Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj všem! Když se popálíte o kopřivu, co to ve vašem nářečí udělá? Plzeňsko a zřejmě i okolí Rakovníka - kopřiva mě popajsá. Kamarádku z Karlových Varů prý kopřiva oprlí.
Co provede vám?
Jižní Čechy. ( Plzeňsko máme hodinku autem ) - Říkám: Mě kopřiva spálila ![]()
U nás kopřivy žahají. Ale já k žádnému nářečí nepatřím, jako dítě jsem žila převážně ve Středočeském kraji, ale i nějakou dobu u České Lípy, aktuálně Praha. Takže když mě požahá kopřiva, tak budu požahaná(artikulivat, ať z toho neni pošahaná).
Příspěvek upraven 07.07.23 v 21:11
@Kníže Ignor píše:
Ahoj všem! Když se popálíte o kopřivu, co to ve vašem nářečí udělá? Plzeňsko a zřejmě i okolí Rakovníka - kopřiva mě popajsá. Kamarádku z Karlových Varů prý kopřiva oprlí.Co provede vám?
Nas.ere mě to ![]()
Jinak střední Čechy východně od Prahy a my se jen spálíme o kopřivu, nic zvláštního.
Praha - Kopřiva mě popálila. Pokud jde někdo s kopřivou na mě, chce mě s ní žahnout, požahat.
@Kníže Ignor píše:
Ahoj všem! Když se popálíte o kopřivu, co to ve vašem nářečí udělá? Plzeňsko a zřejmě i okolí Rakovníka - kopřiva mě popajsá. Kamarádku z Karlových Varů prý kopřiva oprlí.Co provede vám?
Cože? ![]()
Ano, slovo popajsá znám od mámy, která se narodila v Plzni, ale vyrostla v Praze. Má to nejspíš od babičky, která je z Plzeňska.