Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
elchirk píše: …Jinak mléčné výrobky po ráno hodně zvedají glykemii a neměly by se snídat. Já snídám chleba s máslem nebo ramou (pomazánkové máslo nebo tavený sýr mi to zvedají moc) občas plátek eidamu nebo šunky a k tomu zeleninu.
I pomazánkové máslo a taveňák vadí? já právě snídám 1 rohlík a trujúhelníček taveňáku a myslela jsem, jak je to OK. Mám pocit, jak se hlídám a teď vidím, že je to stejně ještě špatně. No potěš, snad mudra poradí..
Ještě holky prosím, jak je to s ovocem během dne? včera jsem snědla asi 10 třešní a ten můj už mi huboval. Kolik si tak troufnete sníst ovoce?
kači31:ovoce během dne v pohodě ke svačinkám můžeš,ale je dobré si to odvážit abys to nepřepískla.Nejlépe když se podíváš na www.tehotenskacukrovka.cz tam najdeš spoustu užitečných rad i tabulku sacharidů.Snad ti to hlídání se potom půjde lépe ![]()
pikolino píše:
kači31:ovoce během dne v pohodě ke svačinkám můžeš,ale je dobré si to odvážit abys to nepřepískla.Nejlépe když se podíváš na www.tehotenskacukrovka.cz tam najdeš spoustu užitečných rad i tabulku sacharidů.Snad ti to hlídání se potom půjde lépe
No tak to pak nevim co má tvá mudra za nároky?!Ordinace MUDr.Moravcové patří k nejlepším,aspoň si to myslím…a asi nejen já.Ale je jasný že každý tělíčko si,nejen ovoce,přebere po svém což se ti opravdu bude těžko ověřovat bez glukometru.Já bych si ovoce dopřála aspon k těm svačinkám ve stanovený čas,odvážila si potřebné množství dle tabulky a byla v klidu.Kontrola u lékaře ti později poví víc.A hlavně se co nejmíň stresuj.To ti totiž možná zvedá hodnoty víc než nějaká ta třešínka nebo jahůdka navíc.
Tak se holky přidávám k vám. Naměřené hodnoty na lačno 5, hodinu po.. 9,6 a dvě hodiny po 9
Vím od pátku, že jsem na zátěžáku neprošla, ale doufala jsem, že jen o trošičku. Dneska jsem byla u dr., takže 14 dní dietka, pak 5 odběrů krve z prstu během dne a uvidí se, jestli jen dieta, nebo mi pak dá i inzulín. Dobrá zpráva pro mě, že jsem v 30. tt, takže už to nemám na dlouho.
No já jsem na dietce cca od 27.týdne a myslela jsem že to nezvládnu až do konce.Nakonec celkem v poho,jen malýmu se teď nějak nechce ven,termín byl včera a zatim nic.Nejvíc mi asi dělala potíže ta pravidelnostv jídle,ale i to se časem zmáklo.
Jen jsem si myslela že na té dietě mi váha nepoletí tak rychle nahoru,ale ono se nic nezměnilo a zasekla jsem se na +20kg.A to jsem nikdy před tím neměla ani gram nadváhy a dietu dodržovala opravdu poctivě.Nu což,snad to po porodu vyběhám.Hlavně to chce klíííd a co nejmíň stresu,všechno jde pak lépe. ![]()
ja teda povecerela hromadu hroznu, jablko vse nakrajene v holandii jogurtu a bez problemu … 2hod po jidle 5,5
Andule píše:
ja teda povecerela hromadu hroznu, jablko vse nakrajene v holandii jogurtu a bez problemu … 2hod po jidle 5,5
Andule glykemie je vypovídající 1h po jídle.. 2h po jídle jsem měla hodnoty taky ukázkové, ale 1h bývaly zvýšené…
Hroznu je povoleno (podle velikosti bobulí) cca 6 ks (co jsem odvažovala)… já jsem po nasazení diety zhubla 2kg a celkem za těhu jsem přibrala 10kg…
Jinak ovoce je doporučováno pouze na svačiny a druhou večeři
Praktikovala jsem to tak a bylo to OK…
pikolino píše:
No já jsem na dietce cca od 27.týdne a myslela jsem že to nezvládnu až do konce.Nakonec celkem v poho,jen malýmu se teď nějak nechce ven,termín byl včera a zatim nic.Nejvíc mi asi dělala potíže ta pravidelnostv jídle,ale i to se časem zmáklo.
Jen jsem si myslela že na té dietě mi váha nepoletí tak rychle nahoru,ale ono se nic nezměnilo a zasekla jsem se na +20kg.A to jsem nikdy před tím neměla ani gram nadváhy a dietu dodržovala opravdu poctivě.Nu což,snad to po porodu vyběhám.Hlavně to chce klíííd a co nejmíň stresu,všechno jde pak lépe.
Kakika píše:
Tak se holky přidávám k vám. Naměřené hodnoty na lačno 5, hodinu po.. 9,6 a dvě hodiny po 9Vím od pátku, že jsem na zátěžáku neprošla, ale doufala jsem, že jen o trošičku. Dneska jsem byla u dr., takže 14 dní dietka, pak 5 odběrů krve z prstu během dne a uvidí se, jestli jen dieta, nebo mi pak dá i inzulín. Dobrá zpráva pro mě, že jsem v 30. tt, takže už to nemám na dlouho.
Myslim že jsem přibrala ještě asi 4kg,ale ono je to všechno hrozně individualní.Aspon já teda měla pocit že přibírám i po vodě a ani nevim kde jsem těch 20kg vzala s tou dietou,ale prostě to tak je.
S tim přenášením,jsem taky překvapená že mě ještě nechávaj,ale asi se tak rozhodli podle UTZ,který nevypovídal o tom,že by mrňousek měl být nějak moc veliký.No uvidíme.
S tim hladem jsem na tom podobně.I když dodržuju množství i intervaly,tak taky mívám hlad.Asi jsme prostě větší kyseliny než ostatní a pak to takhle vypadá.
S tim stresem tě to snad přejde.Já měla taky několik dní paniku když mi začli vyhrožovat inzulinem pokud ty ranní hodnoty neudržim.Zvládlo se to!
A ano,rozhodující je měření 1hodinu po jídle!!Na to bacha!!
Ono možná byl pro vás bylo lepší ten inzulín, když máte hlad, s ním se můžete víc najíst. A vůbec nic to není, je to tak snadné. hrozně jsem se toho taky bála a v pohodě. Hlavně to chce opravdu klid. Když jsem s dietou zhubla za 14 dní 4 kg, tak Mudra řádila jak čert, že takhle to nejde a hodnoty tomu vůbec neodpovídali. Ríkala, že s tim inzulínem mi to půjde snadněji…a měla pravdu. Celkem to jde. Sice občas mi to ulítne, ale neni to nic tak hrozného.
veronia:no tak aspon si zhubla,to mě se teda nestalo a z toho jsem byla taky dost vykolejená,ale ted už je to stejnak jedno.Ten inzulín bych samo sebou přijala kdyby to bylo nutný.Spíš jsem z toho měla takovej ten pocit že jsem neschopná se u snídaní uhlídat a nebylo mi jasný proč jsou hodnoty tak vysoko když nepřekračuju povolená množství.Dokonce jsem se i na porcích šidila,ale i tak to nebylo ono.No a pak jsem teprv přišla na to že je to pečivem a bylo vše dobré.
kači31 píše:Kači, výhoda to není, sestra mi minulou kontrolu před 4mi týdny zapomněla dát žádanku, taky mám strach, že jsem to mohla řešit dřív, ale to už prostě nezměním. Při prvním dítěti jsem ani na cukrovce nebyla (bývalý dr. takové věci neřešil a prý nejsem riziková skupina), takže si říkám, že už jsem jí nejspíš měla tehdá a syn je v pohodě. No, z těch diet jsem úplně vedle, vypsala jsem si přibližný jídelníček + časy, kdy budu jíst a na ty si musím nařizovat mobila, protože to u mě bude asi největší kámen úrazu.
Otázka je, jestli to zjistit ve 30.týdnu je opravdu výhoda… Mně to řekli taky ve 30.týdnu, a právě mám strach, aby nebylo pozdě, abych prckovi už neublížila… mám za to na svýho gyndaře vztek, že mě na to poslal tak pozdě.Kakika píše:
Tak se holky přidávám k vám. Naměřené hodnoty na lačno 5, hodinu po.. 9,6 a dvě hodiny po 9Vím od pátku, že jsem na zátěžáku neprošla, ale doufala jsem, že jen o trošičku. Dneska jsem byla u dr., takže 14 dní dietka, pak 5 odběrů krve z prstu během dne a uvidí se, jestli jen dieta, nebo mi pak dá i inzulín. Dobrá zpráva pro mě, že jsem v 30. tt, takže už to nemám na dlouho.
Zvykneš si rychle!Já s tim bojovala jen pár dní a pak už jsem se budila automaticky před 7.hodinou na snídani.