Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, mám menší dotaz, jsem v 28 tydnu a jsem dva roky po operaci cysty a museli mi pritom vzít vaječník, coož znamená, že mám jizvu od pupíku až dolů. Je nějaká možnost, že bych musela rodit císařským řezem, aby jizva nějak nepraskla nebo tak? Dííky ![]()
Doktoři to vyhodnotí podle stavu jizvy; pokud by problémy hrozily, jistě CS doporučí. „Dobrovolně“ bych ho ale nevyhledávala.
@Terezzzz To se asi budeš muset zeptat svých doktorů, Ti vědí, kde tě přesně řezali a jak to tam vypadá. Porod je v souvislosti s jizvou rizikový při jizvě na děloze, protože ta pracuje a ta by Ti mohla prasknout, pokud není jizva v pořádku.
Hele, já to měla úplně stejně, v době porodu jsem byla necelé 2 roky po operaci, jizva asi jako ty. Nechali mě rodit přirozeně, ale pro nepostupující porod to stejně nakonec šlo akutním císařem, ale s jizvou to nemělo nic společného, na to jsem se ptala taky, ale říkali, že pokud je to zhojené a bez srůstů, nic se neděje. Tak buď v klidu.
Také bych se zeptala lékařů.. Ale většinou bývá problém s jízdou na děloze po předchozím císaři.. Jizvu na kůži nikdy nikdo neřešil..
@Terezzzz jizvu řešit nebudou. Mám na břiše, dr jen řekl, že je to pěkně zhojené a vůbec to neřešil - je po zákroku, co se netýká dělohy, tudíž očekávej přirozený porod ![]()
Ale asi budu mít nějakou jizvu i vevnitř. Tu to nějak ohrozit nemůže?
Nebezpečné je prasknutí jizvy na děloze po předchozím císařském řezu. ty máš jizvu jen na kůži tak je to v pohodě. to není indikace k císaři tak čekej přirozený porod.
@Terezzzz píše:
Ahoj holky, mám menší dotaz, jsem v 28 tydnu a jsem dva roky po operaci cysty a museli mi pritom vzít vaječník, coož znamená, že mám jizvu od pupíku až dolů. Je nějaká možnost, že bych musela rodit císařským řezem, aby jizva nějak nepraskla nebo tak? Dííky
Nějak nechápu souvislost s ostraněním vaječníku (mám také) a císařem. Mám za sebou 4 gynekologické operace a rodila jsem poté 4× přirozeně. Pokud nemáš jizvu na děloze, tak o císaři vůbec neuvažuj.
@Tansele píše:
Hele, já to měla úplně stejně, v době porodu jsem byla necelé 2 roky po operaci, jizva asi jako ty. Nechali mě rodit přirozeně, ale pro nepostupující porod to stejně nakonec šlo akutním císařem, ale s jizvou to nemělo nic společného, na to jsem se ptala taky, ale říkali, že pokud je to zhojené a bez srůstů, nic se neděje. Tak buď v klidu.
No ono se nic neděje ani se srůsty, dá se docela dobře rodit přirozeně i s plným břichem srůstů a vrozenou vadou dělohy, asi jsem hříčka přírody, ale dala jsem to fakt 4×. ![]()