. nechápu, že si někdo může myslet, že si 3 leté dítě zaváže tkaničky.. moje neteř to s velkou slávou zvládla v 5!
Zavázat tkaničky a jíst příborem by měl umět předškolák a ne 3 leté dítě … Starší syn tkaničky zatím neumí a nijak tím netrpí, nikdo to neřeší - boty na sucháče jsou rychlejší. Zadeček dětem utírají - v naší školce dokonce i předškolákům, syn to uměl ve 4-letech a to byl jeden z mála ve třídě.
Při nástupu do školky stačí základy sebeobsluhy - dojít si na WC, vysmrkat se, najíst se lžící, umět pít z hrnku, domluvit se. S oblékáním a svlékáním pomůžou.
Martina
jo, souhlasim, ze jist priborem a tkanicky to je hooooodne prehnane!!!!Proste by mel umet to, aby se „neztratil bez maminky“ a kdyz mu neco nejde, aby si o umel rict o pomoc (znam deti, co se stydi nebo to neumi a tak stoji a jen tak koukaji tema ockama - je to sice roztomile, ale pak chudak pani ucitelka, ktera nevi co chcou
)
My už jdeme do školky druhým rokem.Určitě nechtějí ve 3letech zavazovat tkaničky,náš Adam by se na ní spíš vzteky uškrtil než zavázal
Musí umět jíst lžící,něco si obléknout,chodit čůrat a kakat,zadeček utírají.
Boty máme na sucháč,když má na tkaničky tak mu je tam vždy někdo zavázal.Maso jim krájí.U nás ve školce třeba v tý nejmladší třídě pomáhají kuchařky a hospodářka(s oblíkáním,s jídlem atd)
My teď začali trénovat to utírání zadečku a zapínání zipu.Jěště máme měsíc aby to zmáknul ![]()
Ahojky, díky za odpovědi.
myslím, že vše, co jste mi nu napsali, umí. Teda když chce.
Já se bála toho příboru (na dětském příboru je mj. napsáno „nevhodné pro děti do 4 let“), zavazování tkaniček mne ani nenapadlo, přijde mi na to malá…
No stejně jsme zvědavá, jak to zvládneme. Půjde do místa, kde měli být původně jenom předškoláci, takže ani nevím, jak budou mít vyřešení spaní (spí se vůbec ještě ve školce,???), na obědy prý budou chodit do nekolik set metrů vzdálené základky. Informace se špatně schání (funguje jen JPP), ve školce teď mají dovolenou a na netu stránky nemají… Podepisovat přihlášku byl manžel, (nepočítali jsme s tím, původně si šel jen pro zamítací dopis a tam se dozvědel, že nám ji vzali jinam), za zády mu prý stepovaly další maminy a on spěchal do práce, takže se moc neptal. Navíc, jak už jsem napsala, bylo to pro nás takový překvápko, že ani nevěděl, na co se ptát…
Pribor vetsinou nedavam, papa jen vidlickou nebo lzickou, tady nakonec to nekdy dobre nezvladaji ani dospeli, oblekne se komplet sama, ale neumi si zapnout zip (coz se da obejit leginkami) zavazovani tkanicek ani nezkousime, u nas ve skolce se nezouvaji
(USA), ale i tak mame pripravene boty na suchy zip, vsude chce behat bosa, tak aby nepridelavala ucitelkam praci. Zadecek si sama neutre, ani se o to nepokousi. Ale zase se sama podepise ![]()
no popravde, videla jsem 3 letou holcicku (presneji 3 roky a 5 mesicu) a ta uz si umela zapnout zip! To jsem teda koukala. A i pribor umela pouzivat! Ale to mozna bylo i tim, ze mela starsiho sourozence, tak chtela se vyrovnat ![]()
Zip mi neprijde slozity, Jenik to umel nekdy v kvetnu, to mu byly 3roky a 2mesice.
My mame problem s tim utiranim, nechce to proste delat.
Tak holt bude rikat ucitelkam. ![]()
Ahojky, souhlasím s tím, že by asi mělo stačit a ve většině školek to stačí, ta samoobsluha a umět si říct. Kaničky určo ne, to mě taky nenapadlo zkoušet ani. No a zip si teda Tom zapne, nějk se to sám chtěl naučit. Ale někdy se povede a někdy ne, nehrotím to. Krájet si dokáže, ale tolik času na jídlo ve školce určitě nemají
. No ale vlastně je to celé mimo, protože do školky ho nevzali:D