Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Já když měla glykovany ok, ale občas jsem trpěla na hyperglykémie, byl cukr velmi rozkolísaný a do toho průměru to dotahovaly hypoglykémie. Což je samozrejme na pytel. Nejednalo se teda o sem tam nějakou desetinku.
@Anonymní píše: Více
Neporadím, ale mám to samé.
Hemoglobin v normě, oggt vyšlo v pořádku, ale ranní hodnoty přes 6.
Jsem na hlídání a mám dietu.
Jednorázové to nic neznamená…pokud chceš mít jistotu tak si zaplať ogtt, ale jak už bylomosano spíše se celkově zameř na stravu…
Cukrovka neni dedicna, to je blabol.DNA je kompletne zmapovano, tak at vam doktor rekne, ktery gen to zpusobil a dojdou mu kecy. Omezte cukr, sacharidy, carbohydraty a skroby a budete v pohode.Vite trebas, ze 100 g bile mouky obsahuje cca 70 g sacharidu, coz je 5 x vice nez ve 1dcl Coca Coly? Mate vysokou inzulinovou rezistenci
Já sladké dost omezuju, dietu přímo nedržím, ale hlídám si to. I tak mám ty hodnoty dost hraniční. Spíš lehce zvýšené, ne žadný extrém ale trochu se bojím, aby se to nezhoršovalo. I s věkem a tak.. je něco, co by mohlo dlouhodobě pomoct? Jestli fakt zkusit nějakou dietu? protože nezdravým věcem se dost vyhýbám,
@Terinasa zkus použít kalorické tabulky, ať vidíš, jaké máš složení stravy - bílkoviny, tuky, sacharidy/cukry.
A na tomto případě zapracovat.
Ahoj holky, byla jsem teď na odběrech a doktorka mi řekla, že mám prediabetes 😕 Zatím bez léků, ale mám si hlídat stravu a cukr v krvi. Máte někdo tip, co vám pomohlo hodnoty aspoň trochu zlepšit? Budu ráda za každou zkušenost.
@lucihudek kup si glukometr, stojí to pár korun a pomůže ti vychytat věci, které ti dělají problém. Obecně samozřejmě všecko s jednoduchými cukry - slazené nápoje, sladké pochutiny… ale i hodně ovoce, džusy, atd. A nepřehánět to ani se složitými sacharidy - mouka, rýže, kuskus… Jinak zařadit hodně vlákniny, zeleninu, k pití nejlíp vodu nebo neslazené čaje… Nepíšeš, jak jsi na tom s váhou - pokud máš kila nahoře, jejich redukce je první a nejzásadnější krok.
@lucihudek Ahoj, mě to potkalo loni, taky jsem byla dost vyděšená. Samozřejmě jsem řešila jídlo a pohyb, ale kromě toho jsem začala dlouhodobě brát Glukonormal od WhiteElephant. Neříkám, že je to zázrak, ale při pravidelném užívání mi přišlo, že se mi hodnoty cukru postupně stabilizovaly a celkově se cítím líp. Beru ho už několik měsíců a zatím jsem spokojená.
@Eliska324 Taky se přidám 🙂 Doma ho užíváme s manželem oba, on má taky zvýšený cukr. Máme ho jako doplněk ke změně jídelníčku a musím říct, že nám to vyhovuje. Samozřejmě každý reaguje jinak, ale za nás fakt dobrá zkušenost 👍
Taky přidám pozitivní zkušenost s těmi doplňky. Já teda beru Diapil ale funguje dobře. Samozřejmě při hodnotách, které nejsou uplně kritický, ale dlouhodobě mi cukr drží v normě. Chce to k tomu samozřejmě upravit jídelníček, omezit sladkosti a pití ale jako přiřodní podpora to funguje super.
Mě by zase zajímalo, jestli když je glykovaný hemoglobin naprosto v pořádku tak, že je opakovaně úplně na dolní hranici, ale ta lačná hodnota je podobně jako píše slečna 5,6 až 6, zda to něco značí nebo to může i opakovaně být hormony / spánkem apod, s čímž mám problém já. Se životosprávou ne.
Taky tomu bohužel nerozumím, takže tazatelko neporadím.