Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky, tak ke všem problémům v těhotenství, které mě mohli potkat se přidala ještě těhotenská cukrovka. Poslední hodnota 8,8. Je to hodně?? Zítra mám jít k doktorce která mě pošle do diabet. poradny, tak se docela bojím
Co jste třeba jedli??
Ahoj. To není žádná hrůza, já měla na tom glukozovém testu tehdy poslední hodnotu 11,2.. V poradně Ti všechno poví, zatím určitě vynechej všechny cukry a jez hodně zeleniny, tmavé pečivo. Pozor na ovoce (je v něm cukr). A hlavně jez pravidelně - cca po třech hodinách..
No, ono se bohuzel na nejaky trochu zvyseny a hodne zvyseny zas tolik nehraje, bohuzel to cukrovka je, ona ma tendenci se se vzrustajicim tehotenstvim zhorsovat, takze pokud je to ted jen trochu nad normu (u jednotlivych laboratori se trochu lisi, u nas byla norma do 7,6, ale uz se 7,7 by mi cukrovku diagnostikovali), je pravdepodobne, ze pokud by se to nekompenzovalo, bylo by to horsi a horsi. Nastesti na to prisli vcas, takze pokud budes dodrzovat vsecky veci, co ti v diaporadne poradi, neni se ceho bat
Zivot to sice zneprijemni, ale pri spravne kompenzaci jsou rizika pro dite minimalni.
Jinak k tmavemu pecivu - ja naopak dostala v diaporadne durazne varovani, ze tmave pecivo jen a pouze z overenych zdroju, bohuzel valna vetsina tmaveho peciva v supermarketech je dobarvovana karamelem, takze pokud stojim v obchode pred svetlym rohlikem a tmavym rohlikem, mam radsi hrabnout po tom svetlym.
Vyborne stranky jsou www.tehotenskacukrovka.cz, jsou tam i priklady jidelnicku.
Holky děkuju a jak jste třeba zahāněli chutě? Dali jste si třeba zeleninu nebo kousek sýru? A jak je to třeba s ořechama arašīdama?
Dulezite je jist v tech spravnch intervalech, ale jinak zelenina naprosto OK (koukni na mnozstvi sacharidu, neco je zcela bez problemu, neco trochu horsi, ale obecne zelenina jasna volba), orechy jsou na tom trochu hur, ale kdyz si odmeris mnozstvi, tak taky bez problemu, do jogurtu jsem si je davala moc rada. Pokud vynechas jednoduche cukry (cokoliv s cukrem, medem…) a hlidas si mnozstvi sacharidu, muzes prakticky cokoliv, jen od neceho jen maly kousicek.
Ze sladkeho jsem rada pekla strudl - listove testo, jabka, skorice, bez cukru, ten tam kupodivu nechybel, obcas si udelala palacinku s tvarohem a ovocem, ovoce bys sice mela omezovat a hlidat, ale ve spravnem mnozstvi ho samozrejme muzes, delala jsem si jogurtoovocne koktejly (vyborna druha vecere), obcas ke kafi projde i kousek cokolady se 70-90 % kakaa, ale to vychytas.
Jsem už po druhé těhotná a čekám dvojčátka. To už máme doma 2,5letého čertíka a dost živého. Při odběrech krve na cukrovku mi zjistili těhotenskou, dost se s tím peru. Dietu mi nasadili hned, ale ty porce mi opravdu nestačily a dost jsem hladověla, protože jsem musela snížit přísun potravin o třetinu a váha mi šla také dolu. Sháním informace o jídelníčku, kde se dá, ale nezvysledně. Může mi někdo, s tímto problémem poradit? Vím, co můžu, ale nevím v jakém množství a co stále zkombinovat. Píchám si už i inzulín v malých dávkách, abych se vůbec více najedla.Ale lékařka mi stále říká, že hodnoty cukru se mění podle hladiny hormonu a pokud se budu chtít ještě více najíst či teplou večeři mám si sama zvýšit dávky inzulínu. Sama nemám žadnou zkušenost s inzulínem a nevím, jak by mé tělo reagovalo na zvýšené dávky, které si budu sama ordinovat.
![]()