Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Holky,obracím se na Vás s prosbou.Zjistili mi těhotenskou cukrovku,ale moje Dr. mi není schopná podat informace co můžu a co ne?
Maximálně mě tak postrašila že můžu mít veliké dítě a předčasně porodit…a o tom nejhorším raději nemluvím…proto jsem se raději objednala do porodnice v Podolí kde budu rodit do poradny aby mi někdo podal bližší informace co a jak můžu jíst a co ne…ale jdu tam až za týden a do té doby bych se chtěla něco o té cukrovce dozvědět…a hlavně co můžu jíst a co ne…na netu je toho moc
a proto prosím prosím vás zkušené mamky kdo cukrovku prodělal aby mi poradil…Co můžu jíst a co ne jaké dávky jídla…jsem z toho zoufalá
Moje hodnoty jsou:
Glukóza po 0 min. 4,7----Ref.meze 6,1
Glukóza po 60 min. 8,7----Ref.meze 7,8
Glukóza po 120 min. 8,4----Ref.meze 7,8
Děkuju moc Markétkaa a Domíšek 29+2tt
Ahojky,
ta tvoje cukrovka to vůbec není tak zlý, neboj. já měla u prvního mimíse ty hodnoty o dost vyšší a řešilo se to jen dietou - malý měl 3.8 kg, takže to nebyl žádný obřík, „diabetické“ děti jsou až ty nad 4 kg.
Taky jsem chodila do Podolí. Jednou za 14 dní ráno mi nabrali krev z prstu, pak jsem se najedla a po hodině mi ji vzali znovu, říká se tomu glykemický profil.
Co se týká diety, samozřejmě že bys měla vynechat sladké (žádné dortíky, buchty ani koláče
). Jinak to tkví hlavně v tom, že jíš často a malé dávky. Takže ne k snídani dva rohlíky a jogurt, ale jenom jeden rohlík a jogurt až za dvě hodiny ke svačině. Ne ke svačině 3 jabka, ale jen jedno, a tak podobně. Cukry obsahuje pečivo, ovoce, těstoviny, ale ne například maso, vejce, máslo, sýry atd. V Podolí ti daj asi 3 stránkový seznam potravin, u každé budeš mít napsáno kolik má „jednotek“ cukru (např. rohlík - 2 jednotky, 3 střední brambory - 2 jednotky, atd.). Já měla dietu 25 jednotek denně a nakonec to je docela dost jídla, uvidíš. A má to jednu výhodu - nepřibereš a po porodu budeš jako proutek ![]()
Tak hlavu vzhůru, všechno bude OK.
Makýš
Ahoj Markétko,
upřímně se divím, že Tě doktorka neodeslala rovnou do diabetické poradny. Pravda ale je, že Tvoje hodnoty nejsou moc vysoké. Být Tebou, zkusila bych zavolat k Apolináři, kde funguje velmi dobrá poradna a jedna z našich nejzkušenějších doktorek odbornic na tuto problematiku. Sjíždí se tam těhulky z celé republiky na kontroly a přednášky, dostaneš tam speciální tabulky s obsahem sacharidů.
Na internetu ale najdeš tyto tabulky taky, základem je stabilizovat příjem sacharidů do 250 jednotek denně (obsah kolik je v čem najdeš na netu) a jíst pravidelně po 3h , nehladovět dlouho a jíst jídla se stejným obsahem sacharidů, tj když bude mít snídaně 50 jednotek, aby oběd měl taky tolik (zhruba).
Obrátit se můžeš i na Yasmin z našeho zimního deníčku, ta měla cukrovku a má ty tabulky doma, ale už porodila a nevím, jak bude časově zvládat odpovědi na SZ nebo mail.
Držím Ti palce a žádný strachy o miminko !!!!
Claudie
Makysek:Děkuju z celého srdce tahle informace má promně cenu zlata
opravdu děkuju moc
Ještě jsem se chtěla zeptat jogurt třeba s jahodama ve kterém je cukr můžu nebo ne?Nebo musím mít light jogurty?A co pití ochucené minerálky???
Děkuju moc Markéta
Claudia:Díky za tip
moje doktorka je prostě jiná…nemám slov.Yasmin znám z netu zkusím jí napsat a uvidíme.Díky moc ![]()
Markéta
Myslim, že určitě můžeš normální jogurt s jahodama
Ony ty light, to je spíš o tuku než o cukru. Hlavní je, abys snědla jen jeden a ne tři na posezení.
Makýš
Makys:Hihihi to já ani nesním tři
super tak to jsem ráda děkuju za rady moc
teď už vím že to není tak strašný jak jsem si myslela ![]()
Ahoj Markéto,
dr. Andělová, která má diabetologii v Podolí na starosti, je dobrá. Klidně choď tam. Já jsem tam chodila od 30 tt jednou za 14 dní, jak psala Makýš. Dají Ti tam informační leták a seznam potravin s vysvětlením co a jak jíst a dělat. Není to nic složitého. Já jsem měla o něco vyšší výsledky než Ty a dietou se všechno srovnalo. Mimi bylo normálně veliké (52 cm a 3670 g).
Tak držím palce!
Ulrika a Andrýsek (skoro 16 měsíců)
(nepřihlášená, protože už mi to týden blbne a počítač mě nechce přihlásit)
Ulrika:Děkuju za radu
už jsem do Podolí objednaná na 29.11.
tak jsem zvědavá co a jak se dozvím určitě víc než od své Dr.
Děkuju moc Markéta
Ahojda, před nějakým tím týdnem jsem stejně jako ty hledala info o cukrovce a děsně se strachovala. Na těch zátěžových testech mi vyšly hodnoty 4.2 - 7.9 - 7,8 a oni mě hned odeslali do diabetologické poradny. byla jsem z toho děsně vystrašená. Na poradně mi řekli, že se jedná o cukrovku, poslali mě na přednášku dietni sestry co smím a co ne, vyfasovala jsem glukometr abych si po každém jídle měřila cukr v krvi. Dietu jsem začala dodržovat, jen jsem najednou neměla na nic chuť a jíst po třech hodinách se mi nedařilo vůbec. Zapisovala jsem naměřené hodnoty a na další kontrole mi zase řekla, že mám ty hodnoty podprůměrné (měla jsem 4.2 - 5,5). Navíc jsem začala hubnout a vhledem k tomu, že jsem za celou dobu těhu přibrala jen 4 kg, tak teď, necelé dva měsíce před porodem mám jen 3 kg nahoře. Co se týká toho co můžeš a co ne, tak jak už tu někdo psal, k těm jogurtům, light a jiné dia výrobky by těhulka neměla jíst, neboť umělá sladidla škodí mímískům. Ale úplně nejlepší by bylo, kdyby ses spojila s diabetologem, jak už ti tu někdo radil. Kdyby jsi potřebovala nějaké info nebo radu, klidně napiš na můj mail, ráda ti poradím, už tak jsem se tu rozepsala moc.
Markétko poslala jsem ti SZ soukromou zprávu, dej vědět jestli ti došla
A.
Markétko, tak teď už by ti to mělo dojít. Když tak se ozvi, budu ráda.
A.
Marketkoo,
teda tva dr. by zaslouzila, je to asi pekny tele. Ty tvy hodnoty jsou lehounce zvyseny, takze na to staci uplne v pohode lehka dietka, jak psaly holky prede mnou. Proste se trochu mezit v jidle a jist v mensich davkach casteji. to neni na inzulin, jak jsi psala v denicku. Ach jo, takovi dr. by zaslouzili, akorat umi lidi dostrasit
Drz se a neboj ![]()
Bamla a T.
Ahoj,
já chodila taky do Podolí k dr. Andělové a bylo to v pohodě. Stačila pouze dieta, která vůbec nebyla hrozná. Vlastně jsem jedla skoro normálně protože já přílohám(ty obsahují hodně sacharidů) nikdy moc nedala. Moje hodnoty OGTT byly dost hrozné poprvé 4-9,1-7,1 a podruhé 4,6-10-6,2. Špatná byla ta střední hodnota. Míša měl 3,25 kg, takže to nebylo žádné „cukrovkářské“ miminko. Ty glykemické profily, jak se o nich psalo výše mi vyšly pokaždé v pořádku. Akorát jednou jsem měla druhou hodnotu vyšší a to jsem si k snídani dala mléčnou rýži (docela bomba). Co jsem tak slyšela, tak to chce s těhu cukrovkou vyhledat diabetologa, který se na ni specializuje. Přistupuje se k ní jinak než k „normální“ cukrovce. Ty už si ale stejně objednaná na správné místo, takže je to celkem zbytečná rada, ale třeba se bude hodit někomu dalšímu. ![]()