Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Chci se jen zeptat jestli měli vaše dítka někdy teploty přes 39 čtyři dny po sobě. Od nedělní noci má pořád tak 39,5. Střídáme prášek s čípkem a po nich to vždy klesne, ale jen na pár hodin. U doktora jsme byli, moč, krk, plíce… vše čisté. Nekašle, rýmu nemá jen v pusince asi dva afty a trošku oteklé dásně. Podle doktora viroza u které může mít teploty i pět dní. No jo ale pět dní skoro 40? Je to ještě normální? Pořád čekám, že už bude klesat a furt nic. Na kontrolu jdeme až zítra ale už jsem z toho fakt nervózní. Měli vaše děti u virozy tahle vysoké teploty tak dlouho?
Ono taky záleží, kdy jste u toho lékaře byli, že jo. Jinak jasně, třeba chřipka zvládne takové horečky vyrábět klidně deset dní.
Nase mala mela na podzim. 5 dni 40, neslo to ani srazit - vzdycky jen o pul stupne a fakt na chvilicku, dedali jsme zabaly a psi kusy. Jinak ji taky nic nebylo, akorat byla apaticka a nejedla a hodne spala. 6.den teplota zmizela a vysypala se ji vyrazka. Dr mela od zacatku podezreni na 6.nemoc a nakonec se to potvrdilo. Tak treba to bude i u vas. Drzim palce, at to neni nic vazneho a brzo to prejde. Ja byla uplne zoufala…
Obě moje děti měly vysoké teploty u šesté nemoci. Syn 4 dny kolem 39 a dcerka 6 dní s maximem 38,8. Nakonec se jim udělala vyrážka. Syn je narozený první, u něj jsem byla před lety fakt vyplašená hodně. Ulevovala jsem mu zábaly a zmrzlinou
Nechtěl nic jíst, tak jsem rozmixovala ovoce, smichala s jogurtem a zamrazila.
@Tejami Starsi dcera se pri chripce nedostala 13 dni pod 38
. Slo to v takovych vlnach 3 dny 39-40, pak treba den dva jen 38.5 a znovu to vyletelo ke 40… Takze bohuzel to mozne je i u virozy. Vypadala strasne tehda. Ale v drtive vetsine u nas teploty zacaly prave 4. den klesat. ![]()
Šestou nemoc už měla jako miminko a myslím, že může být jen jednou ne? Teď teda 9 hodin po čípku a ma,,jen,, 38,6 tak snad to už začíná pomalu klesat.
Delal ji doktor CRP? Jinak by ano, mam zkusenosti. Treba 7mesicni mela 4 dny po sobe 39,6 - 40,4. K lekari jsme nesli. Byla to sesta nemoc. Starsi dcera mela v 10 mesicich taky asi 4 nebo 5 dni horecky nad 39. Take jsme nesli k lekari, byla to sedma nemoc. Dalsi mela taky asi 5 dni horecky ke 40, to byla chripka, ale k ni krome horecek byly i jine priznaky.
No a taky mela 6 dni horecky ke 40, jen byla malicko unavena. Sesty den ji vytekla krev z ucha - mela zanet ucha bez bolesti. To teda mela silene vysoke CRP, ale ja ten test zkusila az po te krvi z ucha. Od te doby delam CRP testy i pri 3 dny trvajici horecce.
@Tejami píše: Šestou nemoc už měla jako miminko a myslím, že může být jen jednou ne? Teď teda 9 hodin po čípku a ma,,jen,, 38,6 tak snad to už začíná pomalu klesat.
Ano, ta by mela byt jednou za zivot. Muze mit i patou nebo sedmou. Nebo proste jakoukoliv virozu. Co to CRP?
@Tejami píše: Šestou nemoc už měla jako miminko a myslím, že může být jen jednou ne? Teď teda 9 hodin po čípku a ma,,jen,, 38,6 tak snad to už začíná pomalu klesat.
To tak byvalo u nas, 3 dny nonstop na lecich a pak najednou uz to nevyletelo tak rychle a preslo to i bez leku. Tak at to brzy skonci. ![]()
Ja mam vsechny deti horeckove, ale zvyknout si na to chvili trvalo… Ve finale kdyz mela zas druha dcera zanet ledvin, tak k tomu zadne extra horecky nemela
, takze prase aby se v tom vyznalo.
@Janča6 Ne crp nedělal. Jen řekl, že teploty může mít i 5 dní. Tak doufám, že kdyby měla teplotu i do zítra tak už jí ho udělá.
@Tejami proto jsem se ptala, kdy jste tam byli. Má smysl ho obecně provést po 48h horeček.
Jinak děkuji všem za odpovědi a povzbuzení. Je útěcha, že to není zas tak neobvyklé. Právě kdyby měla kašel nebo něco, ale tyhle teploty bez zjevné příčiny mě dohání k šílenství
@JanaDaR Aha to jsem nevěděla. No tak ho snad zítra udělá nebo ještě lépe bude už bez teplot.
@Tejami píše:
Jinak děkuji všem za odpovědi a povzbuzení. Je útěcha, že to není zas tak neobvyklé. Právě kdyby měla kašel nebo něco, ale tyhle teploty bez zjevné příčiny mě dohání k šílenství
Drzim palce. Ja teda vubec neplasim, vetsinou ani nesnizuju horecku. Nase deti totiz pri ctyricitkach tanci a hraji si na netopyry. Petileta sla s nami horskou turu. A nebyt toho, ze si stezovala na zimu (v lete pri cca 28 stupnich), by nikdo nevedel, ze ji neco je. A to mela 39,4. I ta dcera se zanetem ucha nam cely vikend pomahala malovat pokoj, byla uplne v pohode. I pri hnisave angine byla uplne v pohode, nic ji nebolelo, jen mela par dni ctyricitky a vysoke CRP.
Jen proste pri pochybach udelam domaci CRP test, pripadne otestuju moc papirkem.
Příspěvek upraven 06.01.22 v 11:03
@Tejami Uvidis. Ja obecene nejdu k Dr. drive, nez ten 4.den horecek (nebo teda pred vikendem, aby clovek neprudil na pohotovosti). A to si pak dost vydupavam CRP.