Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jaký byl porod?
Jinak v tomhle věku může mít prostě koliku, nikdo neví co přesně ji způsobuje, dřív se říkalo bříško, dneska zas tvrdí, že to je dozrávání nervové soustavy.
Na porod se ptám, protože může mít KISS syndrom s tím se často pojí predilekce.
@MamkaDouDou píše:
Jaký byl porod?Jinak v tomhle věku může mít prostě koliku, nikdo neví co přesně ji způsobuje, dřív se říkalo bříško, dneska zas tvrdí, že to je dozrávání nervové soustavy.
Na porod se ptám, protože může mít KISS syndrom s tím se často pojí predilekce.
Porod byl dle mého v pořádku. Přirozený. KONTRAKCE OD 15:30 a porodila jsem 6:26 ráno.
Apgar 10-10-10.
@Anonymní píše:
Porod byl dle mého v pořádku. Přirozený. KONTRAKCE OD 15:30 a porodila jsem 6:26 ráno.
Apgar 10-10-10.
A predilekce asi ne? To by si všimnul pediatr už.
V tom případě bych tipovala normální novorozeneckou koliku. To musíš přečkat, pláč má vrchol ve 3 měsících.
@MamkaDouDou píše:
A predilekce asi ne? To by si všimnul pediatr už.V tom případě bych tipovala normální novorozeneckou koliku. To musíš přečkat, pláč má vrchol ve 3 měsících.
Hodně pediatrů takové věci, jako je predilekce, neřeší vůbec. Já jsem si fyzio musela vydupat. Syn měl predilekci doleva jako prase, doprava se pomalu ani nedokázal podívat, hlavu pořád otočenou vlevo, a pediatrička zvážila, změřila, poslechla a na shledanou ![]()
Jinak pro zakladatelku: Syn byl taky hrozně uplakaný (on tedy byl ukázkové dráždivé miminko, nic se nepotvrdilo, reflux, intolerance, na břicho nijak extra netrpěl, a první 3/4 roku ho znám jen s pláčem).
Cvičili jsme vojtovku právě na zmíněnou predilekci a hypotonii břicha. Nic hrozného, je to zdravý kluk. Kdysi se všechno svádělo na břicho, dneska už se trochu víc ví, že uplakanost může souviset s jinými věcmi (Kiss syndrom, ale i změny svalového tonu). Syn by se asi vyvíjel dost podobně i bez cvičení, zdravý by byl tak jako tak, ale já jsem ráda, že jsme cvičili. Předešla jsem třeba problémům s páteří v dospělosti. Z vlastní zkušenosti bych se nespoléhala na to, že pediatr za těch pár minut, které jste v ordinaci něco rozklíčuje.
@Mutlice a jak se projevuje takové dráždivé miminko a jak s ním zacházet? Já se bojím, že to samé bude dcera a miminkovské období si ani neužiju. Nějak se nechci upínat na to, že to za měsíc odezní samo od sebe.
Taky u Vás nepomáhala na utišení ani náruč?
@Anonymní píše:
@MamkaDouDou nene, ta tam není. Byli jsme u fyzioterapeuta.
tak pak je možné, že to žádnou vážnou objektivní příčinu nemá.
@Mutlice to jsem ráda samozřejmě, ale pořád nad tím musím přemýšlet. Proč nepomůže náruč? A třeba když ji jednou položím, tak řve, pak ji zvednu a zase položím a je klid?
@Anonymní píše:
@Mutlice a jak se projevuje takové dráždivé miminko a jak s ním zacházet? Já se bojím, že to samé bude dcera a miminkovské období si ani neužiju. Nějak se nechci upínat na to, že to za měsíc odezní samo od sebe.
Taky u Vás nepomáhala na utišení ani náruč?
nepomáhalo nic. O nějakém užívání s miminkem nemohla být řeč
uplynuly 3 měsíce, 5 měsíců, 7 měsíců, brečel pořád stejně.
Třeba nosítko, šátek, zavinutí nesnášel. špatně spal a spí dodnes. Už je to pár let, ale pamatuji si to jako peklo. je ale možné, že to u vás opravdu začne s tím pohybovým vývojem opadat. to tě nechci strašit. Syn byl i hodně vzteklé batole, i teď je to torpédo, ale zas je výrazně chytřejší než vrstevníci. Něco za něco ![]()
@Anonymní píše:
@Mutlice to jsem ráda samozřejmě, ale pořád nad tím musím přemýšlet. Proč nepomůže náruč? A třeba když ji jednou položím, tak řve, pak ji zvednu a zase položím a je klid?
U syna jsme vůbec nevěděli, jak ho utišit. Jediné, co pomohlo, bylo vozit v kočáru. Jezdila jsem i v noci po sídlišti. Náruč - řev, položit - řev, houpat - řev…
@Anonymní píše:
@Mutlice a kdy to přešlo?
odpovím najednou - spal špatně, a spí dodnes špatně. Odpolední spánek už nevyžaduje někdy od 1,5 roku. večer usne v 20-21 jen pokud je nemocný nebo pokud je přes den extrémní fyzická zátěž.
Tenhle pláč začal přecházet s lezením a chozením. Začal mít víc podnětů ke zkoumání. Takže 3/4 roku to bylo hrozný, pak se to zlepšovalo. ale jako batole byl vzteklý a ukňučený. Místo pláče přišlo vztekání a kňourání. Bylo to fakt náročný. ale pořád je to lepší a lepší. Nicméně, pokud je dcera opravdu dráždivé miminko, musí prostě z toho „vyrůst“.
@Mutlice nevím,jak takové dráždivé miminko poznám, nebo zda mám jen zděšená čekat.. syn vám řval taky s přestávkami? Nebo jako v kuse 24/7? Malá třeba miluje vanu a při ní nebrečí.
Ahoj, snad mi někdo poradí, i když už v to ani moc nedoufám.
Mám 8mi týdenní miminko a znám ho jen a jen uplakané. Vzbudí se většinou se řevem, nají se a po 10min klidu řve zase.
Nepomáhá nosítko, náruč, nic. Je najezená, přebalená. Zkouším hračky, měnit polohy, mluvit na ní- nic. Horko ani zima ji podle mě není.
Prdíky má, ale myslím si, že to nebudou oni. Popíšu ráno: vstala a výjimečně nebrečela. Přebalila jsem ji, dala na chvilku na bříško, dala najíst. Dala do houpátka- 10min byl klid- řev. Tak jsem si ji vzala do náruče- řev. Vzala jsem ji na tygříka, chvilku klid a zase řev. Položila jsem ji- řev, vzala do ruky-řev a pak zase položila a byl asi 5min klid. A takhle se to opakuje. Teď usnula, ale potřebou spánku to není. Ona toho moc nenaspí-nejde mi za žádnou cenu uspat hlavně přes den a brečí i po spánku.
Myslíte, že se v tom mam pořad pokoušet hledat příčinu, nebo je to prostě jedno z uplakaných miminek?
Jen nechápu, že se celou dobu směje a najednou řve jak když ji na nože berou.
Máte někdo zkušenost? Děkuji.