Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, dlouho čtu emimino, ale teď jsem se odhodlala napsat, protože mám problém a hledám někoho, kdo řešil něco podobného. Ve 13. týdnu mi našli na ultrazvuku cystu 12×11cm. Bohužel v té době měla moje doktorka dovolenou, takže jsem to musela řešit se zastupujícím lékařem. V nemocnici navrhovali laparoskopické odstranění, jenže zastupující lékař to úplně shodil a řekl, že přece neni důvod cystu operovat. Tak jsem vyhledala dalšího a ten našel kompromisní řešení, že se ta cysta jen odsaje spodem. To také provedli v Sanusu v Hradci Králové.
Problém je ten, že se ta cysta objevila znova, tentokrát v průměru 13cm. Na ultrazvuku napsali, že blokuje pánevní vchod a nelze vyloučit známky suspekce. Ale nic dalšího mi k tomu neřekli, takže já teď nevím co dál. Mumlal cosi o tom, že pokud by porod nebyl císařem, tak to budou muset stejně brzy vyndat.
Jestli je tu někdo, kdo si prožil něco podobného, prosím ozvěte se. Dík Hanchi
Hanchi, jedna naše známá měla dvě obrovské cysty a měla je několik let než na to vůbec přišli. Přišli na to až když vypadala jak v 8 měsíci těhotenství. Jedna cysta byla velikosti dětské hlavy a druhá nějak kolem 18 cm. Je fakt že operace byla tak rychle provedená, že si snad ani neuvědomila co se s ní děje. Obě cysty byly nezhoubné, naštěstí, ale následky zůstaly, nemůže přirozeně otěhotnět…
Je těžké ti k tomu cokoliv napsat, lékaři musí vědět jak jsi na tom a jak se tvé miminko narodí. Je jedno jestli císařem, nebo přirozeně,ale pokud by měla cysta vadit přirozenému průběhu porodu, pak bych si raději zvolila cestu CŘ abych miminko neohrozila.
Evelína