Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Před cca čtyřmi lety mě oslovila trenérka krasobruslení, že by ode mě potřebovala pro své klienty odkoupit krasobruslařské brusle. Vzhledem k tomu, že jsem ji dobře znala jsem jí brusle předala, s tím, že až je prodá, dostanu peníze. Jedeny brusle prodala hned a peníze mi v pořádku předala (2000 korun). Za druhé brusle peníze zatím nemám. Nicméně jak celá věc postupovala.
Nejdřív jsem asi rok čekala, jestli je prodá. Stále tvrdila, že je to malá velikost a že musíme počkat. Další rok neustále tvrdila, že se paní, která si je chce koupit neustále nemůže rozhodnout, pak byla nemocná, pak zase prý neměla peníze a že už na ni zatlačí, zkrátka pořád nějaké výmluvy. Vždycky mi řekla, že mi zavolá za měsíc, ale nikdy nezavolala, telefon nezvedala, musela jsem jí zavolat z jiného čísla.
Pak se jednoho dne ozvala a že se objevil jiný zájemce, nezapomněla zmínit, že někteří lidé mají hrozné jednání (zřejmě myslela tu paní před tím), ale že mám slevit na polovinu. Nechtěla jsem, ale přesvědčila mě, že má přehled o soudobé cenové situaci a že za tu cenu to neprodá. Kývla jsem a začal nový kolotoč telefonátů, smsek, jejích slibů, že za týden, za měsíc, že je paní nemocná, že ona je nemocná a pořád dokola.
Pak jsem ji jednou volala z jiného čísla a dostala jsem vynadáno, že ji obtěžuji, že mi jasně řekla, že až brusle prodá, že se ozve sama. tak jsem čekala, týden, měsíc, čtvrt roku a požádala jí o navrácení bruslí.
Jenže ona že prý je nemá u sebe. jednou byly na stadioně v Liberci, po druhé v České Lípě. Nakonec z ní vylezlo, že je předala zase nějaké jiné paní a ta jí ještě nedala peníze a že mi to tedy začátkem listopadu zaplatí ze svého. No samozřejmě jsem čekala marně. Řekla jsem si, že ji nebudu obtěžovat v prosinci a dnes jsem se jí pokoušela zavolat. Tel. samozřejmě nevzala, ale napsala mi, že mi kolem 4. února přiveze zpátky brusle. No tak co byste na to řekly? je to normální? Mně nejvíc mrzí to, že jsem se v ní zklamala.Já totiž už tomu ani moc nevěřím. Možná řeknete, proč takovou hloupost vůbec řeším. Řeším to proto, že se mi nelíbí to její jednání. Je to skoro sprosté a taky to nechápu, že kvůli tak relativně malé částce jí to za to stojí.
co na to říct, těžká doba nutí dělat lidi zoufalé činy i za cenu přátelství
Asi to chtělo zepsat písemně smlouvu, možná by to paní potom nebrala tak laxně
Už si přemýšlela co budeš dělat když ti ty brusle vůbec nepřinese/nebo budou poškozené?
Já jsem mluvila se svou kamarádkou advokátkou, jestli má smysl vůbec při tak malé částce něco podnikat. Řekla mi, že mohu klidně podat trestní oznámení a oni ji minimálně předvolají a bude muset vysvětlit, co a jak. Ale že jsem prý v jakési důkazní nouzi, takže tak.
Nicméně mi přijde právě takové ne úplně vhodné, kvůli tomu zatěžovat policii, protože nejde o moc. Spíš o nějaké zadostiučinění. Mně opravdu mnohem víc mrzí ta její ignorance, jednání, plané sliby…
Jinak smlouvu nemám, věřila jsem ji. Nedokázala jsem si představit, že by kvůli takové v podstatě malé částce mohla dělat takovéto věci.
Vyprdni se na to a nech to už plavat. Něco podobného jsme už řešili 2× (záloha na materiál stavební práce se kterou řemeslníci utelkli, nevrácení vratné zálohy po odstěhování z podnájmu), nikdy se nám nepodařilo dostat peníze zpět ani po telefonátech osobních návštěvách, výhrůžkách atd.
Jsou to jen další vyhozené peníze za telefonáty, dopravné, čas… a nervy. Prostě smiř se s tím, že jsou takový lidi a pouč se z toho do budoucna.
Tak v první řadě je trenérka všemi mastmi mazaná.
Už ten fakt, že ti takovou dlouhou dobu ty brusle zadržovala. No a teďkom je máš o něco „staré“ a k vůli ni se taky může stát, že hodnota jako taková klesla a už je díky mazané trenérce nebudeš moct prodat za dobrou cenu. Jak ti v tom únoru náhodou nedoveze zase nic, tak ji napiš sms, že si pro ně teda jedeš sama, že už nemáš důvody ji věřit, at se trošku zastydí ![]()
A pokud nemáš smlouvu a bylo to jen na dobré slovo, tak by se to dalo řešit jedině jako krádež myslím
. I když tys jí to vlastně předala, tak nevím
.
Já jsem jí jednou řekla, bylo to tuším v říjnu 2010, že si pro brusle klidně přijedu. Načež ona mi řekla, že bude mít 10. listopadu peníze a že mi to hned dá. Pamatuji si to, protože 8. listopadu sem měla termín porodu a skutečně jsem porodila. Ještě jsem si říkala, že snad konečně.
Zuzylka píše:
A pokud nemáš smlouvu a bylo to jen na dobré slovo, tak by se to dalo řešit jedině jako krádež myslím. I když tys jí to vlastně předala, tak nevím
.
To mě taky napadlo ta „krádež“
Každopádně to je dlouhá doba, no být to já, tak bych ji ještě za dlouhou dobu zdržování napálila úroky
Vždyť se taky mohlo stát, že někdo na nich přece jen jezdil a trenérka je vůbec neprodávala, no snad budou v takovém stavu, jak ji je dala eva evoli
Vanesanko, já pochybuji o tom, že toho 4. února dostanu byt´jen tkaničku od brusle.
a není to už náhodou promlčené, když je to 4 roky stará záležitost?
Není, protože já ji během těch 4 let x krát upomínala. Kromě toho právně se snad cosi promlčet dá, ale v rámci mezilidských vztahů těžko.
eva valoi píše:
Není, protože já ji během těch 4 let x krát upomínala. Kromě toho právně se snad cosi promlčet dá, ale v rámci mezilidských vztahů těžko.
já to myslela čistě právně, jinak to od té paní je fakt ubohé. Kolikrát si taky říkám, že to těm lidem za to stojí…
Kačiku, ani právně, protože jsem ji x krát upomínala. Ale já stejně nemám žádné smlouvy nebo tak. Je to čistě o naší dohodě a jejím charakteru.
eva valoi píše:
Kačiku, ani právně, protože jsem ji x krát upomínala. Ale já stejně nemám žádné smlouvy nebo tak. Je to čistě o naší dohodě a jejím charakteru.
jj, já to pochopila napoprvé
![]()
Hele takových lidí já znám,co radši lžou a zatloukají, krmí tě blbinama, jen aby nemuseli říct pravdu, kterou kdyby řekli, tak to člověk spíš pochopí, než to tahání za nos.