Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tyhle domácí CRP testy jsou k ničemu. Zalez do postele, lej do sebe teplé čaje a počkej pár dnů. Pokud nebude lépe, navštiv praktického lékaře ![]()
Já bych taky zahájila domácí léčbu
když by ti bylo hůř tak k lékaři.
Ahoj, prosím o radu. Dítě 10 let, podezření na angínu. Včera jsme byli u doktorky, koukla mu do krku, testovala streptokoka, negativní. CRP test nedělala. Že kdyby se to rozjelo, máme přijít ve středu nebo ve čtvrtek. Dnes ráno je horší, domácí CRP test vypadá takhle. Ta třetí čárka pod T značí hodnotu 8 - 20. V limitu byla vidět jako duch (první foto), po limitu výrazně (durhé foto).
Jeli byste k doktorce? Nechci mít u ní nálepku hysterky. Zítra má až odpoledne, pokud se mu to rozjíždí, tak je to za strašně dlouho.
Děkuji
@Cleria píše: Více
Nejezdila bych. Ta čárka není moc silná. Streptest byl negativní.
Jaké jsou aktuální příznaky?
@Janča6 Bolí ho v krku tak, že mám problém donutit ho, aby se napil, před nurofenem jsem ho donutila nějak sníst jedno kolečko banánu, jinak nic. Mluví tak, že velmi slabě zašeptá. Vlastně stejná situace byla v neděli večer. Včera to bylo o něco lepší, teď se to zase zhoršilo. Jinak kašel, rýma.
@Cleria a teplota? Kde ho bolí? Ptám se proto, že moje dcera nezná bolest “na mandlích”. Když ji bolí v krku, tak vždy jen na hrtanu. A pak hrozí laryngitida.
@Janča6 Ano, bolí ho právě na hrtanu, výš ne. I v tom krku to nemá na pohled moc červené, to říkala včera doktorka a dnes to vypadá stejně. Ale na hrtan člověk nedohlédne. Teplotu nemá a neměl, max 37,2.
Buď ve střehu. Ten slabý šepot z moji zkušenosti znamená zvětšující se otok hrtanu. Dcera chraptěla, za minutu šeptala, po chvilce nedokázala spolknout sliny (ne kvůli bolesti, ale kvůli otoku) a do půl minuty už nemohla dýchat.
Máte případně léky na laryngitidu? Dcera měla toto dušení 4 - 6× denně po dobu 5 dnů.
@Janča6 Děkuji. Co myslíš léky na laryngitidu?
Jinak mu ještě dávám Dasseltu (antihistaminikum, na otok krku), sprej ST kill, Jox mu moc dobře neudělal. Cucací pastilky teď nechce, kvůli polykání slin. Pro potíže s dýcháním máme Ventolin (sprej, inhalátor).
Něco proti těm otokům hrtanu. Dceři to teda úplně moc nezabíralo, vždy tak na půl hodiny, ale pak se otok zase zvětšoval.
Tady na tohle a laryngitidy používáme aescin - je i proti otokům, chrapotu atd.
Pro deset let bych použila dávkování 3×1 nebo dle letáku.
Našim to jednu dobu lékaři dávali a od té doby, co takové nemoci léčíme bez lékařů, tak tento lék používáme často.
@Cleria Máš doma aspoň Dithiaden? Předpokládám, že Prednison nebo Fortecortin nemáš. Kdyby se zhoršilo dýchání, tak Dithiaden podat, strčit dítěti hlavu k otevřenýmu mrazáku a volat rychlou. To, že šeptá, angína nebude. Spíš ta laryngitida. CPR je ti na houby, bývá virová.
Ještě dodám, že Ventolin pomůže, pokud jsou potíže s dýcháním způsobené stažením průdušek při bronchitidě nebo astmatu nikoli při otoku hrtanu.
Ahoj holky prosím o radu pár dní se necítím ve své kůži zimnice zvýšená teplota bolest hlavy únava nic mě ale neboli.. udělala jsem si crp test vysel mi tak takový duch takže předpokládám že to já antibiotika nebude v pribalaku je že pokud je čárka plná tak je to crp do 40 jak by ste to vyhodnotili vy děkuji za odpověď