Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Nicméně bych ještě dodala, kamarádka dávala své prvorozené dceři jen kvalitní botky nejde o žirafu, ale opravdu pořádné a né levné boty. kupované ve spešl obchodech. a holka ve čtyřech letech musela na ortopedii a nosí vložky do bot. její mamak ( moje kamarádka má total ploché nohy tak se bála a bylo proč ), takže ani kvalitní boty tomu nezabránily, otázka je jak by nohy vypadaly kdby neěla kvalitní obud těžko říct. každopádně druhá dcera boty nedědila, ale už nebyli vždy peníze na super boty tak měla i od čínanu no a noha ukázková. vše ok. ![]()
@Uncle píše:
Nevím nebudu hanit jen napíši co jsem četla u bot dětem do 3 let nezáleží na klembě ale na to aby měly pevnou patu kvůly tomu aby se jim nezbortila noha teprvee od tří let je důležitá kleba
Toť vyčtený názor na boty
A potvrzený naším rodinným podiatrem i ortopedem. Přibližně do tří let věku roste nožička velmi rychle, správnou podporu klenby tedy málokdy chytíš a když, tak na pár týdnů a vše je jinak. Mnohem víc důležité je mít botku pevnou v kotníku, zavazovací nebo i sandálky s vyšším opatkem - nejhorší jsou kecky - a dostatečně volnou v prstíčkách, aby se nedeformovaly (nadměrek 1 - 1,5cm) a pohodlná šířka (např. nestahovat sandálky ve špičce). Klenba je v zorném úhlu přibližně od staršího školkového věku.
@Aeklyn píše:
Přesně, jak píše @spiky01. jsou vhodné, pohodlné a nožičku nemrví, ale to mluvím o pravých crocs. pracovala jsem v obchůdku zaměřeném na dětskou obuv, tak jsme to pořád zkoumali. bohuzel ty obyc napodobeniny crocs uz tak dobré nejsou, nějaké drzeni klenby tam neexistuje a material taky hruza. a o žirafě škoda mluvitjen reklamni tah, jak vydělat prachy. certifikat zirafa totiz nezarucuje, ze bota nozicce neskodi, pouze zarucuje, ze materialy, ze kterych je vyrobena jsou neskodne, ale nejake podpirani klenby, spravny ortop. tvar? to je zirafe fuk
tak tos mě dostala, já byla přesvědčená o tom že u žirafy právě záleží na „zdravotních“ vlastnostech boty
jinak třeba fyzioterapeutka mi řikala že doam by dítě mělo chodit na boso, a obecně co nejvíc, tím že má furt kotník podpřený tak se nezpevňují vazy. ale ortoped (většinou) řekne žer na tvrdym rovnym na boso nee. no já doma holkám bačkory an nohou neudržim tak to neřešim, jen do školky a k babí-tam má studenou podlahu. to jsme vyřešila cvičkama který si holky pomalovaly ![]()
@Uncle píše:
Nevím nebudu hanit jen napíši co jsem četla u bot dětem do 3 let nezáleží na klembě ale na to aby měly pevnou patu kvůly tomu aby se jim nezbortila noha teprvee od tří let je důležitá kleba
Toť vyčtený názor na boty
Já četla, že dokonce do 4 let je to jedno, jelikož má dítě tukový polštářek na chodidýlku, který plní funkci podpěry té klenby.
Co se týče pevného kotníčku, tam mi dr říkala, že je to důležité spíš u dětí, co ještě neumí pořádně chodit a mohli by si nožičku zvrknout. Nám takovéhle botky ani nevyhovovali, takže jsme je měli jen chvilku a pak šupky dupky o pohodlíčka. Akorát je teda blbý, že každý dr je schopný říct něco jiného
Já se vždycky řídila hlavně tím, co jsem vypozorovala, že nám vyhovuje.
Nas problem je, ze ve vsech backurkach ma maly po chvilce uplne zpocenou nohu. Ty Dpk jsou dobry, ale ma je hned mokry, takze uz je nekupuju. Nechapu, ze na toto ti vyrobci nemysli. Do skolky koupim kozene sandalky. Na doma stridame crocsy s bosou nohou.