Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi nehledám radu, spíš jen takové povzdechnutí a dotaz možná spíš na mladší generaci.
Děti dřív byly docela velcí čtenáři, ale nástupem na druhý stupeň začal jednoznačně vítězit mobil a PC. Je problém je dokopat i k povinné četbě. ![]()
Měli jste období, kdy vám knížky nic neříkaly a pak jste se k nim vrátili? Nebo vaši puberťáci?
@Jahru píše:
Asi nehledám radu, spíš jen takové povzdechnutí a dotaz možná spíš na mladší generaci.
Děti dřív byly docela velcí čtenáři, ale nástupem na druhý stupeň začal jednoznačně vítězit mobil a PC. Je problém je dokopat i k povinné četbě.
Měli jste období, kdy vám knížky nic neříkaly a pak jste se k nim vrátili? Nebo vaši puberťáci?
Já jsem začala číst až tak kolem 15 let. Dřív mě to vůbec nic neříkalo.
Platím průkazky do knihoven ve městech. Plus dostalo od knihovny na vesnici každé dítě průkazku. Ale tady je menší výběr. Takže je vezeme do města. Tam si jdou vybrat. Co chtějí. Někdy tomu pomůže učitelka ČJ a dějepisu. Že zadá určitou knihu, kterou musí přelouskat a zpracovat. Známkuje to. Ale většinou je i ona nechá, ať čtou knihy, které chtějí. Ale musí odevzdávat pravidelně čtenářský deník. Ten taky známkuje.
@Jahru píše:
Děti dřív byly docela velcí čtenáři, ale nástupem na druhý stupeň začal jednoznačně vítězit mobil a PC. Je problém je dokopat i k povinné četbě.
Starší četl, teď poslouchá audio, čte jen to, co neseženet audio. Mladší nečetla a nečte ( teda jo, ale malo)
Já začala číst kolem 12 let a čtu dodnes. Moje děti čtou jak kdy. Ve škole vidím číst spíš holky, hromada z nich tahá knížky i do školy a čtou o přestávkách. To moje děti ještě nezavedly.
Já četla už v 9 letech Dicka Francise a zůstalo mi to, čtu každý den před spaním. Děti jsou ještě malé. Ten starší (5) zájem o knihy (pohádky) má, čteme před spaním každý večer. Mladší (4) vůbec, když čteme hopsá po posteli, dokonce už pronesl větu: „pohádky mě nebaví ani trochu“…
Mobilem to není, ten ještě nemají.
Ja začla číst, co sem se číst naučila a drží mě to dodnes (i když se třemi dětmi je času málo), ale v pubertě sem kolikrat celé dny nedělala nic jiného, než ležela v knížkách. Ale třeba ségra nečetla nikdy nic, v životě sem ji neviděla s knížkou v ruce, prolistovani nějakého časopisu byl její vrchol
Svoje děti mám ještě malé, nejstarší je druhák a čtení ho zatím moc nebaví, spíš prolistuje jenom obrázky.
@Kelsey píše:
Platím průkazky do knihoven ve městech. Plus dostalo od knihovny na vesnici každé dítě průkazku. Ale tady je menší výběr. Takže je vezeme do města. Tam si jdou vybrat. Co chtějí. Někdy tomu pomůže učitelka ČJ a dějepisu. Že zadá určitou knihu, kterou musí přelouskat a zpracovat. Známkuje to. Ale většinou je i ona nechá, ať čtou knihy, které chtějí. Ale musí odevzdávat pravidelně čtenářský deník. Ten taky známkuje.
Průkazky mají do městské i školní knihovny, knížky i kupujeme, můžou si vybrat…
I když, abych jim zase úplně nekřivdila, tak knížky co si vybrali na knižním veletrhu, tak přečetli. Ale dřív četli víc, no ![]()
@Lama Lama píše:
Starší četl, teď poslouchá audio, čte jen to, co neseženet audio. Mladší nečetla a nečte ( teda jo, ale malo)
Audio není špatný nápad.
@JancaS84 @Whitedog @Aspera @Kriss Tina Já jsem hodně četla jako děcko a i v pubertě. Ale je pravda, že tenkrát, v době kamenné, ještě nebyla lákadla typu youtube, tiktok apod. a telka mě moc nebavila. A telefon jsme měli jen s otočným ciferníkem, takže her se na něm moc hrát nedalo ![]()
@Serpentini píše:
A vy rodiče čtete?
Jop, kdykoliv to jde
Takže o chybějícím vzoru to nebude.
Jako dítě jsem četla doslova hromady. Z knihovny jsem domů táhla třeba i 12 knížek. Pro mě to byl příjem informací. Počítač jsme neměli a v tv jen tři programy.
počítač jsem dostala v 16. Internet někdy v 17
. Takže to šly knihy stranou. Teď jsem se k nim vrátila. Mám spoustu koníčku. Četba, pečení, šity, pěstování, dekorace, cestování, urbex, focení. Tak nějak se to střídá období za obdobím. ![]()
@Jahru píše:
@JancaS84 @Whitedog @Aspera @Kriss Tina Já jsem hodně četla jako děcko a i v pubertě. Ale je pravda, že tenkrát, v době kamenné, ještě nebyla lákadla typu youtube, tiktok apod. a telka mě moc nebavila. A telefon jsme měli jen s otočným ciferníkem, takže her se na něm moc hrát nedalo
Taky jsem vykopávka. Mobily nebyly. A v telce Magion ve čtvrtek odpoledne a Vega ve středu. Zlaté knihy!!
Pamatuju si, jak jsem hltala patnáctiletého kapitána, robinsona a když taťka donesl čerstvýho francise, to bylo něco…
jóóó, to byly časy (myšleno s nadsázkou)
![]()
@Jahru no já byla v pubertě před 10 lety, měla sem dotykový mobil, noťas plný her, ale ty knížky stejně vedly
Já sem třeba velký milovník fantasy a odjakživa sem utíkala do těch světů, ale knížky mají velký plus v tom, že to vydrží dýl a člověk víc zapojí fantazii, když zkouknu hodinový film, tak to není stejný pocit, jako když si na stejné téma přečtu tisíci stránkovou knížku ![]()