Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, jestli je tady ještě někdo, kde děti ve drhé třídě píší čtvtletní práce z češtiny a matiky a to takové, že jsou z 8 úloh na celých 45 minut? Jsem zastáncem nějakých nároků ve škole a spíše přísnějšího přístupu, ale 45 minut doplnování u/ú/ů, hychykyrydytyny, di ti ni, dě tě ně, bě pě vě…vlastní jména, seřazování podle abecedy, druhy vět (tázací, rozkazovací)…synonyma, antonyma… i mě přijde něco co je opravdu moc. Vlastně ani nevíme co tam bude - informace dětem je vše co se učily:-). Zajíma mě zlušenost a názor paní učitelek, jestli to je opravdu odpovídající osnovám…? Nejsem rodič, který učitele dětí kritizoval pokud nejde o zdraví dětí…beru vše tak jak to je, od dětí chci nějakou štábní kultury a aby práci dělaly tak jak nejlépe umí, neflákaly…Ale mám pocit, že tohle je prostě pro 7 leté děti moc, že soustředit se 45 minut není něco co by měly nějak extra zrovna zvládat, že jde ve druhé třídě o jiné, co mají procvičovat…Děkuji za názory a prosila bych slušnou diskuzi bez inkvizice, napadání názoru jiných…
Příspěvek upraven 21.11.22 v 18:29
Ja kdyz nevedela, tak sem si na Google nasla „ctvrtletni prace x. třída“ a koukla jsem, co vylezlo. Vetsinou tam dve tri byly, vytiskla sem je a doma zkusila, jestli to ditko zvladne za 45 minut.
Mne by to přišlo Ok, pokud by ta práce vypadala tak, že by vetsina děti měla následně jedničku nebo dvojku = ze by je to Ucitelka naučila tak, aby uměly, byly připravené, a nedavala jim tam žádné špeky a chytaky. Taky ty ukoly by měly byt pokud možno různorodé, aby to děti bavilo. Kdyby měla vetsina třídy trojku a hur, tak bude naopak asi něco špatně a byla bych naštvaná
Ucitelka jde s kůží na trh, ale pokud umi na to děti řádně připravit, tak jen dobre ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Ja kdyz nevedela, tak sem si na Google nasla „ctvrtletni prace x. třída“ a koukla jsem, co vylezlo. Vetsinou tam dve tri byly, vytiskla sem je a doma zkusila, jestli to ditko zvladne za 45 minut.
Ale me nejde o to, jesťli to moje ditko zvladne, svoje dite znam. Ptam se na podstatu, zda to obecne prijde ostatnim OK a ptam se na zkusenost…
Me to prijde trochu s nadsazkou jako kdyby tercian mel osat maturitni pisemku:) na ic zbytecne…0
@Semtex píše:
Mne by to přišlo Ok, pokud by ta práce vypadala tak, že by vetsina děti měla následně jedničku nebo dvojku = ze by je to Ucitelka naučila tak, aby uměly, byly připravené, a nedavala jim tam žádné špeky a chytaky. Taky ty ukoly by měly byt pokud možno různorodé, aby to děti bavilo. Kdyby měla vetsina třídy trojku a hur, tak bude naopak asi něco špatně a byla bych naštvanáUcitelka jde s kůží na trh, ale pokud umi na to děti řádně připravit, tak jen dobre
Tak tady zrovna priprava moc nefunguje, umi deti rodicu, kteri se staraji… psali uz matiku a byly 1-2-3-4. Dcera mela 1, kdyby zase nekdo jak je tady zvykem chtel resit, ze resim sve dite…:). Ale matika je jen scitani a odcitani do 20 at uz v ruznych typech prikladu…
@Aglája75 píše:
Tak tady zrovna priprava moc nefunguje, umi deti rodicu, kteri se staraji… psali uz matiku a byly 1-2-3-4. Dcera mela 1, kdyby zase nekdo jak je tady zvykem chtel resit, ze resim sve dite…:). Ale matika je jen scitani a odcitani do 20 at uz v ruznych typech prikladu…
Tak záleží, jaký by byl poměr těch známek. Ale jestli ta příprava závisí hlavně na dětech = rodičích, tak je to blby v tom věku, no. Přípravu na takovou práci bych si u malých děti představovala ze strany učitele já konkrétně tak, ze dejme tomu dva týdny predem Ucitelka dětem několikrát připomene, ze se ta práce bude psát, co konkrétně tam bude, a ze to s nimi procvičit způsobem “tak děti, teď budeme dělat cvičení, které bude v té velké písemce, dávejte opravdu dobrý pozor”. A takhle projde vše a ujisti se, ze všichni plus minus vědí, o čem je řeč. Následně dá do pisemky to, co přesně dětem slibovala, ze tam bude. Oznámit pisemku a Zadat okruhy je malo.
Nějaké písemky psali, ale ne na celých 45 minut. Skoro každou hodinu teď zkouší i ze znalosti slovíček.
@Semtex píše:
Tak záleží, jaký by byl poměr těch známek. Ale jestli ta příprava závisí hlavně na dětech = rodičích, tak je to blby v tom věku, no. Přípravu na takovou práci bych si u malých děti představovala ze strany učitele já konkrétně tak, ze dejme tomu dva týdny predem Ucitelka dětem několikrát připomene, ze se ta práce bude psát, co konkrétně tam bude, a ze to s nimi procvičit způsobem “tak děti, teď budeme dělat cvičení, které bude v té velké písemce, dávejte opravdu dobrý pozor”. A takhle projde vše a ujisti se, ze všichni plus minus vědí, o čem je řeč. Následně dá do pisemky to, co přesně dětem slibovala, ze tam bude. Oznámit pisemku a Zadat okruhy je malo.
Nene na dotazy nekolika deti… jen informace „vse co uz umite“… ale zase na jeji obranu, ona pak i ty horsi znamky nebere tak jako, ze by delala prumer…na konci prvni tridy meli same jednicky i tuˇi ci meli z diktatu trojky, ctyrky a to casto, ale proste i to mi prikde takove zvlastni:(… Ja jsem ten rodic co se dezi spise toho tezko na cvicisti, lehko na bojisti, ale prijde mi to i na me proste moc…a prekvapilo me to… a tak me jen zajima nazor jinych.
@Russet píše:
Nějaké písemky psali, ale ne na celých 45 minut. Skoro každou hodinu teď zkouší i ze znalosti slovíček.
Coz to u nas pisi diktaty a opisu od prvni tridy…slovicka v anglictine take…
@Aglája75 velkou písmenku psali od druhé třídy. Kupodivu první třída lockdown, i dysfaticke dítě, těžký dyslektik písemku zvládl.
Pokud se rodič s dítětem učí a sleduje, co ve škole berou, tak ví, co je třeba procvičit a naučit se…
Písemky/ doplňovací testy psali už od první třídy z angličtiny a to je teprve jiná liga…
@Anais Brno píše:
@Aglája75 velkou písmenku psali od druhé třídy. Kupodivu první třída lockdown, i dysfaticke dítě, těžký dyslektik písemku zvládl.
Pokud se rodič s dítětem učí a sleduje, co ve škole berou, tak ví, co je třeba procvičit a naučit se…
Písemky/ doplňovací testy psali už od první třídy z angličtiny a to je teprve jiná liga…
Ale ja mluvim o "pristupu " a praci na 45 minut, ne o tom, ze nevim ja nevi jini rodice co berou a ze nemaji osat pisemku:). Diktaty a petiminutovky pisi od 2 pololeti prvni tridy… ale ne, ale na slova na vlastni jmena, hychykyry, detene… Za me k nicemu… v prvni tride maji umet dobre a hezky psat…a cist, v druhe je na to dle me casu dost…Myslim, ze kvanita je na ukor kvality, kterou dohani rodice…
A při všech písemkách věděli dopředu, co v nich bude. Mohli doma opakovat.
Ne, určitě můj druhák zatím nepsal písemku 45min. Na druhou stranu ať to paní učitelka zkusí a uvidí, jak se budou děti soustředit. Ale neměla by to známkovat. Píšou to takhle malé děti poprvé.
@Aglája75 ale měkké a tvrdé slabiky, spodoba je přece učivo druhé třídy, stejně tak základy vlastních a místních jmen…
Syn měl ve druhé i komplet násobilku včetně dělení…no teď ve třetí jsem ráda, začali dělat vyjmenovaná slova a to je s dysfatikem jízda. Ano zdravé dítě v tomto věku je schopno se na práci těch 45 soustředit.
Popravdě nechápu, co u zdravého děcka řešíš.
My co máme děti s jakoukoli ADHD, ADD nebo dys s dětma pracujeme od malinka, škola je jen další level naší celoživotní hry…
Učím druhou třídu a čtvrtletní práce u druháku nedávám a ani o tom nepřemýšlím. Je to zbytečné a souhlasím s tím, že plně se soustředit 45 minut na velkou písemku by u mých dětí bylo skoro nemožné. Nejsme na to zvyklí, pracujeme jinak - tím neříkám, že méně.