Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bohužel, děti zlé byly, jsou a budou…„černý“ znamená co? cikán nebo míšenec? Pokud je silný nebo obézní jen z důvody špatného stravování lze stím něco dělat…a je to především na vás…Jinak posilovat jeho sebedůvěru a naučit ho, že pokud je jiný bude řešit v tomto směru problémy, ale jen s dětmi, které jsou buď hloupé nebo mají sami nějaké problémy = jsou neštastné, někdo jim ubližuje psychicky nebo fyzicky, doma mají tvrdou výchovu bez lásky atd. Přápadně pokud sama nezvládnete řešit s dětským psycholegem…Samozřejmě řešit se školou…informace učitelky "že o také není svatoušek " je opravdu dost děsná…pokud syn něco dělá má vás informovat…a pokud je seznámena s tímhle má řešit dle svých informací a znalostí dětí a třídy, aby nedělal nevhodné věci ani váš syn, ale aby nedocházela ani k posmívání se jemu…případně dalším dětem…a stupňování takového chování kohokoli ve třídě.
Příspěvek upraven 21.11.22 v 08:29
@Anonymní píše:
Ahoj, hned v zari jsem resila sikanu syna.. Ktera ustala a ucitelka ji zavrsila slovy, ze syn neni zadny svatousek.. Spoluzaci se mu smaly do tlustochu a do cernych.. Syn pak nechtel jist a pri koupani se drhnul a plakal, ze chce byt „bilej“ jako ja..
Je ve druhe tride a chodi na plavani, miluje vodu.. Ale ted uz po druhe sel s placem.. Dnes se mi podarilo z nej dostat proc nechce chodit.. Ale zaprisahala jsem se mu, ze ucitelce nereknu, ze se mu kluci posmivaji.. Nechce to zase resit.. Pry.. A proto mi to nechtel rict.. Aby nebyl zalovnicek 😶 😶 Moc me to mrzi a nevim, jak se zachovat.. Proc jsou deti tak zli? 🥺 Vim, ze plavani mel rad, ale ted po me vyzaduje, at ho odhlasim.. Ze uz tam nechce.. 💔 💔 😭
Pokud není schopna učitelka zajistit ve třídě bezpečné prostředí pro všechny a zakončí to slovy, které kluka shodí, že také není žádný svatoušek, pak tam ta učitelka nemá, co dělat. Holt některé učitelky jsou pi. tomé. Určitě bych to ale s klukem a školou řešila.
Určitě bych si promluvila s učitelkou, ale i se synem. Snažila bych se mu situaci na rovinu vysvětlit jako dospělému člověku.
Bohužel nejen děti bývají zlé… ![]()
@Aglája75 misenec, s vyraznymi ockami a cernmi vlasky.. V lete mu staci dojit parkrat na slunicko a je krasne opaleny ale pro nej je to utrpeni.. Snazim se mu vysvetlit, ze je to fajn.. Ze spoustu lidi za to aby meli barvu jako on plati v solarku.. Ze je krasnej.. Ale on to vidi jinak.. Mrzi me, ze mu to plavani zkazili.. Jde o to, ze kdyz dojdu za ucitelkou, ze neco probehlo.. Priste mi to nepovi.. Tak ho asi jen odhlasim bez duvodu i kdyz mi to drasa srdce nebo by jste ho posilali i s placem? Vubec nevim co delat 🥺 🥺
@Anonymní píše:
Ahoj, hned v zari jsem resila sikanu syna.. Ktera ustala a ucitelka ji zavrsila slovy, ze syn neni zadny svatousek.. Spoluzaci se mu smaly do tlustochu a do cernych.. Syn pak nechtel jist a pri koupani se drhnul a plakal, ze chce byt „bilej“ jako ja..
Je ve druhe tride a chodi na plavani, miluje vodu.. Ale ted uz po druhe sel s placem.. Dnes se mi podarilo z nej dostat proc nechce chodit.. Ale zaprisahala jsem se mu, ze ucitelce nereknu, ze se mu kluci posmivaji.. Nechce to zase resit.. Pry.. A proto mi to nechtel rict.. Aby nebyl zalovnicek 😶 😶 Moc me to mrzi a nevim, jak se zachovat.. Proc jsou deti tak zli? 🥺 Vim, ze plavani mel rad, ale ted po me vyzaduje, at ho odhlasim.. Ze uz tam nechce.. 💔 💔 😭
Ahoj, to me moc mrzi, tak, si rikam, proc jsou decka takovy. Mam nejaky zkusenosti s dcerou, i kdyz ne az takhle. Ale stacilo, aby jeji „nej“kamaradka se na ni vyprdla a neco napovidala ostatnim, a na obedech ji cca mesic nepoustely sednout k nim, i kdyz misto u stolu spoluzacky mely..tak to mi trhalo srdce, kdyz jsem si ji predstavila, jak sedi sama jinde a mury na ni koukaj od jinyho stolu ![]()
@Anonymní píše:
@Aglája75 misenec, s vyraznymi ockami a cernmi vlasky.. V lete mu staci dojit parkrat na slunicko a je krasne opaleny ale pro nej je to utrpeni.. Snazim se mu vysvetlit, ze je to fajn.. Ze spoustu lidi za to aby meli barvu jako on plati v solarku.. Ze je krasnej.. Ale on to vidi jinak.. Mrzi me, ze mu to plavani zkazili.. Jde o to, ze kdyz dojdu za ucitelkou, ze neco probehlo.. Priste mi to nepovi.. Tak ho asi jen odhlasim bez duvodu i kdyz mi to drasa srdce nebo by jste ho posilali i s placem? Vubec nevim co delat 🥺 🥺
Možná bych syna odhlásila z plavání ve škole a našla jako náhradu kroužek plavání. Situaci ve škole to ale zřejmě nijak nevyřeší.
@Aglája75 píše:
Bohužel, děti zlé byly, jsou a budou…„černý“ znamená co? cikán nebo míšenec? Pokud je silný nebo obézní jen z důvody špatného stravování lze stím něco dělat…a je to především na vás…Jinak posilovat jeho sebedůvěru a naučit ho, že pokud je jiný bude řešit v tomto směru problémy, ale jen s dětmi, které jsou buď hloupé nebo mají sami nějaké problémy = jsou neštastné, někdo jim ubližuje psychicky nebo fyzicky, doma mají tvrdou výchovu bez lásky atd. Přápadně pokud sama nezvládnete řešit s dětským psycholegem…Samozřejmě řešit se školou…informace učitelky "že o také není svatoušek " je opravdu dost děsná…pokud syn něco dělá má vás informovat…a pokud je seznámena s tímhle má řešit dle svých informací a znalostí dětí a třídy, aby nedělal nevhodné věci ani váš syn, ale aby nedocházela ani k posmívání se mu…
No ono pokud dítě není svatoušek a samo naopak dětem škodí jinde, tak se mu to může vrátit jak bumerang. A děti použijí jako „protizbran“ to co je na rane. Takže pokud je při těle, tak jeho váhu, pokud bude mít brýle, tak třeba ty brýle, pokud bude chytrý, tak že je šprt… Dosad dle libosti.
Samozřejmě by učitelka měla v první rade vztahy ve třídě řešit konstruktivně, aby nikdo nikomu neublizoval nebo nevyvolával situace vedoucí k nějakým odvetným akcím.
Myslim, ze utek a zruseni plavani nic neresi i je to spatny priklad pro syna. Pokud ucitelka nechape problem, zarid si konzultaci s vychovnym poradcem ci skolnim psychologem, pokud je. Ten by mel se tridou pracovat, uz kvuli tem posmeskum na barvu pleti, pokud nejsou, resit problem s reditelem a zaroven ucitelkou. Nerikala bych, ze deti jsou hloupe nebo nestastne, oni to proste asi slysi doma od rodicu a ty postoje prebiraji. Zmena tridy ci skoly by mel byt posledni krok, kdyz vse selze. Jinak chapu, ze v Cechach to tyhle deti nemusi mit jednoduche, zvlast jestli je to mensi mesto, vesnice, kde je jina barva pleti proste nezvyklejsi. Pokud je dite obezni, resila bych u praktickeho, nebo at vas poslou na obezitologii pro deti, to bys resit mela uz kvuli zdravi a budoucim komplexum syna.
@Svistice píše:
No ono pokud dítě není svatoušek a samo naopak dětem škodí jinde, tak se mu to může vrátit jak bumerang. A děti použijí jako „protizbran“ to co je na rane. Takže pokud je při těle, tak jeho váhu, pokud bude mít brýle, tak třeba ty brýle, pokud bude chytrý, tak že je šprt… Dosad dle libosti.
Samozřejmě by učitelka měla v první rade vztahy ve třídě řešit konstruktivně, aby nikdo nikomu neublizoval nebo nevyvolával situace vedoucí k nějakým odvetným akcím.
A co jsem psala jiného…1. co lze řešit má se synem pořešit..jak váhu, tak jeho nevhodné chování…pak se snažit mu vysvětli a vychovat tak, aby byl připraven právě na to, že některé děti se prostě posmívají a škodí a najdou vždy něco…je jedno co toje…
2. řešit se škoulou a učitelkou, protože ti jsou tam od toho, aby chování dětí korigovali a takovéto situace nedopouštěli a jsou tam od toho, aby spolupracovali z rodiči ne, aby je buzerovali nebo pouze!!! kritizovali jejich děti, ale společně s rodiči s dětí vychovávali slušné lidi, kterým je ve škole dobře a mají tam bezpečné prostředí.
Příspěvek upraven 21.11.22 v 09:55
@Anonymní píše:Řešila bych to s ředitelkou…
Vysvetlila bych diteti, ze tohle neni zalovani. Ze ty deti se nechovaji spravne a musi se to resit. Takhle to pry formuluji ucitelky u syna ve skole a me to prijde fajn. Jsou pravidla, jak se k sobe lide maji chovat, a tohle ta pravidla porusuje. Otazka je, co s tim udela ta ucitelka, pokud reaguje, jak reagovala…protoze syn svatousek byt nemusi, to at klidne resi taky, ale neni to duvody aby na nej utocili kvuli barve nebo postave, fakt ne. Pripadne bych se klidne obratila i na vedeni, pripadne na skolni psycholozku. Sikana se trpet proste nesmi a tecka.
Neodhlašovala bych, ale intenzivně s klukem pracovala, aby se naučil bránit. Mám zkušenost s oběma dětma, a to jsou bílé, štíhlé a úplně normální
Děti si umí najít sebemenší záminku, aby někoho shodili a pokud si to dotyčný nechá líbit, nebo dokonce dá najevo, že mu to vadí, tak se to stupňuje. U nás například nedávno posměšky, že dcera nezvládne za sebou dva výmyky na tyči (chápeš tu absurditu?). Učím děti, aby se proti takovým posměškům okamžitě vymezili například „no a co, že to neumím, ty zase neumíš jiné věci a taky se ti za to nesměju“. A ono obvykle stačí jen lehký náznak odporu a šikanátor dá pokoj. Syna nauč něco jako „z tloušťky můžu vyrůst, ale ty z té blbosti už těžko“. Pokud to nezvládneš sama, zkusila bych psychologa. Odhlášením z plavání můžeš problém ještě prohloubit.
My máme bohužel teď to samé, ale ve školce a kvůli brýlím. Včera mě to dcera řekla, a teda čumím, co dokazi dečka ve školce vymyslet a jak jsou zle. Neporadím, jen vím jak ti je a je to hrozne. Vidět dítě jak ho to mrzí, že jsou ostatní tak ošklivý.
@Anonymní píše:
Ja bych neodhlasovala, kdyz se mu začnou smát na telocviku, asi ho z něj taky neodhlasis, ne?