Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Ahoj maminky. Nevím jak začít, nikdy jsem se Covidu extra nebála, ale teď mě to nějak chytá… Jsem 27 tt a prostě jsem se začala víc bát, na nákupy teda jezdí přítel, chodíme teda normálně na návštěvy k příbuzných a ven se psy. Ale prostě ten strach mě začíná brát víc a víc. Město, kde mám gynekologa, tak se začíná pomalu promořovat, mimochodem bydlíme 9km od toho města. Přítelovo mamka dělá v krámu, takže denně x lidí, můj taťka zas jezdí skoro po celé ČR, moje mamka dělá s lidmi.. Na svoje první mimi se hrozně těším, ale tohle mi to prostě kazí.
Jak se stím perete Vy budoucí maminky?
@Týnuška95 rodila jsem na jare a mela jsem stejne pocity. Do toho onkologicky nemocny blizky pribuzny, se kterym jsme v castem kontaktu. Proste jsme eliminovali moznost nakazy (vyhybali jsme se MHD, do obchodu jsme chodili jednou za cas na velky nakup atd). S blizicim se zacatkem skolniho roku to na me zase trochu jde. Ale co se ma stat se stane… Jinak v porodnici mi rikali, ze nemeli zadnou pozitivni rodicku ![]()
A víš, že existuji i jiné nemoci než covid, které nezmizely, když se objevil? Dodržuj hygienické zásady, nestresuj se a ono to nějak dopadne.
Jsem ve stejném týdnu jako ty a vůbec to neresim. Co se má stát, stane se. Samozřejmě nechodím dobrovolně do nějaké obr skupiny lidi, ale běžně chodím na nákup, se synem na procházky, chodím brigádně i do práce. Já jsem už ale na vše kolem covidu úplně alergicka. Už mě to totálně obtěžuje, nechci to zlehcovat, ale jsou i jina onemocnění, které tady budou napořád stejně jako covid. Nezmizí, bude tady, je potřeba to přijmout a nebát se předem. Nejhorší je smrt z vydědění.
Jsem 27tt, bydlim u Prahy, ale v Praze mam veskere doktory a zamestnani… Na neschopenku jit nechci - at uz kvuli financim, tak kvuli tomu, ze by mi doma proste hrablo… Nehlede na to, ze to stejne muze domu pritahnout chlap… Snazim se tomu nechodit na proti (nejezdim mhd, nechodim na mista, kde je velka koncentrace lidi, k doktorum chodim na cas, abych tam nemusela cekat atd)… Ale pravdou je, ze hlavu si z toho uplne nedelam, protoze pak bych se mohla leda tak zblaznit
… Takze beru psy, chodim hodne do prirody, uzivam si bricha, slunicka a nestresuju se ![]()
Jsem ve 24tt a posledni co resim, nebo jsem doposud resila je strach zrovna z covid.(Bydlim v Praze, pracuji s lidmi, jezdim mhd a to i po celou dobu karanteny.) Strach o mrne mam porad. Nejdriv, jestli bude
, 1.screening, 2.screening… Kdyz delsi dobu nekope… Ted aby se mi vytahla placenta a donosila jsem ho v poradku. Proste ty obavy uz budou porad. Proc se stresovat zrovna z covid?? Kolik mas kolem sebe nakazenych? Za chvili zacina klasicka chripkova sezona. Budou tve obavy z ni stejne?
Nijak se s tim neperu, protoze necekam „prvni mimi“, ale ctvrty. Tudiz se ostatni deti vesele vydavaji na tabory, soustredeni a podobne, vraceji se z nich a abych pokazdy trnula, na to fakt nemam cas. Nejak se zabav a mysli na veci dulezitejsi a prijemnejsi.
Jojo vím, že jsou jiné nemocí než Covid 19 a taky mě pěkně štvou už ty zprávy okolo toho. Sem tam to na mě vyskočí na netu, ale články neotvírám a na zprávy v TV radši nekoukám. Horší, je to, když jsem na návštěvě tak se baví furt o tom viru, kdo kde je zas nakažený… Ještě, že přítel se tím nějak neděsí, to bych jako se zbláznila úplně.
Já jsem těhotná poprvé a pracuji v nemocnici, přítel jezdí hodně pracovně po lidech. Plánuji pracovat do kdy to půjde.
Upřímně víc se bojím předcasneho porodu, nestovic a jiných detských nemoci. Bydlím u Prahy. Na návštěvy, výlety a nákupy jezdíme, na kontroly a do nemocnice s rouškou, jinak to neřeším. Zprávy nečtu.
Nejlépe si najdi nějakou činnost- plavání, čti knihy, stáhni si nějaký vícedílný seriál nebo se začni učit čínsky přes apku… já chodím plavat na krytý bazén, učím se rusky a plánuju zahradu-halda knížek na studium, různé blogy a časopisy… + malé batole, které má sebezničující nápady ![]()
@řehořice Tak já mám dva psy a Netflix, takže o zábavu a seriály není nouze.
Akorát ta zahrada mi chybí no. Jinak díky všem za povzbuzení. : )
Zakladatelko, myslím, že to moc hrotíš. Asi už začaly pracovat hormony. Jsem v 21.tt a neřeším to. Proč se stresovat?! Větší pravděpodobnost je, že chytíš klasickou chřipku.
Naše miminko je vymodlené, čekali jsme na něj 3 roky a nebýt IVF, tak ho asi nikdy nemáme. Určitě ale neplaším, co se má stát se stane. Imunitu mám dobrou, tak si s tím poradí. Chodím všude, nákupy, lékaři, bydlíme v městě. V práci jednání, kdy se stýkám s lidmi z celé ČR i ze zahraničí.
Stejně když se budeš stresovat, tak to neovlivníš. Spíš tomu miminku v tobě ublížíš těma svýma obavama.
Takže klid, matko ![]()
@Týnuška95 tak nevim, co to mas za zname a jaky s nimi mas vztah. U nas to uz nejak nikdo neresi a kdybych byla na tvem miste, tak jim velmi rychle vysvetlim at zmeni tema. Zadna epidemie u nas nastesti nevypukla a neni duvod to dokola omyvat. ![]()
Dobrý den, ahoj,
pokusím se tuto diskusi znovu otevřít.
Jsem nyní v 19. TT, takže jsme prozatím celé těhotenství prožívali v jistých obavách z nákazy COVID. S manželem už téměř třetí měsíc pracujeme vzdáleně a téměř v izolaci. Nákupy u nás obstarává manžel a je to teprve 14 dní, co jsme se odhodlali k prvním návštěvám rodiny.
Nyní přemýšlíme jak prožít letošní Vánoce, protože už jsme se přeci jen s nejbližšími dlouho neviděli a začínám nám všem být trochu smutno. Se všemi jsme se domluvili, že se potkáme pouze v úzkém kruhu max. 5 lidí. Z čeho máme ale trochu obavy je maminka, která pracuje jako zdravotní sestřička. Covid již prodělala cca před 1,5 měsícem, pouze lehčí průběh. Maminka se snaží naplánovat si před vánočními svátky dovolenou, aby si zajistila „osobní“ karanténu. Bohužel aktuální situace se začíná vyvíjet tak, že dovolenou s ohledem na nízkou kapacitu personálu v nemocnicích nedostane. A její nadřízená jí ubezpečuje, že má zajištěnou 90 denní imunitu, což žádné testy neprokázaly.
My jsme nyní na vážkách, zda návštěvu uskutečnit, či nikoliv. My naše miminko čekáme po IVF a létech snažení, tzn. že má u nás miminko samozřejmě největší prioritu. Zároveň je tato situace, ale poměrně psychicky náročná i pro naši maminku, která po celou dobu druhé vlny pandemie nepřišla do osobního kontaktu s nikým z rodiny.
Je některá maminka v podobné situaci?
Děkuji za odpovědi a pěkný den
Karlík
Oživuji s podobným dotazem.
Mám doma od včera prvňáka - v noci teplota a rýma. Vím, že to covid být nemusí, ale šíří se jim to tam, takže to beru v potaz. Ale k dotazu - jsem 32tt, co můžu případně na covid, kdybych to chytla já? Paralen na teplotu a něco na kašel? Nebo někdo vlastní zkušenosti?
Ovoce, zeleninu máme denně, beru Femibion 2 a kvůli zvýšenému tlaku dopegyt a magnézium.