Čtyřletá rodičovská

103
8.2.12 10:13

Čtyřletá rodičovská

Ahojky :mavam:
Ráda bych se zeptala maminek co už třeba tuto situaci řešili. Takže k věci :D Jelikož jsem nepracovala od porodu jsem měla nárok na rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě. Pochopila jsem to tak, že 9 měsíců budu pobírat 7600 (9×7600,–) a následně 3800,– až do čtyř let. První rodičovská mi přišla 19.5.2011 a jestli dobře počítám posledních 7600,– mi mělo přít v lednu 2012 a od února 2012 už jen 3800. Jenže mi dnes došlo opět 7600,– takže jsem volala na SSP jak to tedy je a paní mi řekla že je vše v pořádku, že je to do 9 měsíců věku dítěte a tudíž nezáleží na tom kolikrát dostanu 7600,–. Jelikož jsem od přírody tvor pochybovačný tak se mi tomu nechtělo moc věřit. Proto se ptám - stalo se vám to někomu?
moc děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101796
8.2.12 10:24

Ano, je to správně, zapomínáš totiž na jednu věc - je to do 9 měsíců dítěte, ale první platbu už si dostala za měsíc, kdy se narodilo :-)
Takže když mu bylo 0 měsíců, 1 měsíc, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 měsíců, celkem tedy 10 plateb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
8.2.12 10:34

děkuji moc, už to chápu :palec: já jsem se bála aby mi pak nedělali problémy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
8.2.12 10:35

Mě by spíš zajímalo, když ted přišel v platnost ten nový zákon, jak to že je stále tady tato varianta? Žena si přece může vybrat za jak dlouho vypotřebuje těch 220.000,– ne? Nerozumím tomu. Mám nárok pouze na tu 4 letou, jelikož jsem hned po výšce otěhotněla a neměla jsem nárok na PPM. Ale příjde mi to teda dost divný, když to nemůžu čerpat po novu, ale prakticky jsem stále na starém rodičáku…
Nemáte s tím některá taky zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101796
8.2.12 10:40

I podle nového zákona je tam podmínka, že alespoň jeden z rodičů musí mít ke dni narození dítka nárok na PPM, aby bylo možné volit za jak dlouho se 220 000,– vybere.
Pokud nikdo nárok nemá, tak má stále tu samou 4 letou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6153
8.2.12 10:43

Hlavně se o tu novou musí spešl zažádat. Kdo nezažádá, jede si dál po staru. Takže spočítat, co je pro koho výhodnější a pak buď zažádat o změnu nebo ne. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
8.2.12 10:46

my s manželem jsme se dohodli, že stejně zůstanu na 4roky tak nebo tak, takže zatím to necháme být, pořádat můžu kdykoli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
8.2.12 10:49

No manžel pracuje už více jak 5 let, a poslední 2 roky je OSVČ. A na sociálce mu říkali, že by si musel platit jakési dobrovolné zdravotní pojištění. Což si samozřejmě neplatil - k čemu taky. Ale myslím, že nárok na PPM by měl. Budu se muset zajít poptat. Nechce se mi opět nechávat našemu státu několik tisíc, jelikož do 2 let bychom rádi měli dalšího sviště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101796
8.2.12 10:51
kakamyllka píše:
No manžel pracuje už více jak 5 let, a poslední 2 roky je OSVČ. A na sociálce mu říkali, že by si musel platit jakési dobrovolné zdravotní pojištění. Což si samozřejmě neplatil - k čemu taky. Ale myslím, že nárok na PPM by měl. Budu se muset zajít poptat. Nechce se mi opět nechávat našemu státu několik tisíc, jelikož do 2 let bychom rádi měli dalšího sviště.

No, pokud si neplatil to nepovinné nemocenské pojištění, tak nárok na PPM mít nebude, ono je třeba přesně pro ten nárok na PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
8.2.12 11:21
kakamyllka píše:

k čemu, no protože ti co jsou klasicky zaměstnanci to platí a pak se z toho čerpá ta mateřská, takže když ty a manžel jste ty peníze státu nedávaly, tak je nemůžete pobírat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3398
8.2.12 11:29
j.a.n.i1 píše:
kakamyllka píše:
No, pokud si neplatil to nepovinné nemocenské pojištění, tak nárok na PPM mít nebude, ono je třeba přesně pro ten nárok na PPM.

Máme to úplně stejně, taky jsem otěhotněla hned po VŠ, manžel OSVČ a taky si nemocenskou neplatil.. Napadly mě dvě věci, které asi ale beztak nejsou reálné.. 1. nemocenskou zpětně doplatit. 2. Začít si platit teď normálně každý měsíc tu konkrétní částku (nemocenskou) - ani tak by mi to nemohl po 9ti měsících změnit? Asi ne, co..? ;) Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
8.2.12 11:29

Ahoj holky,sice to sem nepatří,ale třeba některá poradíte.mam takovy dotaz.Byla jsem zazadat o rodicivsky prispevek atd.Zenska mi dala spoustu papiru na vyplneni.Ja jsem nezamestnana a byla jsem nezamestnana ,mam po studiu,ale to s dotazem nesouvisi.Byl tam se mnou pritel a zenska mu rekla ze mozna budeme mit narok na rodicovskou ktera bude na tri roky na otce ditete.Takze ten si nechal potvrdit,orazit­kovat papiry od zamestnavatele a nechal si vypocitat denni vyměřovací základ.Ten nám došel poštou.Bylo nám řečeno,že až nám to příjde tak máme vzít všechny papíry vyplněné+ denní vyměřovací základ partnera ktery mu dojde.Chci se zeptat jestli nevite jak to bude probihat az tam stemi papiry prijde ? Zda si je zenská jen prevezme a partner hnedka pujde zase pryc nebo s nim bude jeste neco resit ? Co nas tedka ceka?my vlastne stale nevime na co mame narok-takze zase budeme nejakou dobu cekat nez se to dozvime ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
8.2.12 11:31
Leninkaa píše:
Ahoj holky,sice to sem nepatří,ale třeba některá poradíte.mam takovy dotaz.Byla jsem zazadat o rodicivsky prispevek atd.Zenska mi dala spoustu papiru na vyplneni.Ja jsem nezamestnana a byla jsem nezamestnana ,mam po studiu,ale to s dotazem nesouvisi.Byl tam se mnou pritel a zenska mu rekla ze mozna budeme mit narok na rodicovskou ktera bude na tri roky na otce ditete.Takze ten si nechal potvrdit,orazit­kovat papiry od zamestnavatele a nechal si vypocitat denni vyměřovací základ.Ten nám došel poštou.Bylo nám řečeno,že až nám to příjde tak máme vzít všechny papíry vyplněné+ denní vyměřovací základ partnera ktery mu dojde.Chci se zeptat jestli nevite jak to bude probihat az tam stemi papiry prijde ? Zda si je zenská jen prevezme a partner hnedka pujde zase pryc nebo s nim bude jeste neco resit ? Co nas tedka ceka?my vlastne stale nevime na co mame narok-takze zase budeme nejakou dobu cekat nez se to dozvime ?

přijde s papírama, pokud budou vyplněný, nechá je tam a může jít zas pryč, mohla bys to tam myslím donést i ty, myslím, že se tam můžou poslat i poštou (nebo to tak aspoň kdysi šlo :-D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
8.2.12 11:37

Dekuji ti za odpoved.A kdy se tedy dozvime na co budeme mit narok ?Jak dlouho budeme cekat nez se to dozvime?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
8.2.12 12:00

To nás taky napadlo, a ptali jsme se na to a prý to nejde zpětně, že to musí platit min 11 měs před narozením. Takže holt budu mít krásných 3.800,– než se budem čekat druhé. A to si manžel už to dobrovolné platit bude (je to asi 110,–měs) takže u druhého už si budu moct vybrat…aspon sjem chytřejší. Chybama se člověk učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat