Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Klid, dcera měla plíny na noc ještě dva měsíce před pátým rokem.Byla jsem z toho zoufalá, každou noc byla mokrá. A pak se to zlomilo, najednou byla plína suchá. Takže jsme ji nedávali a od tý doby žádná nehoda.Chce to čas a určitě k tomu taky dozraje. Podle mě nemá cenu budit, protože jakmile to jednou neudělaš, pocura se.
Tak dej starší vyčurat, když jdeš spát ty, ne? Když spí ve vedlejší místnosti než malej…
U nás ve 2 a 1/4 jsme mu jí prostě zapomněli dát. Poprvé měl sucho, podruhé si počural postel a s brekem přišel, potřetí a dále se vždycky vyčurá těsně před spaním, což je asi hodinu po večeři a vydrží až do rána.
@nikulka díky
@kacz Já chodím spát s ním. Uložím dceru a jdu si vedle lehnout, usnu s ním a pokud ho nic netrápí, tak se budím až po půlnoci, kdy se chce na wc mně ![]()
Před spaním se vyčurá, a pokud hodně pije, jako včera, tak si myslím, že je už za dvě hodiny počuraná..
Je tak paličatá! Ptala jsem se jí, jestli jí to nevzbudí a ona že ne, že se jí o tom zdá (může a nemusí být pravda) a to asi znamená že to ten mozeček začíná řešit. Když jí ale nabídnu že jí dám do pokoje nočník, tak řve, že ho tam nechce.
Prostě nevím, jestli jí má zlomit a nebo čekat až k tomu dozraje a bude jí to vadit.
Kamarádky dcera neměla plenu cca od 3 let, ale co noc byla počuraná. Do 5 let katastrofa. ![]()
Snad jen bych poradila, že i když je dítko paličaté, ty jsi matka, ty rozhoduješ, ty určuješ, jak to bude. A dej si pozor. Ono to nemusí být nedozrálostí, ale tím, že když je v rodině mladší dítě, tak to starší žárlí na pozornost, jakou mu věnují rodiče a snaží se třeba i chováním a připodobňováním k mladšímu docílit toho, že rodiče věnují více času i jemu. A to chování může být, že bude mít na noc plenu. Být tebou, tak spaní menšího dítěte neřeším a dám dcerku vyčůrat, prostě bez debat. Je jí 5 a pokud není jakkoliv nemocná, tak za rok půjde do školy, což může být stres, pak to budeš těžko odbourávat
@nikulka píše:
Klid, dcera měla plíny na noc ještě dva měsíce před pátým rokem.Byla jsem z toho zoufalá, každou noc byla mokrá. A pak se to zlomilo, najednou byla plína suchá. Takže jsme ji nedávali a od tý doby žádná nehoda.Chce to čas a určitě k tomu taky dozraje. Podle mě nemá cenu budit, protože jakmile to jednou neudělaš, pocura se.
Jee, to je hezky, ze to pises. Holky kolem me to taky hroti a budi, ale me to prijde proste ujete. Proc budit, kdxz jeste nevydrzi. Mala ma za mesic 3 roky a vzdy jsem rikala, ze pockam, az bude mit proste tyden rano sucho. Ale jak porad slysim, ze ta je bez plen a ta taky, tak me to akorat „depta“. Takze jsem rada, ze ctu tva slova a dal to nebudu hrotit. Uz jsme teda domluvene, ze az konecne koupim nepromokave prosteradlo, tak budeit u postele nocnik a bude rano curat tam, tak uvidime. Uz totiz kolikrat premlouva, ze plenu na nic nechce.
Jakou dáváte plínu? Jednorázovou? Co zkusit dát látkovou? To není tak pohodlný, když se vyčůrá. My to po nástupu látkovek rychle zahodili. A pití naposledy u večeře, tak hodinku před spaním. Tady je důležitý, aby dítko pilo celý den a nemělo potřebu to dohánět večer. Jinak se z toho nevyhrabeš. A pokud jde o malýho paličáka, tak jedině se vzteknout taky, bohužel to jinak nejde- hra na to, kdo to dýl vydrží.
@ynax píše:
Snad jen bych poradila, že i když je dítko paličaté, ty jsi matka, ty rozhoduješ, ty určuješ, jak to bude. A dej si pozor. Ono to nemusí být nedozrálostí, ale tím, že když je v rodině mladší dítě, tak to starší žárlí na pozornost, jakou mu věnují rodiče a snaží se třeba i chováním a připodobňováním k mladšímu docílit toho, že rodiče věnují více času i jemu. A to chování může být, že bude mít na noc plenu. Být tebou, tak spaní menšího dítěte neřeším a dám dcerku vyčůrat, prostě bez debat. Je jí 5 a pokud není jakkoliv nemocná, tak za rok půjde do školy, což může být stres, pak to budeš těžko odbourávat
to je omyl, dceři jsou 4 roky..žárlivost to samozřejmě může být, ale třeba nočník na den přijala až ve 2 letech, do té doby dělala šílené scény…ze synem spím na společné posteli
U nas fungovalo to, ze pul hodiny pred spanim uz nic nepila, sla se pred spanim vycurat a pak jsem s ni byla jeste, kdyz jsem sla spat ja. Funguje to uz skoro rok. Preji pevne nervy! ![]()
@Anonymní píše:
Dobré ráno,
chtěla bych radu nebo podporu a jelikož se stydím, nechci se podepsat, snad pochopíte.
Mám 4 letou dceru a skoro ročního syna.
Dcera stále čurá v noci do pleny a za tu dobu se stalo asi dvakrát že ji měla ráno bud suchou nebo jednou počuranou.
Problém je ten, že mladší má lehké spaní a spí se mnou ve vedlejší místnosti a manžel pracuje na tři směny…Jak to udělat?
Někde jsem četla, že se děti nemají budit na čurání, jinde že zase jo, tak já nevím.
Dcera je navíc strašně paličatá a uvztekaná, tak se mi nechce do několika bezesných nocí, když nevím, jestli ještě třeba nemá čas.
Navíc syna, když něco probudí, tak usíná třeba 2h
Jsem z toho nešťastná
NO, 4 roky, to už je fakt hodně. Ale zachovej klid. Každopádně je to už věk, kdy se s dítětem domluvíš, motivuj, vysvetli a jak bylo řečeno - ty jsi matka! Takže jednat a v noci pěkně budit na čůrání. Stačí jednou třeba kolem jedné - druhé ranní.
Já mám 3 letou, noční plenku má stále načůráno dost, přes den pije hodně, před spaním jí 2h nedáváme, a stejně jí má durch
Poslední týdny je to o něco lepší, nemá jí tak načůranou, ale ona i dlouho spí, spí od 20-9h.
Nyní každé ráno vstane a má hroznou radost, že má málo na čůráno. Já počítám, že se to dost zlepší až začneme vstávat do školky.
Plenku jsme jí i zkusili nedat, ale strašně brečela a vydržela i 2h a ne a né spát. tak jsme se rozhodli jí nestresovat ale nabízet, zda dnes půjde spát bez plénky.
Hlavně se čtyřletou už se fakt domluvíš… takže omezit pití večer, před spaním vyčurat a ono to půjde, přinejhorším se počurá.
Ty nemáš vůbec žádný čas pro sebe večer?? Tak s tím bych taky něco udělala, ale to není téma této diskuze. A spát s ročním dítětem na posteli… kde je manžel?
@Lussye píše:
Já mám 3 letou, noční plenku má stále načůráno dost, přes den pije hodně, před spaním jí 2h nedáváme, a stejně jí má durchPoslední týdny je to o něco lepší, nemá jí tak načůranou, ale ona i dlouho spí, spí od 20-9h.
Nyní každé ráno vstane a má hroznou radost, že má málo na čůráno. Já počítám, že se to dost zlepší až začneme vstávat do školky.Plenku jsme jí i zkusili nedat, ale strašně brečela a vydržela i 2h a ne a né spát. tak jsme se rozhodli jí nestresovat ale nabízet, zda dnes půjde spát bez plénky.
Díky za příspěvek.
To je přesně ono. Já jsem sice matka a já rozhoduji, ale dítě brečí a nechce, nemůže usnout, bojí se..za tu cenu trvat na svém a plenu sebrat?
Jednou jsme jí plenu vzali, ona i souhlasila, ale čurání jí nevzbudilo a když si šel manžel okolo 23h lehnout a budil jí, už byla durch počuraná ![]()
@kacz píše:
Hlavně se čtyřletou už se fakt domluvíš… takže omezit pití večer, před spaním vyčurat a ono to půjde, přinejhorším se počurá.Ty nemáš vůbec žádný čas pro sebe večer?? Tak s tím bych taky něco udělala, ale to není téma této diskuze. A spát s ročním dítětem na posteli… kde je manžel?
To je na dlouho..dva měsíce jsem bojovala s tím, že syn v noci nespal, pak jsem ho vzala k sobě a najednou spí celou noc. Dcera je jiná, ta se mnou spát vůbec nechtěla, má ráda svojí postýlku, s ním je to jiné…v noci se ke mně tulí a spokojeně spinká…a to že chodím spát s ním je proto, že on usíná třeba 1h a já jsem mrtvá únavou a usínám s ním okolo 20.30-21h, to není normální???
![]()
@kacz a manžel je buď na odpolední, noční, nebo když jde na ráno, tak se chvíli dívá na tv a pak to taky dá směr postel. Kolik máš dětí?
Dobré ráno,

chtěla bych radu nebo podporu a jelikož se stydím, nechci se podepsat, snad pochopíte.
Mám 4 letou dceru a skoro ročního syna.
Dcera stále čurá v noci do pleny a za tu dobu se stalo asi dvakrát že ji měla ráno bud suchou nebo jednou počuranou.
Problém je ten, že mladší má lehké spaní a spí se mnou ve vedlejší místnosti a manžel pracuje na tři směny…Jak to udělat?
Někde jsem četla, že se děti nemají budit na čurání, jinde že zase jo, tak já nevím.
Dcera je navíc strašně paličatá a uvztekaná, tak se mi nechce do několika bezesných nocí, když nevím, jestli ještě třeba nemá čas.
Navíc syna, když něco probudí, tak usíná třeba 2h
Jsem z toho nešťastná