Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, mam dotaz na hodnoty cukru v krvi. Kolegyne ma cukrovku a posledni dobou do me furt v praci hucela ze ji neprijde normalni ze porad piju a porad chodim curat.Tak mi zkusila zmerit na lacbo cukr a mela jsem pres 6.Ted 14 dni jsme to zkousely nekolikrat a na lacno vzdy mam 6-7,jak kdy. Jednou jsme to zkousely 2,5 hodiny po jidle a to jsem mela 6,4.Honi me ted k dr, ale mne prijde ze ty hodnoty nejsou tak hrozny a nechci byt u dr za hypochondra.Co si o tech hodnotach myslite?
Glukometr je velmi orientační měření, nadhodnocuje. Nalačno je normální hodnota max. 5,9 - ale nabráno z žíly a zkontrolováno v laboratoři. Ale pokud máš nalačno glukometrem opakovaně hodnoty 6-7, tak je nemalá šance, že máš porušenou glukózovou toleranci. Což ještě není cukrovka, ale je to stav k tomu zpozornět a hlídat to. Klidně bych k dr. zašla, zvlášť, pokud máš i jiné s tím spojené potíže. Pokud to dopadne dobře, aspoň zavřeš kolegyni pusu a nebude tě pronásledovat s glukometrem. Pokud ne, je lépe to zjistit dříve než později.
Normální lačná glykemie je pod 5,6. Takže 6-7 je moc. Dojdi k lékaři a nech si nabrat glykemii ze žíly. Glukometr je orientační.
@Atisia píše:
To je dobrý. Tolerance je 8 myslím. Náš děda míval i 17-21
oni ty hodnoty pořád snižují, takže za nějaký ten rok budeme mít cukrovku všichni
Mám predstupeň diabetu, zjistila jsem to prave ze zvysenych rannich hodnot glykemie (pres 6mmol/l). Sleduji se pravidelně glukometrem. Brala jsem i leky, ted diky diete a celkove zivotosprave jsem jiz dlouho bez nich. Ve zprave z diabetologie mam: cilove glykemie jsou: nalacno do 6mmol/l, za 1-2 hodiny po jidle do 8mmol/l. Ve tvem pripade bych k lekari sla, pokud mas i priznaky, posle te na glukozovy test, vysetri se glykovany hemoglobin a urci, zda je potrebna jen uprava zivotospravy.
Ad
To je dobrý. Tolerance je 8 myslím. Náš děda míval i 17-21 :mrgreen
To teda neni dobry.
Příspěvek upraven 27.05.22 v 20:32
@Atisia píše:
to myslíš špatně. Vše nad 6,9 je cukrovka. A mezi 5,6 a 7 je to prediabetes. Tedy už hodnoty nad 5,6 by měly znamenat dietu, změnu životního stylu a pravidelné kontroly. Hlavně u mladého člověka.
Máš zvýšenou glykémii a nechala bych se přešetřit. Tím nic nezkazíš.
@stinga píše:
oni ty hodnoty pořád snižují, takže za nějaký ten rok budeme mít cukrovku všichni
no ale hodnota 8 nebyla nikdy dobrá hodnota. Je pravda, že k nějakým změnám došlo, ale minimálně 20 let jsou hodnoty 7 a vyšší cukrovka.
@Atisia píše:
Nešiř bludy, prosím. Že někdo mívá 17-21 je klidně možné, ale ani omylem to není dobrý. Žádná tolerance není. Respektive možná u blbě kompenzovanýho diabetika můžou „gratulovat“, když to má „jenom“ 8, ale hodnota 8 nemá u zdravýho člověka co dělat. Já se teď chystám na diabetologii, v poslední době mám lačnou pravidelně přes 7 a po jídle přes 10 a jsem si jistá, že mě doktor nepochválí a budem dost upravovat léčbu.
@Ivana 85 píše:
Ahoj, mam dotaz na hodnoty cukru v krvi. Kolegyne ma cukrovku a posledni dobou do me furt v praci hucela ze ji neprijde normalni ze porad piju a porad chodim curat.Tak mi zkusila zmerit na lacbo cukr a mela jsem pres 6.Ted 14 dni jsme to zkousely nekolikrat a na lacno vzdy mam 6-7,jak kdy. Jednou jsme to zkousely 2,5 hodiny po jidle a to jsem mela 6,4.Honi me ted k dr, ale mne prijde ze ty hodnoty nejsou tak hrozny a nechci byt u dr za hypochondra.Co si o tech hodnotach myslite?
Kdy jsi naposledy byla u praktika na prohlídce? Šla bych si ho nechat změřit k lékaři.
Nech si nabrat krev u Dr, to budeš mít nejpřesnější. Ale nad 5,6 už to není moc dobrý.
Diky za reakce. Objednala jsem se k dr na preventivni kontrolu, objednala me na konec cervna.Jen jsem chtela ujistit ze tam fakt nebudu za hypochondra. Jinak krev mi naposledy brala pred 3 rokama pred operaci a na klasicky preventivce jsem byla naposledy snad u vstupni prohlidky
Mne to prave prislo ze kdyz ma byt 5,6 tak 6-7 nic neni a budu s tim zbytecne otravovat ![]()
@Ivana 85 píše:
Diky za reakce. Objednala jsem se k dr na preventivni kontrolu, objednala me na konec cervna.Jen jsem chtela ujistit ze tam fakt nebudu za hypochondra. Jinak krev mi naposledy brala pred 3 rokama pred operaci a na klasicky preventivce jsem byla naposledy snad u vstupni prohlidkyMne to prave prislo ze kdyz ma byt 5,6 tak 6-7 nic neni a budu s tim zbytecne otravovat
Kdybys chodila na pravidelné prohlídky, tušila bys, že 6 už problém je.