Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jaké máte tipy jak donutit starší školkové dítě uklidit?
Chce pořád pomáhat, kníká, vyčítá, tisíce argumentů, ale jednou, když moc chtěla, si dokázala perfektně uklidt pokojík a v tu chvíli se to v mně zlomilo…
nechce uklízet sama, ale umí to. Argumentovala jsem jí, že přece taky nechceme aby nás někdo u stolu krmil, aby jí někdo pomáhal u oblékání…
vymlouvá se že je unavená, říkám jí Ale když jdeš na procházku, nejsi unavená, když si čišstíš zuby a když si češeš vlasy, taky nejsi unavená.
Dokáže se se mnou půl hodiny dohadovat i hodinu, pak mít hyterák, je to vyčerpávající… podobně jsme řešili zuby a spánek, ten taky nesnáší a řešíme to doteď.
Jaké tipy vám pomohly a co všechno vaši 4, 5 leté děti umí uklidit?
Ona se válí na zemi, dělá scény, je to herectví na oskara, přitom to umí. Nemáme tole zvládnuté.
Vůbec je to náročná osobnost, chtěla jsem třeba udržet frekvenci pohádek a tabletu v nějaké rozumné míře, kdyý ji pustíme, spouští hystteráky nepomáhají domluvy ani přesné časy, jediné co pomáhá je vůbec ji k tomu nepouštět.
Děsím se puberty už teď, je to mega náročné na výdrž. Ona dokáže hodinu vyjednávat, řvát, válet s epo zemi, když něco chce.
Uf, tak budu ráda za tipy. Že nesmím ustupovat, vím, neustoupím, ale je z toho hodinový hysterák, má fakt výdrž, a zítra nanovo. Vubec nemá smysl pro naučenou bezmocnost
ale příště je to nanovo.
kdyby byla ten křeček, jak mu zavřeli rátka, ona to bude zkoušet snad do konce života a nikdy nezapomene, že ty vrátka jednou byly otevřené.
díky za tipy a pochopení:)
Bože, jsou jí čtyři, ne čtrnáct.
Prostě uklizejte spolu. To čekáš, že si čtyřletá perfektně uklidí pokoj bez keců ![]()
Měj na své dítě reálné očekávání a jdi příkladem…
@Menton píše: Více
Noo přesně devitiletá to uklidí tak nějak… jakože naoko a ještě milion kecu kolem… ale stejně to není ukliizeno perfektně jak bych si to já představovala.
Své děti jsem nikdy nenutila nějak extra uklízet a světe div se, vyrostly z nich úplně normální čistotní dospělí lidé.
U malých dětí je třeba, ať se ukazuje, vysvětluje, jít příkladem. Prostě spolupracujte. Přirozeně ji uč, zapojuj. K úplně samostatnému úklidu se dostane, ale chce to čas. To není tvá první diskuse, kdy si myslím, že na vše jdeš silou. Pak se divíš, že něco nefunguje.
Je ještě malá. Uklízela bych s ní. A postupně, jak by rostla by ta povinnost přecházela na ni.
Vždyť je malinká. Máš absolutně nereálná očekávání a požadavky. V tomto věku a ještě mnoho let dále jsme uklízeli s dětmi společně. Proč si kazit den zbytečnými scénami…
U nás vždycky zabralo, že i ve školce musely po sobě uklízet a měly k tomu takovou říkanku a že určitě paní učitelce neodmlovaly a nedělaly před ostatními"scény" ![]()
Určitě uklízejte společně, ať vidí, že to není jen na ní. A u nás tedy pomáhá důslednost, já dětem (skoro 4 a 5,5) něco řeknu 2× a když není žádná reakce, jdu až k nim, zastavím je a do očí jim řeknu, co po nich chci. Nejhorší jsou takové ty “příkazy do větru”, které jdou jedním uchem tam a druhým ven. A netoleruji, kdyby se na to vykašlaly a začaly si např. hrát. Pokud remcají, argumentuji tím, že já taky musím vařit a uklízet a taky mě to nebaví a někdo to dělat musí.
@Niemeyer Mas zbytecne očekávání, pro dite je uklid zbytečná cinost, smysl pochopí az ve vlastní domácnosti. Takhle malé dítě bych do úklidu zapojila aby pomáhala, urcite bych, ale nevyžadovala aby sama uklidila cely pokoj. Misto hodinového hysteraku ukliďte spolu, je to za chvíli hotový a máš klid. Hlavne úklid nějak jednoduše, hračky naházet do boxů a nemusi byt kazdy den naklizeno. Deti si mají hrat a pokojíček ma vypadat jako, ze se tam žije, ne jako na výstavě hraček.
Pro 4 leté dítě je pojem „ukliď si pokoj“ abstraktní pojem. Je to pro něj zahlcení, chaos a neumí systematicky vše uklidit. Neví, kde začít, jak to postupně uklidit. Proto máte uklízet spolu a ty ji můžeš vést. " Teď uklidíme lego do krabice…teď srovnáme knížky… teď oblíkneme panenky a uložíme je do postýlek.. teď odneseme špinavé prádlo do koše na prádlo " apod. Úplně zbytečně se nervujete obě hysteráky. A věř, že vím, o čem mluvím. Aktuálně mám taky dceru ve věku"fuck.ing four"
A k tomu dva kousky 15 a 17 v mužském vydání, takže vim, co jsou a co ne reálné požadavky na samostatný úklid. ![]()
@Niemeyer píše: Více
Za mě zbytečně plytvas energii. Uklid to s ní a je to. Moje dcera taky umí uklízet, ale pomáhám ji. Není to tak, že když se jednou něco naučí, musí to dělat už pořád sama.
Pokud jde o tablet atd. - zrušila bych to úplně. Naše děti mají pohádky jenom o víkendu, přes týden max. Večerníček. A kdyby kvůli tomu byly scény, nepousteli bychom jim nic.
Ja poustim casovac a davame zavody, jestli se to stihne, nez cas vyprsi. Kdyz hodne protestuji, tak manzel obcas praktikuje trosku drsnejsi metodu, co nebude uklizene, tak se vyhazuje. A hodne chvalime, ze to neni mozne, jak jsou sikovni, rychli. A taky to maji spojene s ritualem. Vedi, ze na konci dne pred spanim musi byt vsechny hracky uklizene.
@smile_xxx píše: Více
dlá to všem, když jsme třeba u babičky a jen mírně povolím něco, co jindy ne, tak se umí neskutečně rozjet a strašně dává zabrat.
důslednost pomohla. Nakonec si uklidila, ale řešili jsme to celý den. uplně sama, přišla s psměvem a chutí a touhou se pochlubit. a dostala pak slíbenou zmrzku, o kterou tu šlo.
To je to, v co jsem doufala, ale byl to záběr na nervy po celý den.
Nenutila jsem ji. Jen jsem řekla, že to je v pořádku, ale že zmrzlina bude až za uklizený pokoj. Zrovna tohle hodně chtěla, ale já byla především ráda, že to dokázala sama a pak byla i na sebe pyšná. Což byla, velmi nám to všem pak nadšeně ukazovala.
Příspěvek upraven 29.07.25 v 22:02