Co vše zařídit před porodem?

303
14.2.12 13:43

co vše zařídit před porodem?

ahojky holky. vím toto tema uz tu nekde urcite je, ale zajímá me. co vse obehat pred narozenim a po narozenim prcka.
Pred: MATRIKA, DETSKY PEDIATR
Po: rodny list nam dojde, pojistovna bude po me, trvaly pobyt po me…je tam jeste neco?
jinak jeste ohledne rodicovskeho prispevku. Protoze jsem nebyla zamestnana a byla jsem OSVČ. stale jsem. tak nemam narok na klasickou materskou, ale jen na rodicovsky prispevek.vysi apod vim, jen…KAM A HLAVNE KDY si to mam jit zaridit? pred porodem? nebo az po porodu? …dekuji za dotazy..ohledne tohoto rodicaku jsem to nikde nenasla, kam zajit atd…tak proto tato diskuze :hug: :hug: :hug: jsem v 26tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8594
14.2.12 13:50

ještě myslím popelnice nahlásit :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
14.2.12 13:52

ještě myslím popelnice nahlásit :zed: ten rodičák myslím měsíc před porodem ale vyplatí ti ho i 3m zpětně. A na úřad práce. Ale píšu jen co jsem pochytila tady, vlastní zkušenost mě teprve čeká :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1726
14.2.12 13:58

ten trvalý pobyt a tu pojišťovnu musíš po porodu zařídit osobně…jinak pokud se nepletu, tak o rodičák žádáš na úřadu práce podle trvalého bydliště

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
14.2.12 14:10

Rodičák zařídíš na pracáku až po narození mimča, chtějí rodný list. A u nás se nemusí hlásit trvalý pobyt ani popelnice. Trvalý je automatický a popelnice přijdou tím pádem hned na příštím SIPO.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.2.12 14:10

U nás trvalý pobyt nechtěli. Byli jsme tam hned po porodu a prý jim to přijde z matriky. To samé s popelnicí. Ale malý je listopadový, tak po nás už loni nic nechtěli.
Pojišťovnu a rodný list jsme museli osobně.
Matriku jen když chceš jméno po otci a nejste manželé. Pediatr u nás stačil zavolat.

• Citovat
  • Upravit
1726
14.2.12 14:14

já ten trvalý musela nahlásit, možná proto, že jsem rodila v praze, ale žijeme ve středočeském kraji a máme tu i trvalák…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
14.2.12 14:24

Oki oki dekuji dekuji :) me slo hlavne o ten rodicovsky prispevek.nevedela jsem kdy a kam mam skrz to zajit. ted uz vim, takze..po porodu s rodnym listem :) tak to mame jeste „cas“ :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2422
14.2.12 15:38

Ahoj, já otěhotněla hned po studiu tak jsem na mateřskou taky nárok neměla, ale vyřídit jsem to musela abych dostala dopis, který ji oficiálně zamítá-pak ho potřebuješ k vyřízení rodičovského příspěvku (ten se vyřizuje po porodu). Dětského lékaře si můžeš domluvit telefonicky-v porodnici chtějí vědět kam budeš chodit. Jinak pojišťovnu a rodný list musel zařídit manžel po porodu. Holky tu psaly, že popelnici hlásit nemusely, my si tam zašly-jinak by chodily dvě složenky na zaplacení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
15.2.12 07:43

děkuju…a jeste jedna otazka. jestli nekdo vi odpoved, budu rada, protoze se v tom zase ztracim :mrgreen: :andel: jelikoz jsem OSVC a neplatila jsem si nemocenske.tak mam narok jen na Rod.prispevek-to vim, ale :) kdyz bych zivnost nepozastavila? musim si nadale platit socialni a zdravotni? nebo to za me bude platit stat, ptz jsu na rodičáku? je to tak mozne? … nebo se to musi pozastavit? ptz kdyz budu s malym prditkem doma :srdce: tak se podnikani min.rok a pul venovat nebudu…dekuju, a snad nektera vite, co a jak :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
15.2.12 07:56
hanourek píše:
děkuju…a jeste jedna otazka. jestli nekdo vi odpoved, budu rada, protoze se v tom zase ztracim :mrgreen: :andel: jelikoz jsem OSVC a neplatila jsem si nemocenske.tak mam narok jen na Rod.prispevek-to vim, ale :) kdyz bych zivnost nepozastavila? musim si nadale platit socialni a zdravotni? nebo to za me bude platit stat, ptz jsu na rodičáku? je to tak mozne? … nebo se to musi pozastavit? ptz kdyz budu s malym prditkem doma :srdce: tak se podnikani min.rok a pul venovat nebudu…dekuju, a snad nektera vite, co a jak :kytka:

Já mám živnost pozastavenou a zálohy neplatím. Ovšem kdybych si chtěla platit nemocenskou, musela bych zálohy platit.
Takže máš dvě možnosti. Buď pozastavit a nic neplatit nebo nechat živnost běžet, platit zálohy+nemocenskou pro příští využití…

Ale platit zálohy z rodičáku je docela sebevražda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
303
15.2.12 08:16

to jsem potrebovala vedet..dekuji dekuji.. :-) tak to ja pozastavim nez nastoupim na „materskou“ :hug: dekuju moc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
3.2.14 16:36

lékaří před porodem ?

Ahoj, tak nějak vím co je potřeba zařídit před porodem ( matrika, pediatr, rodičák atd…) mateřská atd… běhám už přes měsíc po úřadech, sociálkách, tak v tomto mám jasno, ale co nevím musím i já osobně absolvovat nějaké prohlídky u lékaře? Třeba jako zubař atd…jak se to dělávalo dříve. Chodím do práce a nemám tolik času to jít zjisti a samozžejmě na pojišťovně kde jsme byla taktéž se informovat, tak tam nic neví.

prosím o radu zda i já musím absolvovat lékařské prohlídky ( kromě gynda, to je jasné ) a nebo se to už nedělá.

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
3.2.14 16:38

@-Ada
tak obecne musis tam, kam te posle gynekolog. ja nebyla vubec nikde (2 porody za sebou). zakladni info se mnou probral on (prechozi operace atd) a nic dalsiho nebylo treba.
ale nekdo posila na EKG, zubare a k obvodnimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
3.2.14 16:38

Já myslím že absolvovat nemusíš, ale máš nárok na 2× prevenci u zubaře a 1× u praktika tuším…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí