Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@stinga píše:
oni ty hodnoty pořád snižují, takže za nějaký ten rok budeme mít cukrovku všichni
Ale prd velebnosti. Naopak, víc se toleruje.
@Atisia píše:
To je dobrý. Tolerance je 8 myslím. Náš děda míval i 17-21
Hodnota 8 vůbec není dobrá
. A ty dědovi hodnoty jsou velmi, velmi špatné.
@Ivana 85 normální hodnoty jsou na lačno 3,9 - 5,9 mmol/l. Pokud bys měla víc jen ojediněle, nic by se nedělo. ALE u tebe jde už o více měření, tak se vyprav ke svému praktikovi. On udělá základní testy a případně tě pošle na diabetologii. U tebe půjde nejspíš o prediabetes, tedy stav, kdy cukr je zvýšený, ale ještě jeho hladiny nedosahují hodnot pro cukrovku. Je to takové varování. Většinou stačí úprava jídelníčku a životního stylu. A neboj se, jídelníček není nic hrozného, je to vlastně racionální zdravé stravování.
@Murka píše:
@Ivana 85 normální hodnoty jsou na lačno 3,9 - 5,9 mmol/l. Pokud bys měla víc jen ojediněle, nic by se nedělo. ALE u tebe jde už o více měření, tak se vyprav ke svému praktikovi. On udělá základní testy a případně tě pošle na diabetologii. U tebe půjde nejspíš o prediabetes, tedy stav, kdy cukr je zvýšený, ale ještě jeho hladiny nedosahují hodnot pro cukrovku. Je to takové varování. Většinou stačí úprava jídelníčku a životního stylu. A neboj se, jídelníček není nic hrozného, je to vlastně racionální zdravé stravování.
5,9 nalačno není normální hodnota. Normální hodnota je do 5,6. Nad 5,6 je to prediabetes.
@Lucka1111 píše:
5,9 nalačno není normální hodnota. Normální hodnota je do 5,6. Nad 5,6 je to prediabetes.
Vycházím z toho, co mi řekl můj diabetolog, co mám doma v několika letácích a co se dá najít na internetu. Například fotka je z tohoto článku .
@Murka píše:
Vycházím z toho, co mi řekl můj diabetolog, co mám doma v několika letácích a co se dá najít na internetu. Například fotka je z tohoto článku .
tak tohle je nějaký komerční článek, to není žádný doporučený postup. Normální hladina lačné glykemie je pod 5,6 (u těhotných dokonce ještě méně). 5,6-6,9 je zvýšená glykemie nalačno. Tedy již prediabetes. Glykemie 7 a více je diabetes. Samozřejmě pokud se diabetik ráno nalačno měří glukometrem, tak glykemie do 6 je pěkná. Ale lačná glykemie 5,6 a víc už prostě není normální a člověk by měl začít s pohybem a dietou. A kontroly glykemie po půl roce, protože riziko přechodu do diabetu není malé.
Obnovuju diskuzi..před 2 rokama jsem si u tatky měřila cukr, ale byla jsem těhotná..tak jsem si asi naivně myslela, ze je to těhotenstvím, hodnota přesáhla 8 a dnes naměřeno 8,5. Nebylo to Teda na lačno, ale už dlouho po snídani. Měřil se i přítel ten má Teda nadváhu a měl 7,2 a táta ten jako cukrovkar 10. Když to zjistil naměřil si 26. Zhubnul a trosku se mu to zlepšilo. Jenže já nemám co hubnout, moje druha láska je sport a zdravé stravování. Už takhle ziju co jsem porodila, shodila jsem 40kg a nezdravym věcem se vyhýbám velkým obloukem. Nejim pečivo ani bílou mouku, cukr už vůbec ne. Nahradila jsem cekankou a banánem ten Teda asi vhodný není jak jsem se dočetla. Piju jen vodu a neslazenou kávu a čaj. Vím asi se mám obávat co myslíte, když to máme v rodině. Tatova babička na to umřela. ![]()
Glukometr obvykle nadměřuje, ale ani tak ta hodnota před jídlem moc OK není. Normálně bych zašla za obvoďákem a domluvila se s ním, může tě poslat na OGTT a uvidíš. Dost dobře možná to bude třeba jen porucha glukózové toleance, takový „náběh“ na cukrovku, který při zachování spávného jídelníčku (ono zdravá strava a diabetická dieta se můžou v některých ohledech lišit) a životosprávy můžeš držet celý život, bud jen na té úpravě stravy nebo s práškem… Ono je to bohužel někdy o tom, jak si kdo vylosuje černého petra, já mám cukrovku 2. typu a nikdy jsem neměla ani nadváhu, hýbu se… Ale z jedné naměřené vyšší hodnoty bych neplašila ve stylu, kdo na to umřel, ale v klidu bych zašla za doktorem a nechala se zkontrolovat.
Je prosím lačná glykémie 5,9 tedy v normě nebo ne? Z krve, v laboratoři
A jaký je postup, když se tohle naměří nalačno? Mně se už dvakrát stalo, že jsem na prevenci mimo těhotenství měla 5,6-5,8 a když mi doktorka udělala ten dlouhý cukr, tak mi vyšel úplně perfektní hodnota, kousek nad tou dolní normou, takže to vždy uzavřela. Tak nevím, proč mám lačnou vyšší ![]()
Zdravím,
Nechala jsem si minulý tyden jako samoplatce udělat kompletní odběry. Vyšel mi cukr v krvi 5,61. Už to bylo ve výsledcích jako zvýšené jelikož hodnota je psaná do 5,6.
V rodině z maminy strany maji všichni cukrovku 2. typu.
Je mi 21 let, normální váha( 160 cm / 58 kg) takže žádná obezita, hybu se dost i když dělám u pc a moje strava je velmi špatná- v praci za směnu sním dost sladkého, piju jenom slazene nápoje. Mam strach aby se mi cukrovka nerozjela, když uz jsou hodnoty hraniční. ![]()
Za cca 3 měsíce si zajdu na další odběry ať to mam pod kontrolou. Na internetu čtu pokaždé jiné hodnoty. Někde píši že normální je do 5,6 jinde zas do 5,9 a někde dokonce že do 6.
Mam nějak plašit?
Neplas. Pokud je ta hodnota jednorázové náhodně měření, nemusí to znamenat nic. I pro diagnózu cukrovky je potřeba víc jak jedno měření. Ale tak jako tak, s anamnézou mnohonásobného diabetu 2. typu v rodině bych se dost zamýšlela nad životosprávou, vykašlala se na slazené nápoje (včetně těch s umělými sladidly!) na pravidelné pití a pozměnila jídelníček. Plus si to nech pravidelně kontrolovat.