Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím vsechny..potřebuju se poradit, vypsat…
Syn od včera rýma, dneska ráno horečka 38, teď vecer a v noci už i tak 39,5 možná víc. Dáváme čípky, ale dověděli jsme se, že někdo s kým jsme se viděli, si dnes zjistil covid. Teď jsme dali panadol a ani nepomohl tak jsme dali koupel 37 stupňů a zabralo to.
Maly má teď od večera ještě nakřáplo v krku, když zakasle tak to zní hrozně, ale zatím vyloženě nemá kašel. Spíš mu vadí jak je zahleneny. Když je v klidu, je to lepší, ale když brečí, tak fakt jde slyšel něco nakřapleho v krku.
Já jsem v totálním nervů a uzkostech, nevěděla jsem jestli pohotovost, ale zase to by strašně plakal a bojím se aby ho ten krk nějak nedusil, říkali jsme si, že ho hlavně zkusíme dát vyspat, že uvidíme co ráno.
Máte s covidem u malých dětí takové zkušenosti? Syn má rok a půl.
Děkuju moc.
Dcera 3 roky má téměř stejný průběh jako jsi tady popsala. Při kašli zněla jak tuberák.
Mělo to více dětí tady kolem nás, dostala antibiotika. Po týdnu už to je lepší ale stejně sem tam ještě zakašle.
EDIT: Covid dcera prodělala ve 2 letech s bez příznaků.
Nemusi to byt hned Covid, ruznych necovidovych druhu nachlazeni a viroz je ted vsude spousty. Taky nespime, mladsi ma neco podobneho, ale jsou mu 4 oky. Covid uz mel jednou oficelne potvrzeny a poduhe po roce ( ale nedelali jsme PCR).
Podle me postupujete dobre, ale ja bych pro svuj klid rano zajela na pohotovost. Preci jen, je to batole, kasle, horecky, tak aspon kvuli poslechu. At se to nerozjede, vikend je pred nami…
A ze bude,,strasne plakat”, to bych neresila, nesmite byt tak uzkostna (hlavu mu tam neutrhnou), daji mu treba dalsi leky na ulevu - ja bych tam rano sjela….
Ano, syn 13 mesicu mel ctyricitký dva dny, neslo to shodit. Taky jsem mela strach, sle pak jak Kdyz utne byl v pohode ![]()
S tou koupeli 37 bych byla opatrna, abyste nesnizovali razantne. Ja horecku pokud mozno nesnizuju.
Zrovna u covidu malej 2 roky nemel ani teplotu, jen lehci ryma a kasel z toho.
Dcera 7 let jen horecka 38,5 jeden den a nic k tomu.
Jinak malej ze skolky porad neco nosi a miva 39-40 porad
naposledted v pondeli 39.5 jeden den, nesnizovala jsem.
No a u covidu ja na dva ztratila hlas, byva to caste pry, treba to ma i ten vas. Rymu kasel jsem nemela
U nás covid u ročního..2 dny horečky, co moc nesly srazit..takže jsem střídala paralen cipky a nurofen sirup, viburcol cipky, byl úplně Ko, takže jsem srazela teplotu tak, ze nahulatej ležel na me nebo manželovi-funguje to..hlavně do nej dostat tekutiny..nikam jsme nejeli..čekali jsme, jestli během 3dnu to budeme schopni vyřešit..dle dr mam jezdit v případě, ze by mel víc jak 3 dny horečky, co se nedaří srazit..maximum co mel bylo 39,3 po odectu půl stupně..třetí den už mel kolem 37,5 a čtvrtý už dělal kraviny..my s manželem příznaky akorát bolest v krku, odnesl to malickej..
@michaela38 13 měsíců, 2 dny horečky ke 40, 2 dny děsivý kašel, pak 2 dny prospal a byl v pohodě
ale měli jsme tehdy ještě deltu ![]()
@blumen jenomze horecka je zatez pro telo s v tomto pripade uplne zbytecna. Doktor na pohotovosti, kam jsem volala, mi rekl, ze to pokud mozno nemam ani nechat vystoupat tak vysoko. Co se tyce tedy covidu.
@Markétka111 pokud vypada dobre, necham horecku pusobit. Covid je virus jako kazdy jiny. Pokud dite vypada blbe snizuju, jinak ne. Ale jsem otrkana, nase deti mivaji vysoke horecky porad, spali to a zase jsou zdravi.
@blumen postupuju stejně. Pokud je dítě s horečkou jen spavé a unavené, nesrážím, sleduju. Pokud je mu evidentně zle, srážím, jenomže pak to mívá ten efekt, že ožije a léčebný režim jde do háje. Ale jo, doktoři obvykle radí srážet nad 38,0, to jsem dělávala kdysi u prvního dítěte a nemoc se pak neléčila dva dny, ale týden.
Ale teda u covidu nemělo teploty ani jedno mé dítě, ani my s mužem. Ani při té původní verzi, ani při deltě, ani při omikronu (teda ne, že by měl někdo všecky tři varianty, ale tak jsme se prostřídali).
Jojo, ono dite muze byt spave a unavene, a najednou muze modrat ve febrilnich krecich. S na to opravdu neni hezky pohled.
@Markétka111 píše:
Jojo, ono dite muze byt spave a unavene, a najednou muze modrat ve febrilnich krecich. S na to opravdu neni hezky pohled.
Febrilni krece prave dcera mela ve 2 letech po Nurofenu, jak ji prudce klesla teplota. Proto jsem se naucila nesrazet. Febrilni krece se uz nikdy neopakovaly, je ji 7 let ted, horecky mela i nad 40 mnohokrat, diazepam se tu preventivne nedava v DE, jen se rekne pozorovat a pripadne pri krecich zavolat zachranku. Ale uz se pak nikdy neopakovaly. Vznikaji spise prudkym zvysenim snizenim teploty nez horeckou samotnou.
@ugluk ano, deti jsou pri te horecce unavene a spave, ale to je prave to pozitivum, ze nelitaji a urychluji se lecebne procesy v tele. Po snizeni teploty zase litaji jak rakety, jen se to tim natahuje. Pak teplota stoupne a zae se zpomali. Osvedcilo se mi vyckavat a vydrzet co nejdyl no. Samozrejme pokud dite narika, ze ho boli hlava a oci a podobne, je to neco jineho, u nas jsou max unaveni a spavi, pri nemoci spi malej i 2-3× denne, bez nemoci max 1×, pokud vubec
Febrilní křeče nejsou ze samotné vysoké teploty, ale z její prudké změny. A to ať už z rychlého vylítnutí, tak z rychlého sražení.
@blumen identické zkušenosti za 10 let mateřství. Pokud si můžu vybrat, jestli mi dva dny v klidu prospí nebo mi týden na střídačku hynou v teplotách a pak mi zas pár hodin skáčou po hlavě, tak volím to prvé, horečka léčí. Pokud vidím, že dítě k teplotě ještě něco trápí, tak ty léky dám bez debaty. A pokud by to dva dny neklesalo nebo se mi cokoliv jiného nezdálo, letím k dr. i s močí, kontrolovat CRP apod. Ale obvykle se mi z toho opravdu velmi rychle vyspí.
Ahoj, ma zkusenost nemdo s tím, ze by dite melo „jen“ vysoké horečky? Syn u je ma 3.den blbe se sraží. Jinak zadne priznaky nema. Prvni den 2× blinkal.
Mel to tak nekdo?