Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Od kdy děti v první třídě mají cist slova ne po slabikach (Ma-ma me-le ma-so.), ale po celych slovech normalne Mama mele maso?
@Ladeka záleží na dítěti. Některé děti už v této době čtou plynule, nektere na konci první třídy a jak říká kolegyně, kdo nečte plynule na konci první třídy, ten se to naučí až ve třetí.
Jedno moje vlastní dítě slabikovalo ještě ve druhé.
Druhé moje dítě neslabikovalo nikdy.
@Ladeka jj az spis v ty 2.tride, samozrejme nekdo cte hezky uz v 1.
@Ladeka píše:
Od kdy děti v první třídě mají cist slova ne po slabikach (Ma-ma me-le ma-so.), ale po celych slovech normalne Mama mele maso?
No, jestli maj mámu veganku, tak to neřeknou nikdy. ![]()
Slyšela jsem číst čtvrťáky, kteří četli hůř než leckterý prvňák, je to hrozně individuální
. Záleží asi i na vyučovací metodě (analyticko-syntetická, genetická,…), jak moc konkrétnímu dítěti sedí, a hlavně na tom, jak často čte. Ve škole do nás vtloukali, že psaní se dá naučit jedině psaním a čtení se dá naučit jedině čtením. V první třídě bych asi nebyla moc příkrá, ale pokud by mi dítě, které čte ve škole i doma, slabikovalo ještě ve třetí, tak bych zpozorněla
.
U nás tak četli až v druhém pololetí, ale ve srovnání třeba se školou kam chodí kamarádky malej, jeli celkem pomalu.
Na jaře u jednoduchych jedno a dvou slabicnych slov.
Spousta dětí to dává dřív, jiná později.
Podstatné by měla být (ať už slabikuji nebo čtou celá slova), že vědí, co čtou.